Leder

Isbjørner og plast

Noen er bekymret for at klimaendringene rett og slett drukner i alt plastsøppelet. Det er forståelig.

I fjor fant forskere 30 plastposer i magen til en­ ­gåsenebbhval på Sotra. Den syke hvalen måtte ­avlives, men ble et symbol på, og en sterk påminner om, hvor omfattende problem plastforurensing er.

Nylig fikk naturfotografen Olav Thokle øye på en isbjørnfamilie på øya Liefdefjorden nord på Svalbard. Ungene lekte med en stor søppelpose, som ble ­revet i biter, og spist av isbjørnungene. Han ser stadig oftere plastbiter, tomflasker eller rester av fiskeredskap når han er på tur.

Engasjementet mot plastsøppel har tatt seg kraftig opp. Hvalen på Sotra ble et bilde på hva vi ikke ser: Hvert minutt havner omtrent 15 tonn plast i verdenshavene. Ifølge en rapport fra World Economic Forum (WEF) vil det innen 2050 finnes mer plast enn fisk i havet.

De plastspisende isbjørnene på Svalbard forteller en dyster historie. I en undersøkelse fra Polarinstituttet ble vekten av plastsøppel i Arktis anslått til 79.000 tonn. I sjøisen mellom Grønland og Svalbard ble det i fjor funnet mer mikroplast enn noe annet sted i verden tidligere, skriver Aftenposten. Plasten kommer med havstrømmene.

Matvarekjeder lover mindre plastemballasje, internasjonal kaffebarkjede fjerner plastsugerør, flyselskaper og hotellkjeder skal erstatte plast med miljøvennlige alternativer. Skottland vil forby Q-tips og sugerør av plast, og EU har vedtatt en ambisiøs strategi mot plastforurensning.

Engasjementet mot plast er høyt og lavt. Det er folkelig og det er på politisk nivå. I juni ba statsminister Erna Solberg G7-landene om å bli med på spleiselag for å rydde opp i verdens hav.

Noen er bekymret for at klimaendringene rett og slett drukner i alt plastsøppelet. Det er forståelig; klimaendringer kan kjennes vanskeligere å få tak og ikke så konkret, som å se plastsøppel i fjæra. Som Cicero-sjef Kristin Halvorsen sa til Vårt Land nylig: «Å få eksempel på forurensning eller hvordan dyr blir rammet, bidrar til at vi ser konsekvensene av det som skjer på forureining eller hvordan dyr blir rammet».

Det går an å ha plass til flere saker samtidig. Økt oppmerksomhet og aktivisme mot plastsøppel vil forhåpentligvis øke engasjementet om klimaspørsmålene og omvendt.

Trykket i Vårt Land 16. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder