Verdidebatt

Trump, sannhet og kristne verdier

Enkelte kristne ser på Donald Trump som en frelserskikkelse, som skal redde oss, eller i alle fall USA, fra den korrupte makteliten. Endelig kom det en president i USA som er tøff nok til å beskytte de kristne verdiene, og tøff nok til å røske opp i makta som har rådd på toppen i samfunnet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selv er jeg nok i motsatt leir, og ser på Trump som en person som er mer opptatt av seg selv enn av sannhet. «America first» er kanskje Trumps største løgn, tenker jeg. Jeg blir provosert av at et kristent verdisyn brukes som argument for å støtte det jeg ser på som en uredelig måte å lede et land på. Her kjenner jeg at jeg er engasjert, og på vegne av de kristne verdiene klør jeg i fingrene etter å avsløre alt dette falske.

Men, fra et kristent utgangspunkt har både de kristen Trump-supporterne og vi som er kristne Trump-kritikerne et problem: Vi er ofte mindre opptatt av evangeliet enn av å beskytte de kristne verdiene. Det er som om vi deler verden inn i oss «gode» kristne i motsetning til de «onde» og ukristelige som vi vil bekjempe. Men evangeliet gjelder jo alle som vil høre. Kjernen i vår kristne tro er jo nettopp at ondskap og synd også bor i oss selv, at behovet for nåde, frelse og omvendelse også gjelder oss selv. Misjon er å fortelle at jeg trengte å reddes, og at han som har reddet meg kan redde deg også.

Nå mener jeg ikke at kristne aldri skal engasjere seg i annet enn misjon, men det er likevel påfallende hva vi setter først, og hva vi roper høyest om. Er det ikke Trump, så er det ekteskapslov, abortlov, kjærlighet eller toleranse. Alle disse temaene kunne ha godt av et «evangeliet først»-fokus.

De som først ble kalt kristne, var de som trodde Jesus var frelser og Messias, eller Kristus på gresk. Dersom noen verdier er kristne, må det jo bety at de har sin kilde hos Kristus, evangeliets kilde. Har vi ikke evangeliet i bunnen, så kan vi like godt stryke etiketten «kristen» på disse verdiene. I lys av evangeliet blir det vanskelig å være kjepphøye og hovmodige kristne.

Jeg tenker at dersom vi kristne skal kjempe for at de kristne verdiene skal være et grunnlag for samfunnet vårt, så skal vi først og fremst ta evangeliet på alvor, leve som en konsekvens av det vi tror på. Da blir sannhet viktigere enn suksess, ydmykhet blir viktigere enn selvhevdelse og rettferdighet viktigere enn egen vinning. Uten at kristne selv tenker slik vil de kristne verdiene dø ut.

Evangeliet først!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt