Lars Ingar Birkelund

7    29

Støtter NRK væpna revolusjon også i Norge?

Bakgrunnen for spørsmålet er at NRK (og andre norske medier) har vært positive og støttende til væpnede opprør eller "revolusjoner" i flere land de siste åra. Denne artikkelen inneholder en granskning av NRK Dagsrevyens Libya-dekning i en kritisk periode og ble refusert både av NRK Ytring, Klassekampen, Aftenposten, VG, Dagbladet, Nordlys og Journalisten, medier som syns det er viktigere å beskytte sine kolleger og å beholde statsstøtten enn å få fram ubehagelige sannheter.

Publisert: 14. jul 2018 / 192 visninger.

Jeg har i løpet av de siste par månedene gransket Dagsrevyens Libya–dekning i perioden 3. februar – 20. mars 2011, perioden fra opprøret i Libya begynte til NATO/Norges bombing av landet begynte. Det som er mest påfallende med dekningen i mine øyne, og særlig nå som vi vet hvordan det gikk er:

1.  Dagsrevyens forventning om at det som hadde skjedd i Tunis og Egypt også skulle skje i Libya. «Etter at makthaverne er kastet både i Tunisia og Egypt er spørsmålet hvor neste revolusjon kommer» (Tore Moland 14. februar). «Nå har turen kommet til Libya» (Sigurd Falkenberg Michelsen 16. februar).


Hva/hvem fikk dem til å tro at det var en slags automatikk i dette? 

2. Dagsrevyens positive holdning til opprørerne og deres væpna revolusjon.  Det kan ikke være mange som fortsatt mener at det var en «vår» som inntraff Midt Østen i 2011. Derfor er den positive holdningen enda mer påfallende i dag, sjøl om mange var kritiske da også.

«Et folkelig opprør» er et uttrykk som går igjen, til tross for at Dagsrevyen ikke visste hvem opprørerne var, hvor representative de var for det libyske folk eller for den saks skyld om de var libyske. Ja, Dagsrevyens positive holdning fortsatte også etter at Gaddafi og andre sa at opprørerne var Al Qaida–terrorister, noe som ganske raskt vise seg å være riktig (se nedenfor).

«Her er revolusjonsgløden på topp», sa Sidsel Wold 28. februar. «Opprørssoldatene har en veldig sterk moral”» (Wold 6. mars). «Det er ingen finslepen opprørshær. Men entusiasmen er der» (Lars Sigurd Sunnanå, 7. mars).

«Vi vet ikke så mye om opposisjonen» (FAFO–forsker Kjetil Selvik 21. februar). «Det som er vanskelig er å få verifisert disse meldingene……….Veldig mange av øyenvitnene….vil ikke si hva de heter. De opererer anonymt» (Wold 21. februar). «Det vet vi veldig lite om» (19. mars, Cecilie Roang Bostad til spørsmålet: Hvor sterk støtte har Gaddafi i sitt eget folk).

 
Her eksempler på Gaddafis advarsler: «Demonstrantene er agenter for utenlandske krefter» (22. februar). «De som styrer barna våre er Al Qaida. Dette er internasjonal terrorisme» (24. februar). «Dere vil angre» (Gaddafi til NATO/EU-landene 19. mars).

NRK kunne naturligvis ikke vite om Gaddafi snakket sant. Men de kunne heller ikke utelukke det. For libyske myndigheter visste sjølsagt langt mer om opprørerne i Libya enn NRK. «Han (Gaddafi) kaller opprørerne for Al Qaeda-folk»; Sidsel Wold hånte denne påstanden 19. mars 2011. Men i dag vet vi at Gaddafi hadde rett både i det og at store flyktningestrømmer ville komme til Europa. «Abdel-Hakim al-Hasidi, the Libyan rebel leader, has said jihadists who fought against allied troops in Iraq are on the front lines of the battle against Muammar Gaddafi’s regime». The Telegraph 25. mars 2011.

3. Dagsrevyens positive holdning til en kommende militær (NATO) intervensjon i forkant og glede over intervensjonen da den først fant sted, kom fram på mer indirekte vis, ved at Sunnanå og andre «syntes synd på» opprørerne fordi de ikke hadde skikkelige våpen (i virkeligheten hadde de både tanks og antilutskyts).

«Sunnanå, hvor avhengig vil du si opposisjonen nå er av hjelp utenifra» (10. mars, Atle Bjurstrøm til Sunnanå som svarer «det må skikkelige våpen til og det har ikke opprørerne»). “Det er lite opprørerne kan gjøre mot dette med sine Toyota pickuper og mitraljøser (Sunnanå 13. mars). «Mange frykter at Gaddafi vil gjenerobre hele Libya før verdenssamfunnet reagerer» (Inger Marit Kolstabråten 14. mars). «Så spørs det om hjelpen fra verdenssamfunnet kommer tidsnok» (Kolstadbråten 17. mars). «Opprørsshæren samarbeider med de allierte styrkene, NATO og den arabiske Liga, om å plukke ut mål som vestlige fly evt kan bombe» (en smilende Sidsel Wold 18. mars).

4. Dagsrevyen bruker nøytrale/positive begreper som «opposisjon» om Al Qaeda-opprørerne og negative karakteristikker av Libyas leder og myndigheter: «en diktator som skyter mot eget folk» (Sigurd Falkenberg Michelsen 21. februar). «Gaddafis skrekkregime», «den uberegnelige Gaddafi» (Wold 28. februar). «Kraftige protester mot diktatoren» (Eivind Molde 4. mars). «Krumspringa til regimet» (Gunnar Myklebust 18. mars). «En forhatt diktator» (Wold 19. mars). «Sivile som befinner seg i Gaddafis klør» (Cecilie Hellestveit 20. mars).

Hvilke konklusjoner kan man trekke av dette i dag? I beste fall at NRK var naiv/ukritisk ift til hvilke krefter som var i sving, nærmere bestemt at de viste liten interesse for å finne ut av hvem opprørerne var, hvem som var deres støttespillere osv. Dagsrevyen overså også en rekke faresignaler. Så på meg virker det som om de på forhånd hadde bestemt seg for hva slags historie de ville ha.

Politikerne i Norge fatter sine beslutninger bl.a. på hva norske medier sier (og ikke sier) og da særlig NRK/Dagsrevyen. Og ensrettingen i de største norske/vestlige mediene var så og si totalt til fordel for opprørerne og NATO/Norges kommende intervensjon, en intervensjon som viste seg å bli katastrofal. For Libya er fortsatt i krig og levekårene for libyerne har blitt halvert siden 2010 iht FNs levekårsindeks.

I blant kan mediene styrte statsråder. Så hvis NRK/mediene hadde brukt sin makt på riktig måte i 2011 kunne Norges deltagelse i krigen ha vært unngått. Ja, og Gaddafi hadde kanskje fortsatt vært president. Eller han kunne ha dødd av naturlige årsaker i mellomtida. Han var tross alt 69 år da han ble lynsjet av NATOs «bakkemannskap» i Libya. Men libyerne ville hatt det mye bedre og vi hadde sluppet en flyktningestrøm som i dag er i ferd med å rive Europa i filler.

 

Her link til Dagsrevyen 3. februar 2011. "Bla" videre derifra til de neste utgavene: https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/NNFA19020311/03-02-2011

 

Et apropos til slutt: Sidsel Wold intervjuet 26. februar 2011 Mustafa Abdul Jalil, justisminister i Libya, som sa at han skiftet side pga Gaddafis voldsbruk.

Dette sa han i 2014 iflg «libyanfreepress»:

Now after the destruction of Libya, Jalil admits to the world on Libyan Channel One that the protestors that were killed in Benghazi that caused the UN and NATO to attack Libya were killed by a group of spies and mercenaries who were not Libyan. He admits that he knew the truth at the time but it was done to take down the Libyan government and break the state”. https://www.youtube.com/watch?v=Jjf5MTKHbqw

 

 

 

 

 

 

4 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Siste innlegg

Tunge tings tale
av
Åste Dokka
rundt 10 timer siden / 1369 visninger
3 kommentarer
Stillheten bak stjernene
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 10 timer siden / 207 visninger
0 kommentarer
Arbeid med mening
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 133 visninger
0 kommentarer
Godt og tjenlig vær
av
Erik Martin Aaraas
rundt 16 timer siden / 128 visninger
0 kommentarer
Ja, det gjør vondt
av
Arne D. Danielsen
rundt 22 timer siden / 124 visninger
0 kommentarer
Familie som forbauser
av
Lars Gilberg
1 dag siden / 825 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Tunge tings tale
av
Åste Dokka
rundt 10 timer siden / 1369 visninger
3 kommentarer
Stillheten bak stjernene
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 10 timer siden / 207 visninger
0 kommentarer
Arbeid med mening
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 133 visninger
0 kommentarer
Godt og tjenlig vær
av
Erik Martin Aaraas
rundt 16 timer siden / 128 visninger
0 kommentarer
Ja, det gjør vondt
av
Arne D. Danielsen
rundt 22 timer siden / 124 visninger
0 kommentarer
Familie som forbauser
av
Lars Gilberg
1 dag siden / 825 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Rune Holt kommenterte på
Hjemme i kulturen
27 minutter siden / 565 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Forhåndsmoderering
43 minutter siden / 959 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 1 time siden / 959 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 1 time siden / 14299 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 2 timer siden / 959 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Visjon Norge – nok en gang
rundt 2 timer siden / 9942 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Skråplaneffekten dokumentert
rundt 2 timer siden / 2242 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Tunge tings tale
rundt 2 timer siden / 1369 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Hjemme i kulturen
rundt 2 timer siden / 565 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 3 timer siden / 959 visninger
Asbjørn E. Lund kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
rundt 3 timer siden / 1890 visninger
Rune Holt kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 4 timer siden / 959 visninger
Les flere