Roald Øye

Pensjonist
209    1792

Et jødisk hamskifte i USA.

Jeg har en god venn i Florida, som er jøde, og som hørte til i det jødiske trossamfunnet i Tampa.

Publisert: 12. jul 2018 / 279 visninger.Da jeg bodde i byen i et års tid for litt over 30 år siden, var han vennen som stod meg nærmest og orienterte meg om alle sider ved det amerikanske samfunnslivet, som jeg skulle være en del av i et utvekslingsprogram.

Vi har stått i nær kontakt med hverandre pr. mail i alle disse årene, og han har besøkt meg her i Norge ved et par anledninger. Han hadde tyske røtter, men ga ikke klart uttrykk for hvilket av de to store partiene han sympatiserte med, Demokratene eller Republikanerne.

Jeg opplevde han som en åpen og liberal jøde, som riktignok distanserte seg fra alle pro-israelske standpunkter. Ulik andre jøder som jeg kjente i Florida, husker jeg at han hadde sans for Jimmy Carter, akkurat som jeg også hadde på den tiden, like etter shahens fall i Iran i 1979.

Min oppfatning av eks-presidenten forandret seg imidlertid, etter at han begynte å sammenlikne Israel med apartheidsystemet i Sør-Afrika.
Alt var harmoni i brevvekslingen mellom min venn og meg frem til nominasjonsprosessen i USA som begynte høsten 2015. Da Donald Trump ble valgt til president i november året etter, sendte jeg en gratulasjonshilsen til ham med ønske om at den nye presidenten måtte bli en bedre venn med Israel enn ekspresident Barak Obama hadde vært.

Det skulle jeg ikke ha gjort, for i svaret jeg mottok fikk jeg i klartekst høre hvor meget bedre demokratenes kandidat ville ha vært både for USA og for verden. Han så på presidentvalget som en ulykke,  og var skamfull på landets vegne for valget folket hadde foretatt. Hillary Clinton, som USAs første liberale kvinnelige president, hadde vært hans og hans jødiske slektningers og venners selvfølgelige førstevalg.

Da han fikk høre mitt syn på valget, ble forholdet mellom oss mer anstrengt. Det beklager jeg, for min homofile jødiske venn hadde personlige kvaliteter som jeg beundret fra første møte med ham i et hageselskap i Tampa i 1989.

Min opplevelse med det jødiske samfunn i Florida for nesten 30 år siden var et forvarsel om den utvikling i radikalt politisk retning, mot Demokratene og venstresiden i amerikansk samfunnsliv, som de jødiske trossamfunn i hele Nord - Amerika siden har gått gjennom.
Ingen har gitt meg en bedre forklaring på det jødiske hamskifte i USA, og verden for øvrig enn redaktøren i Jerusalem Post, Caroline Glick: "Why Democrats are turning anti-Israel."

Bibelens profeti om at Israel og det jødiske folk til slutt vil oppleve å stå alene mot en fiendtlig verden, blir av henne gjort forståelig - og et realistisk senarium.

 

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Roald Øye

209 innlegg  1792 kommentarer

En snarvei for de som leser engelsk.

Publisert 4 dager siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Bibelens profeti om at Israel og det jødiske folk til slutt vil oppleve å stå alene mot en fiendtlig verden, blir av henne gjort forståelig - og et realistisk senarium.

Why Democrats are turning anti-Israel  kan bli en øyenåpner for de som ikke  forstår  hvorfor det  er så store forskjeller i måten folk ser på innvandring i USA , i Israel  og kanskje også i Norge. 

2 liker  
Svar
Kommentar #2

Stefan Bonkowski

0 innlegg  607 kommentarer

Alene

Publisert 3 dager siden

Det er nok mange grunner til at amerikanske jøder.Blant annet ser det ut til at en del av Trumps uttalelser om jøder,ikke hjelper.

Mindre religiøsitet ser også til å være en av de større grunnene til dette.

Ikke er det noe nytt at amerikanske jøder i flertall stemmer på demokratene.Det er vel bare Jimmy Carter i sin andre valgperiode og i 1920 da sosialisten Eugene Debs at flertallet stemte republikansk.


1 liker  
Svar
Kommentar #3

Roald Øye

209 innlegg  1792 kommentarer

Naomi Chasan, representant for det jødiske hamskiftet i Israel.

Publisert 3 dager siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Bibelens profeti om at Israel og det jødiske folk til slutt vil oppleve å stå alene mot en fiendtlig verden, blir av henne gjort forståelig - og et realistisk senarium.
De som på denne tråden har tatt seg tid til å lese Charoline Glicks analyse av det jødiske hamskifte i USA, vil kjenne igjen den internasjonale trenden av fenomenet -  også blant jøder i Norge. 


«Når den sivile verdslige etikken erstattes av en messiansk etikk, vil det ikke gjøre Israel noe godt», skrev en "sosialistisk sionist", Naomi Chasan. Hun er en israelsk forsker og tidligere Knesset-representant for det nesten utraderte venstrepartiet Meretz ."Dette landet er i ferd med å byte sammen" var overskriften i  to norske riksavisers helgebilag lørdag 26. mai  i Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen,  da opptøyene i Gaza var på det kraftigste.  Hun stod ansvarlig for overskriftene. 

Hennes parti fikk 3.53% oppslutning ved siste valg i Israel  i 2015, og fikk  inn  4 representanter i nasjonalforsamlingen, som førte til at forskeren røk ut av Knesset. Hennes marginale politiske synspunkter i det israelske samfunn fikk likevel stort oppslag i noen norske medier, bl.a.  i Stavanger Aftenblad og i Fædrelandsvennen. Flere ville  sikkert ha vært  mer enn villige  til å kolportere hennes venstrevridde synspunkter på den israelsk- palestinske konflikten, hvis de hadde fått tilbudet. Hun skrev som om hun representerer en stor majoritet i Israel. 

Hennes nyhetsformidling gikk ut til mange land fordi  avisredaksjonene er vant til å tro på denne venstrevridde  fremstillingen, som har hjernevasket en hel verden i årevis. Ved 70-årsmarkeringen i mai 2018 gikk Israel, som kjent, så det suser. Forskeren må ha tatt feil av Israel  og to naboland, Libanon og Syria. 

«Israel er sterkere enn noen sinne utad – militært – men reelt truet innad, skrev forskeren Naomi Chazan. Hun mente det var «schizofrent» å leve et godt liv i Israel mens konflikten i Gaza utspilte seg like ved dørstokken”. 

Som om det ikke var ille nok, skrev hun til slutt i artikkelen: "Israel har fått en regjeringsleder og en president som er dømt og fengslet for seksuelle overgrep før me- too-kampanjen (Katsav i 2007) – og for korrupsjon. (Olmert i 2013)” Disse to politikerne  er, som kjent , for lengst ute av israelsk politikk, men uinformerte lesere må jo tro at det er dagens statsminister Netanyahu og president Revlin, som hun har i tankene. De er begge fra det «korrupte» flertallspartiet Likud, som landets statsminister Netanyahu tilhører.

Forskerens synspunkter har marginal oppslutning i Israel, og partiet hennes, Meretz, må prise seg lykkelig hvis det holder seg over sperregrensen på 3% ved valget i november 2019.

I Fædrelandsvennen fikk det 4 siders oppslaget hennes en dominerende plass med to helsiders bilder av israelske soldater i full militær mundur. De  holdt vakt ved al Aqsa-moskeen på Tempelhøyden etter fredagsbønnen 25. mai  da opptøyene i Gaza og på Vestbredden ennå pågikk.

Forskeren sympatiserte med den steinkastende ungdommen, der en av dem var«heldig» å få inn en fulltreffer i hodet på en israelsk soldat som døde : "Hvordan kan man sitte med ansvaret og deretter si at det ikke er ens egen skyld at det er mange drepte", spurte hun retorisk. 

Oppslaget ble først publisert i den israelske venstreavisen Haaertz den 28. mai under overskriften «Meretz, Israel's Zionist Left party,  is finished. A new Left must redefine Zionism». Det er på høy tid.

På kort tid har forskerens artikkel blitt oversatt til norsk og trolig distribuert til andre norske riksaviser. Den engelske versjonen ble også sendt til mange internasjonale nyhetsbyråer.

Det er interessant å legge merke til at merkelappen sionisme ønsker israelske sosialister å stryke i sine partinavn, mens andre vil beholde det.  Når man vet hva begrepet politisk innebærer, hadde det vært mest betimelig å stryke det. 

Hvis man går inn på Google og leser hele artikkelen, kan man se hvor høyt sannheten skattes i vestens  medier.  De skrev: «Israelsk forsker: «Dette landet er i ferd med å bryte sammen». Det er det vitterlig ikke, selv om hennes parti og mange i Vesten kanskje ønsker det.


1 liker  
Svar
Kommentar #4

Roald Øye

209 innlegg  1792 kommentarer

"Mene tekel", høytidelig advarsel på arameisk!

Publisert 3 dager siden

Caroline Glicks konklusjon:

"Israel’s relations with the American left, then, are a collateral victim of a wider shift in American society. Jewish nationalism, with its inherent affinity to American nationalism, was once the basis of Israel’s relationship with the American people as a whole. But now nationalism is the main cause of the Democrats’ increasingly fraught and antagonistic relationship with the Jewish state, while remaining the foundation of ever increasing levels of Republican affinity and support for Israel.

Perhaps Israel will be able to heed Ross’s advice, at least in terms of the Democrats. Perhaps it will be able to develop a common language with the U.S. based on shared interests. There are certainly a number of steps Israel can take to advance that goal.

But the fact is that the Democrats’ shift in values from nationalist to post-nationalist, rather than any action Israel has taken in its domestic or foreign policy, is what has caused the rupture in Israel’s ties to the American left.

So long as Meretz remains a marginal force in Israeli society on the one hand, and post-nationalist forces continue to rise in the Democratic party on the other, bipartisan support for Israel, like bipartisan support for American nationalism, will remain a thing of the past".

Er president Donald Trump fra det republikanske partiet Israels siste venn i Det hvite hus?

1 liker  
Svar
Kommentar #5

Stefan Bonkowski

0 innlegg  607 kommentarer

Fallende støtte

Publisert 3 dager siden

i USA både blant jøder og kristne henger sammen med forandringen av det religiøse bildet.

I løpet av de siste tiårene har de fleste forskere anerkjent en ubestridelig trend innen amerikansk kristendom: Landets mer liberale protestantiske kirkesamfunn tapte millioner av medlemmer. Konservative og evangeliske kirker taper også medlemmer.

Spesielt da blant de unge.Dette fører til at de ikke lenger  følger gamle dogmatiske meninger og uforbeholden støtte til Israel tuftet på religiøs forståelse.

1 liker  
Svar
Kommentar #6

Roald Øye

209 innlegg  1792 kommentarer

Noen må lære det "the hard way".

Publisert 2 dager siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Er president Donald Trump fra det republikanske partiet Israels siste venn i Det hvite hus?

Da haster det.

Jakov  Adler har erfaring med tre totalitære regimer, og vet hvordan de kan overvinnes. Palestinerne må kanskje "learn it  the hard way" slik japanerne, tyskerne og noen andre stater har måttet  lære det. 

Livshistorien til den israelske legen Jakov Adler (f.1933) er full av dramatiske hendelser og omveltninger - nesten som en thriller. 6 år gammel flyktet han i  1939 sammen med sin jødiske familie fra et Tsjekkoslovakia, som var truet av Nazi-Tyskland, til det frie Norge. Bare et halvt år senere sto tyske tropper på norsk jord, og den lille familien var igjen truet. I et forrykende uvær i 1945 flyktet de til fots over grensen til Sverige.

Etter tyskernes kapitulasjon dro familien Adler tilbake til Tsjekkoslovakia. Da kommunistene tok makten i landet i 1948, nektet imidlertid Jakov å lyde de nye, totalitære  makthaverne. Nok en gang måtte han flykte, og i 1949 gikk han i land i Haifa for å slå seg ned i jødenes «nye» hjemland Israel.

Gjennom Jakov Adlers personlige erfaringer i sitt nye hjemland, får vi en solid innføring i Israels moderne historie. Vi får innblikk i hva som skjedde «i kulissene» både i Seksdagerskrigen (1967), Yom Kippur-krigen (1973) og de to Libanon-krigene (1982 og 1996), sett med en oppmerksom militærleges øyne. Han kjente - og kjenner - alle toppene i det israelske samfunnet og forteller åpent om sine møter med dem.

Etter mangeårig tjeneste i den israelske hær (IDF) fikk Jakov Adler det medisinske tilsyn med FNs fredsbevarende styrker i land som Angola, Liberia, Rwanda, Tadsjikstan, Romania, Haiti, Kambodsja og landene på Balkan. Gjennom sin stilling i FN-systemet fikk han også nærkontakt med FNs profilerte generalsekretær Kofi Annan. 

Samfunnsengasjert som Jakov Adler er, har han også klare meninger om dagens Israel og det vanskelige forholdet til palestinerne. Boken gir derfor spennende innspill om landets politikk i vår egen tid. I bokens siste kapittel sier han i klartekst hva han mener om Midtøsten-konflikten.  Det er grunnen til at jeg legger inn denne kommentaren på tråden. 

Han mener at tildelingen av Nobels Fredspris i 1993 til Yassir Arafat, Simon Peres og Yitzhak Rabin ikke har hatt den ønskede virkning:  «Den norske nobelkomiteen tror de kan sette i gang en fredsprosess ved å dele ut en fredspris, noe som er det rene tøv. Du kan ikke starte en bevegelse ved å glorifisere noen av lederne, som det så viser seg er en del av problemet. Det må løses på en helt annen måte. Fredsprosessen må starte innen de aktuelle områdene, ikke utenfra.»

Han karakteriserer forholdet mellom Israel og palestinerne som dårlig, og tror at forholdet vil bli enda verre. «Fullstendig sammenbrudd for De palestinske myndighetene og av Hamas' styre er det som må til.  Gaza befolkningen har lidd mye, men har ikke vært i stand til å kaste Hamas. Hadde de klart det, kunne de ha etablert en ny regjering som skjønner at det ikke er mulig å utslette Israel. En ny regjering i Gaza som ikke bruker terror, ville ha forbedret levekårene til folk både når det gjelder inntekter og menneskerettigheter. Skjer ikke dette, er det lite håp om at en fredsprosess kan lykkes».

Han peker på situasjonen i sluttfasen av andre verdenskrig, og hevder det var først da Tyskland og deres ledere var helt beseiret og knust, at de ga opp - og gikk med på fred. 

Jakov  Adler er lege og ikke historiker, men har likevel troverdighet som historisk kilde fordi han har stått så nær de sentrale begivenhetene i Midtøsten-konflikten gjennom flere ti-år, som han levende beskriver. Kjennetegn på en god kilde er at den har nærhet til omtalte begivenheter i både tid og rom. Det har tidsvitnet Jakov Adler, i tillegg til at han har blitt en svært samfunnsengasjert person siden han forlot Finnmark i 1945. 

Etter hvert har han fått selvstendige og sterke synspunkter på mange samfunnsområder, aller mest på dagens situasjon i Midtøsten og forholdet til den palestinske minoriteten i Israel. Mye annet interessant står i boka som John Solsvik skrev om norsk/israeleren Jakov Adler og utga i 2015: «Flukten fra nazistene - til Israel gjennom Norge og Sverige». 

Når president Mahmoud Abbas tid snart er ute, kan militærlegens scenarium bli virkelighet før noen vet ordet av det.  Israelske myndigheter har tatt høyde for det. Denne  gangen vil ikke en amerikansk president sette en stopper for dem i gjennomføringen.


Svar
Kommentar #7

Roald Øye

209 innlegg  1792 kommentarer

Israel mot resten av verden?

Publisert rundt 18 timer siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Når president Mahmoud Abbas tid snart er ute, kan militærlegens scenarium bli virkelighet før noen vet ordet av det.  Israelske myndigheter har tatt høyde for det. Denne  gangen vil ikke en amerikansk president sette en stopper for dem i gjennomføringen.

"Det er vanskelig å spå, især om fremtiden" har professoren  sagt, og med den sannheten i bakhodet skal jeg uttale meg litt om fremtiden. 

Tidsrommet som israelske ledere har til å ta i bruk drastiske og upopulære tiltak mot sine uforsonlige fiender i  PLO, Hamas og El Fatah  for å få slutt på stadige nålestikk-angrep, særlig fra Gaza, er i ferd med å løpe ut. På sabbaten  lørdag 14. juli slo IDF  til med det kraftigste gjengjeldes-angrep mot Hamas siden Gaza-krigen i 2014.

Denne dagen ble Israel rammet av 200 raketter skutt ut fra det Hamas- kontrollerte området. Israel slo hardt til mot militære mål i enklaven,  og lovet å fortsette med det så lenge rakettene regnet ned over Israels nærområder til Gaza.  

Verden burde være imponert over Israels tålmodighet med sine aggressive naboer.  Tålmodigheten kan imidlertid snart ta slutt, for det er et tidsvindu som setter en grense for hvor lenge det er tilrådelig å slå til:  Det bør sitte en mann i Det hvite hus som har forståelse for,  og sympati med det jødiske folk,  og som gir dem frie hender til å handle i selvforsvar for å overleve som stat. 

Tidsvinduet kan være fra i dag til innsettelsen av USAs neste president i januar 2021. Da forlater trolig  den republikanske president, Donald Trump, Det hvite hus, og en ny president fra det Demokratiske partiet i USA overtar,  etter alle solemerker å dømme. Ennå er det altså tid til å handle for Israel.  

Det melder mine slektninger og venner i  USA som er ihuga republikanske supportere. De har stukket fingeren i jorden, og innser at timeglasset er i ferd med å renne ut for Israel til å handle sammen med USA i en konflikt med et flertall av stater i verden. 

Det er nemlig kjent at det har skjedd, og skjer,  et hamskifte i jødiske og kristne miljøer, både i  evangelikale og evangeliske kirkesamfunn,  der supporten for Israel forsvinner til fordel for støtte til, og sympati med, den palestinske frihetskamp. 

Hvis mine amerikanske venners politiske prediksjoner slår til, begynner kanskje en dramatisk situasjon som likner på de bibelske profetier om endetiden. Det er et spennende  scenarium vi kan se  for oss i den nærmeste fremtid: Israel mot resten av verden. Vi kan lese i Bibelen om hvordan det vil gå.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Erlend Torp kommenterte på
Det som klør i øret
rundt 6 timer siden / 650 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Det som klør i øret
rundt 6 timer siden / 650 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
rundt 6 timer siden / 1442 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
POLITISK KORREKT I FEIL RETNING.
rundt 7 timer siden / 183 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Sommerkroppen og skjønnheten
rundt 8 timer siden / 1516 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
FRI? - fri til å hore, drepe, stjele, lyve - ?
rundt 8 timer siden / 664 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Det som klør i øret
rundt 9 timer siden / 650 visninger
Les flere