Olav Håkon Mork

4    81

Det som klør i øret

«For det skal komme en tid da folk ikke lenger tåler den sunne lære, men skaffer seg den ene læreren etter den andre, slik de selv finner for godt. For de vil ha det som klør i øret» 2. Tim 4, 3. Det er mange som nikker når de hører dette bibelsitatet. Men, stopp litt! Det er ikke sikkert dette bare gjelder de andre. Kanskje det også gjelder deg selv, meg selv, oss alle sammen?

Publisert: 15. jul 2018 / 889 visninger.

Vi er inne i en tid da tilgangen på informasjon er så overveldende stor at det er vanskelig å vurdere kildene. For noen er det blitt viktig å bare forholde seg til kilder man stoler på, og så holde seg unna alle «fake news»-kilder. Men, er ikke faren at man bare lytter til det man selv ønsker å høre, og at man bare er opptatt av det som er spennende for en selv? Er sannhet bare noe som beskriver ens eget subjektive virkelighetsbilde, eller er sannhet noe utenfor oss selv? Jeg synes jeg ser at en subjektiv sannhetsforståelse sniker seg inn i kristne kretser, konservative inkludert.

Jeg har nettopp skrevet et verdidebatt-innlegg om Trump, sannhet og kristne verdier. Debatten som fulgte skremmer meg litt. De gode debattantene diskuterte stort sett bare det de allerede hadde bestemt seg for på forhånd, mange meninger og lite lytting. Jeg kjenner meg godt igjen i dette, for jeg blir fort engasjert selv. Men jeg er redd for at vi kristne som mener vi snakker på vegne av det sanne og rette også går rett i fella. Vi også velger oss VÅR sannhet, og VÅRT virkelighetsbilde, og snakker bare om det vi allerede har inne i hodene våre. Men Sannheten, den med stor «S», eksisterer jo utenfor oss selv! Vi ser jo bare stykkevis og delt! Jesus kaller seg selv for veien, sannheten og livet. Personlig erfarer jeg at jeg igjen og igjen må flytte fokus tilbake til Jesus, og vekk fra spennende temaer som tar hans plass. Med Jesus på førsteplass blir stridstemaene ikke borte, men jeg blir mer ydmyk. Jeg begynte innlegget med et Paulussitat fra det andre brevet til Timoteus. Paulus veileder Timoteus i dette brevet, og ber ham om å holde fast på kjernet om at Jesus har frelst oss, og advarer: «Men tåpelige diskusjoner som ingen lærer noe av, skal du avvise, for du vet at de skaper strid.» (2. Tim 2, 23).

Nå vil jeg ikke si at debatten rundt mitt innlegg bare var tåpelig, men jeg tror nok at de fleste av oss deltakerne fikk mest ut av det vi selv skrev...

Mange kristne ber om vekkelse, og dette er bra. Men, jeg tror først det er nødvendig med en vekkelse blant oss som allerede er kristne. Jeg tror vi selv må lytte til det Paulus skriver i de to brevene til Timoteus om å holde fast på det opprinnelige i troen vår. For meg er dette dessverre ikke noe jeg har gjort en gang for alle, men en prosess Gud tålmodig leder meg inn i om og om igjen. Dette må jeg stadig takke Gud for!

4 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Anne Jensen

36 innlegg  4939 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Jeg tror de kristne som vil «kristne» samfunn med (deres) «kristne verdier», er på villspor, spesielt de som anser USA som noe Gud prioriterer og vil «make great again».

Det er litt rart hvordan de reagerer på kritikk av Trump, Listhaug, FrP, Israel, men tier når Guds navn og evangeliet blir dratt ned i sølen.

Uansett, intet menneske, politisk makt kristne verdier eller kristen moral kan redde verden. Kun Jesus Kristus.

1 liker  
Svar
Kommentar #2

Kjell G. Kristensen

66 innlegg  13813 kommentarer

Sannheten

Publisert 4 måneder siden
Olav Håkon Mork. Gå til den siterte teksten.
Men Sannheten, den med stor «S», eksisterer jo utenfor oss selv! Vi ser jo bare stykkevis og delt! Jesus kaller seg selv for veien, sannheten og livet.

Sannheten er vel egentlig at Jesus ikke bare kalte seg for veien, sannheten og livet, men også oppstandelsen og livet? Paulus beskriver dette i sitt kap. om oppstandelsen i 1.Kor.15. - og her beskrives det at slik alle dør i Adam, skal alle få liv ved Kristus - i mellomtiden må man vel bli kvitt Adam? 

Han beskrives slik: Det første  mennesket, Adam,  ble en levende sjel. Den siste Adam ble en ånd som gir liv. Det første mennesket var fra jorden og skapt av jord, det andre mennesket er fra himmelen. Slik det første jordiske mennesket var, (Adam) slik er også de andre jordiske. Og slik den himmelske er, slik skal også de himmelske være.

Det var nå litt om sannhet. Den store sannheten med stor S er vel at Bibelen egentlig er en forseglet bok, og at det bare er løven av Juda (Åp.5.5) som er verdig til å åpne den og forklare undersåtter hva som egentlig står der?

Jes 29,11 - Dan 12,9

1 liker  
Svar
Kommentar #3

Erlend Torp

1 innlegg  200 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Ja, enhver sannhet som får presedens over Sannheten blir falsk lære.

Jeg kan ha sannheten på min side når jeg sier at Mariadyrkelse er avgudsdyrkelse. Men dersom hele mitt virke og lære handler om å peke på hva andre gjør feil, og ikke peke på Jesus Kristus, da er mine beste intensjoner lite verdt. For i min iver skygger jeg for Jesus. 

1 liker  
Svar
Kommentar #4

Daniel Krussand

10 innlegg  1936 kommentarer

Hvor vil du?

Publisert 4 måneder siden
Olav Håkon Mork. Gå til den siterte teksten.
Jeg har nettopp skrevet et verdidebatt-innlegg om Trump, sannhet og kristne verdier. Debatten som fulgte skremmer meg litt. De gode debattantene diskuterte stort sett bare det de allerede hadde bestemt seg for på forhånd, mange meninger og lite lytting.

Mork, jeg forstår ikke hva du er ute etter hverken her eller i ditt forrige innlegg.

De fleste debattantene er trofaste kristne som tror Ordet og forkynner evangeliet.  Det klør ikke i øret på noen av oss.  Vi lytter alle sammen, men det er vel ikke galt å ha meninger.

Forrige artikkel trakk du inn Trump, - det var du som kritiserte ham, det var du som la opp til en debatt om ham.  

Du sier vekkelse, og så sier du at jeg må våkne.  ( først det er nødvendig med en vekkelse blant oss som allerede er kristne.). Hva vet du om det?  Kanskje det bare er du som sover.

Nei, kjære bror - bær du frukt og følg Herren, Han har kontroll.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Morten Gabrielsen kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
4 minutter siden / 52 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
8 minutter siden / 5254 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
29 minutter siden / 5254 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
31 minutter siden / 1394 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Matematikk og evolusjon
38 minutter siden / 5254 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Matematikk og evolusjon
41 minutter siden / 5254 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
44 minutter siden / 5254 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 1 time siden / 5254 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 1 time siden / 49 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 1 time siden / 5254 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
rundt 1 time siden / 1455 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 1 time siden / 5254 visninger
Les flere