Verdidebatt

Senterpartiet står til stryk i forsvarspolitikken

Senterpartiets innretning av Forsvaret er i strid med alle fagmilitære råd og trusselvurderinger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sandra Borch fra Senterยญpartiet angriper Hรธyres forsvarspolitikk i et innlegg i Vรฅrt Land 15. juli. Dersom Senterpartiet kunne vist til egne resultater i forsvarsยญpolitikken gjennom รฅtte รฅr i den rรธdgrรธnne regjeringen, ville det ha vรฆrt mer interessant. I mangel pรฅ resultater er tydeligvis angrep det beste forsvar.

ร…tte รฅr med rรธdgrรธnt ยญstyre var รฅtte tapte รฅr for ยญforsvaret. Kun ยญLandbruksdepartementet og ยญFiskeridepartementet ยญhadde ยญsvakere budsjettutvikling enn Forsvarsdepartementet i ยญperioden 05โ€“12. Heimevernet รธvde ยญoverhodet ikke enkelte รฅr, kun 5 av 17 kampfartรธyer i marinen var kampklare, soldater fikk sรฅ vidt lรธsnet skudd under fรธrstegangstjenesten, og forsvarsmateriellet led under skrikende mangel pรฅ vedlikehold og reservedeler.

Glansbilde. 

Den ยญrรธdgrรธnne regjeringen tegnet et ยญglansbilde av Forsvaret. ยญStatsminister Jens Stoltenberg uttalte at vi har et forsvar som strutter av sunnhet. Faktum er at Solbergยญregjeringen i 2013 overtok et forsvar som var nedprioritert og ยญnedbygget. ยญForsvarsminister Ine Marie ยญEriksen og forsvarssjef ยญHaakon Bruun-Hansen igangยญsatte en ยญoffentlig selvransakelse om ยญtingenes tilstand i ยญForsvaret. Konklusjonen var nedslรฅende. ยญForsvaret var pรฅ vei inn i en styrt avvikling. Forsvarssjefen ยญavslรธrte i sitt fagmilitรฆre rรฅd hรธsten 2015 at de rรธdgrรธnne etterlot en ยญregning pรฅ 180 milliarder kroner uten noen plan for รฅ betale den. Senterpartiet satt i en flertallregjering i en periode da Norge hadde de hรธyeste oljeinntektene noensinne. Handlingsrommet ble ikke utnyttet til รฅ styrke Forsvaret. Senterpartiet sviktet i forsvarsยญpolitikken og lot Forsvaret gรฅ for lut og kaldt vann.

Senterpartiet forsรธker รฅ fremstรฅ som Heimevernets beste venn. Fasiten forteller sannยญheten. ยญSenterpartiet ยญreduserte Heimevernets budsjett fra 2005 til 2013. Ingen av soldatene i Heimeยญvernets omrรฅder รธvde i 2009. Innsatsยญstyrken ble ยญredusert fra 5000 til 3.000 soldater, og ยญHeimevernets skarpeste ยญavdeling (HV-016) ble lagt ned. Antall Heimeยญvernetยญdistrikter ble redusert fra 13 til 11, og Sjรธheimevernets kommandoยญstruktur ble avviklet. Heimeยญvernet-reserven pรฅ 33.000 ยญsoldater ble ogsรฅ lagt ned. Heimeยญvernets nedadgรฅende utvikling er nรฅ snudd. Budsjettet รธkte med 16 prosent fra 2013โ€“2017, Heimevernet รธver mer, fรฅr nye vรฅpen og feltkjรธretรธyer. Sรฆrlig styrkes ยญHeimevernet i Nord-Norge.

Motstand. 

Senterpartiet prรธver รฅ gjรธre motstand mot nedleggelse av Andรธya flystasjon som sitt glansnummer i forsvarsยญpolitikken. Grunnlaget for Andรธya flystasjon er drift av de maritime overvรฅkningsflyene. Orion-ยญflyene er i ferd med รฅ gรฅ ut pรฅ dato, men Senterpartiet ville ikke kjรธpe nye P-8 maritime overvรฅkningsfly i sin alternative langtidsplan for Forsvaret. Forรธvrig en plan som Senterpartiet manglet 20 ยญmilliarder kroner til รฅ finansiere.

Senterpartiets innretning av Forsvaret er i strid med alle fagmilitรฆre rรฅd og trusselvurderinger. Partiet er mot รฅ utvikle Forsvaret i mรธtet med moderne trusler, raske endringer og ยญkortere varslingstider. Senterpartiet er mot รฅ forandre Forsvaret selv om verden forandrer seg.

Stanset nedbyggningen. 

Hรธyre โ€จhar i regjering stanset nedยญbyggingen av Forsvaret, og oppbyggingen er i gang. Norges ยญforsvar er summen av vรฅrt nasjonale ยญforsvar og det NATO kan bidra med. Norge anskaffer nye ubรฅter, nye maritime overvรฅkingsfly og 52 F-35 kampfly med enorm kampkraft, og Etterretningstjenesten er styrket betraktelig. Norge er NATO i nord. Dette er svรฆrt viktige bidrag til NATOs kollektive forsvarsevne og vรฅrt eget forsvar avskrekkende evne. Vรฅr nรฆrmeste allierte USA gir regjeringen ros for oppbyggingen og innretningen av Forsvaret.

Forsvarsbudsjettet er รธkt med 11,5 milliarder kroner siden 2013. Ansvarlig forsvarspolitikk handler om รฅ sette helheten foran sรฆrinteressene. Forsvarspolitikk er nasjonal politikk. Forsvarspolitikk skal ikke vรฆre kasteball i et kortsiktig partipolitisk spill uten ansvar for helheten.

Ikke gjort over natta. 

ร… gjenreise forsvarsevnen er ikke gjort over natta. Steg for steg gjenยญreises luftforsvaret, sjรธforsvaret og landmakten til et balansert og sterkere nasjonalt forsvar. Regjeringen vil bruke 180 milliarder kroner mer pรฅ Forsvaret enn de rรธdgrรธnne la opp til i den forrige langtidsplanen. Det er et uttrykk for politisk vilje og evne til รฅ styrke forsvaret.

Trykket i Vรฅrt Land 17. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt