Verdidebatt

Et jødisk hamskifte i USA.

Jeg har en god venn i Florida, som er jøde, og som hørte til i det jødiske trossamfunnet i Tampa.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da jeg bodde i byen i et års tid for litt over 30 år siden, var han vennen som stod meg nærmest og orienterte meg om alle sider ved det amerikanske samfunnslivet, som jeg skulle være en del av i et utvekslingsprogram.

Vi har stått i nær kontakt med hverandre pr. mail i alle disse årene, og han har besøkt meg her i Norge ved et par anledninger. Han hadde tyske røtter, men ga ikke klart uttrykk for hvilket av de to store partiene han sympatiserte med, Demokratene eller Republikanerne.

Jeg opplevde han som en åpen og liberal jøde, som riktignok distanserte seg fra alle pro-israelske standpunkter. Ulik andre jøder som jeg kjente i Florida, husker jeg at han hadde sans for Jimmy Carter, akkurat som jeg også hadde på den tiden, like etter shahens fall i Iran i 1979.

Min oppfatning av eks-presidenten forandret seg imidlertid, etter at han begynte å sammenlikne Israel med apartheidsystemet i Sør-Afrika.
Alt var harmoni i brevvekslingen mellom min venn og meg frem til nominasjonsprosessen i USA som begynte høsten 2015. Da Donald Trump ble valgt til president i november året etter, sendte jeg en gratulasjonshilsen til ham med ønske om at den nye presidenten måtte bli en bedre venn med Israel enn ekspresident Barak Obama hadde vært.

Det skulle jeg ikke ha gjort, for i svaret jeg mottok fikk jeg i klartekst høre hvor meget bedre demokratenes kandidat ville ha vært både for USA og for verden. Han så på presidentvalget som en ulykke,  og var skamfull på landets vegne for valget folket hadde foretatt. Hillary Clinton, som USAs første liberale kvinnelige president, hadde vært hans og hans jødiske slektningers og venners selvfølgelige førstevalg.

Da han fikk høre mitt syn på valget, ble forholdet mellom oss mer anstrengt. Det beklager jeg, for min homofile jødiske venn hadde personlige kvaliteter som jeg beundret fra første møte med ham i et hageselskap i Tampa i 1989.

Min opplevelse med det jødiske samfunn i Florida for nesten 30 år siden var et forvarsel om den utvikling i radikalt politisk retning, mot Demokratene og venstresiden i amerikansk samfunnsliv, som de jødiske trossamfunn i hele Nord - Amerika siden har gått gjennom.
Ingen har gitt meg en bedre forklaring på det jødiske hamskifte i USA, og verden for øvrig enn redaktøren i Jerusalem Post, Caroline Glick: "Why Democrats are turning anti-Israel."

Bibelens profeti om at Israel og det jødiske folk til slutt vil oppleve å stå alene mot en fiendtlig verden, blir av henne gjort forståelig - og et realistisk senarium.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt