Verdidebatt

Hakk i plata hos Krf

Krf atter en gang på feil side av historien

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kjell Ingolf Ropstad er tydelig irritert på oss han kaller liberalere i ruspolitikken i et innlegg i BT 6 juli , noe jeg finner særdeles fasinerende, men ikke overraskende.

Jeg hadde min ungdomstid på 90 tallet da krf fikk regjere i flere kommuner med sin alkoholpolitikk. En del kommuner hadde særdeles artige ordninger, som blant annet å forby butikksalg av alkohol etter klokken 13 i helgene, passe på at de færreste steder fikk selge alkohol og hindre etableringen av flere vinmonopol. Det artigste av alle forsøk som ble prøvd et sted i Telemark var at man når man måtte bestille ølen så måtte man gjøre det en uke i forveien og da måtte man bestille en kasse om gangen. I min hjemby Skien hadde man på det lokale kjøpesenteret Herkules en ølmann. Skulle man ha øl så måtte man ringe med en bjelle så kom ølmannen og ga deg de flaskene du ville ha. Hvorfor denne bjellen? Jo skal man ha alkohol så må man jo føle skam.

Hele 90 tallet fikk krf presset igjennom en rekke artige ordninger sammen med partier på venstresiden. De hadde alle statistikker som sa at desto flere steder som solgte alkohol, desto mer død og fordervelse ville det føre til. Alt dreide seg om å ta vare på barn og unge og alle oss andre som påpekte feilene var jo mennesker som var for frislipp og uanstendig rusbruk. Når det gjelder sex og rus så har kristne politikere alltid hatt et ønske om å sette harde regler, mens deres egen religion helst skal få dominere alle arenaer, uten kritikk.

Etter hvert ble reglene endret. Flere butikker fikk selge alkohol og kommuner som ikke hadde vinmonopol fikk det. Det er verd å nevne at dette skjedde mens krf satt i regjering og jeg tror faktisk Bondevik og co skjønte det samme som oss naive rusliberralere gjorde, nemlig at resultatet ble smugling, hjemmebrenning og metadondødsfall. Men alt dette skulle jo ødelegge ungdommen så hvorfor ble ikke så tilfelle?  Dagens ungdom drikker mindre enn på mange år. Hvorfor tror krf da at å regulere cannabis på samme måten vil skape flere missbrukere?

Krfere har en tendens til å komme med det utslitte utrykket rusliberale om alle som ønsker å endre politikken. I tillegg har de en tendens til å kaste barn og ungdom foran seg i kampen for det de kaller det gode samfunn. Denne argumentasjon de også brukt i kampen mot homofiles rettigheter,  for mer religion i skolen og andre sære temaer som ser ut til å tenne flammen i menigheten deres. Per i dag tjener mafiaen milliarder på ulovlig salg og de holder oppe 24 timer i døgnet i hele landet. Disse milliardene kunne gått inn i staten og vi kunne ha brukt pengene på å hjelpe de som får problemer med rusbruk. Isteden bruker vi enorme summer på å ødelegge ungdom som ikke gjør noe annet en å bruke et annet rusmiddel en alkohol.

Politiet har i dag ikke ressurser til å følge opp darkroomsakene, etterforske vold, innbrudd og mange andre ting. Men er det snakk om cannabis ja da må man dømme folk og sette dem på uverdige ruskontrakter. Bruk av cannabis har aldri dreid seg om faren med rusmiddelet, men det faktum at man har ønsket å kontrollere en kultur man ikke liker. Det farligste med cannabis har alltid og vil alltid være politiet og moralistene i kristen Norge.

Forbudspolitikken mot alkohol ble testet med katastrofalt resultat. Narkotikapolitikken som krf vil tviholde på er direkte skadelig for samfunnet.  Smart regulering er det eneste som har funket, noe alle historiske fakta viser. Krf er like ødeleggende for en fornuftig ruspolitikks som Donald Trump er for verdensfreden. La oss slutte med eksperimentere med noen av delene og sende krf der de hører hjemme, nemlig på historiens skraphaug.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt