Finn Olav Felipe Jøssang

8

Nyansering av stolthet

Tittelen på min kronikk «Problemet er stolthet» kan skape misforståelser og jeg vil derfor komme med noen viktige nyanseringer.

Publisert: 16. jul 2018

Ved nærmere ettertanke, og etter flere nyttige tilbakemeldinger på sosiale medier, ser jeg at både tittel og ingress i min kronikk i Vårt Land onsdag 11. juli kan åpne opp for misforståelser hvis disse leses isolert. Dersom enkelte har tolket dette i retning av at mennesker med en opplevd LHBT-identitet ikke bør være stolte og fornøyde med seg selv er dette altså ikke hva jeg mener. Ordet stolthet kan ha ulike betydninger, og det å slippe å skamme seg over hvem en er og kunne være fornøyd med seg selv og ting man har oppnådd er viktig for alle mennesker.

 

Den årlige «Vær stolt»-festivalen på Holmlia, hvor jeg bor, er dessuten et av de positive uttrykkene som anerkjenner det store mangfoldet i landet vårt og fremmer et respektfullt og fordomsfritt samfunn for alle mennesker uavhengig av etnisitet, livssyn, sosiale lag, kjønn, legning og familiekonstellasjoner. Hva gjelder pridemarkeringene er jeg enig med den delen av LHBT-bevegelsen som bidrar til å fjerne det sosiale stigmaet knyttet til mennesker som erfarer en LHBT-identitet.

 

Det jeg problematiserer og setter fokus på i min kronikk er hvordan samtidens «Pride» har utviklet seg til noe langt mer enn dette, og at å heise regnbueflagg som kristne gjerne kommer i konflikt med å bygge identiten og livet sitt på Kristus. Under parolen «alt er love» antydes det at verdigrunnlaget bak Pride betyr at «enkeltmenneskers erfaringer er alle tings målestokk». Som ren ideologi mener jeg også at pridebevegelsen tenderer mot det Paulus beskriver som «alt stort og stolt som reiser seg mot kunnskapen om Gud» (sml. 2. Kor 10,5). Og i dette perspektivet vil jeg hevde at stolthet blir et problem i møte med kristen tro. Det frigjørende budskapet om nytt liv i Kristus fortjener derfor å komme til uttrykk på egne premisser uten å bli overskygget av regnbueflaggets vaiende stolthet.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
21 dager siden / 8247 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
22 dager siden / 6205 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
16 dager siden / 3336 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
11 dager siden / 2584 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
19 dager siden / 2136 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 1879 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
9 dager siden / 1686 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
5 dager siden / 1622 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
5 dager siden / 1506 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere