Steinar Bøyum

1    0

Hvorfor er det galt å slå barn?

De fleste er enige om at det er galt å slå barn, men hvorfor er det galt? Det er det ikke like stor enighet om.

Publisert: 12. jul 2018 / 304 visninger.

De fleste er enige om at det er galt å slå barn. Men hvorfor er det galt? Det er det ikke like stor enighet om.

Fysisk avstraffelse som ledd i oppdragelsen har vært svært utbredt, både historisk og geografisk. Fortsatt er det vanlig i ­mange land. Frankrike nevnes ofte som et overraskende eksempel­ på det. Selv regner vi det som et selvfølgelig tegn på fremskritt at bank, ris og klaps nå er ulovlig i Norge.

Det hersker altså stor enighet blant opplyste mennesker om at fysisk avstraffelse ikke er moralsk­ akseptabelt. Men hva gjelder begrunnelsen for dette, er det større uenighet.

Konsekvenser. 

Mange heller mot en konsekvensialistisk begrunnelse­. Å slå barn er uheldig for barnets utvikling. Det kan føre til angst, utrygghet, aggressivitet, dårlige relasjoner og kognitive problemer, for å nevne noe.

Men hva om det skulle komme solid forskning som slo fast at det tvert imot er bra for barns utvikling med litt juling? Hva om slike barn skulle ende opp med å få det bedre både med seg selv og med andre?

Konfrontert med en slik mulighet­, skjer det noe interessant. Noen skifter mening og sier, gjerne litt motvillig, at ja, vel, jo, i en slik situasjon er det kanskje greit med litt ris. Andre derimot, holder fast på sitt. Selv om forskning skulle vise at juling­ og lykke er korrelert, vil det likevel være galt å slå barn.

Kulturelle konvensjoner? 

For den siste gruppen ligger ikke det moralsk uakseptable ved fysisk disiplinering i de uheldige konsekvensene, men i at selve akten er fornedrende, respektløs, en krenkelse av individets verdighet, for begge parter, kunne man legge til. Men her er det vanskelig å si i hvor stor grad dette skyldes kulturelle konvensjoner, at man opplever det som fornedrende nettopp fordi man er lært opp til at dette er en svært alvorlig og gal ting å gjøre med barn.

Mitt eget syn er at det er galt å slå barn både på grunn av følgene og på grunn av krenkelsen. Slike Ole Brumm-posisjoner er alltid fristende å innta. Ulempen med dem er selvsagt at de ikke løser noen problemer den dagen konsekvensene går i en annen retning enn de moralske intuisjonene.

mer enn en svak sammenheng. 

Hva skulle til for at jeg ville­ gå inn for fysisk avstraffelse? Et par studier av at det kanskje kan ha en positiv eff-ekt på barns utvikling vil ikke være tilstrekkelig. Det skal mer til enn en svak, statistisk sammenheng for å veie opp for krenkelsen.

Men hva hvis det skulle skje, at ordene mistet sin makt og fysiske­ virkemiddel ble uunnværlige for oppdragelsen? Hva om kroppslig straff var ikke bare til det beste for barnet selv, men også nødvendig for at barnet skulle oppføre seg bra mot andre? Da ville jeg nok bli tvunget til å innrømme, om enn motvillig, at det ville forandret julingens moralske status. Så i den forstand kan det være rett å rise barn.

Dette kan lett misforstås. Når filosofer sier «det kan være» mener de «det er logisk mulig», mens andre mennesker gjerne hører «det kan godt være» eller til og med «her er det fritt frem etter eget forgodtbefinnende». Derfor er det utfordrende å publisere denne teksten i en avis, men slike utfordringer må man ta hvis man vil delta – ikke bare i det akademiske, men også det offentlige ordskiftet.

Trykket i Vårt Land 12. juli 2018.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Bjørn Blokhus

0 innlegg  819 kommentarer

Barn slår barn

Publisert 4 dager siden
Steinar Bøyum. Gå til den siterte teksten.
De fleste er enige om at det er galt å slå barn. Men hvorfor er det galt? Det er det ikke like stor enighet om.

Mine barnebarn slår hverandre. Noen ganger så blodet renner .

Det er galt å slå barn forteller jeg dem. Det hjelper lite med ord, så da må 'politimesteren' trå til med  fysisk 'arrestasjon'. Det oppleves som trakassering og er  skadelig sier foreldrene. De kan ta skade på sjela av slikt, men de berger håret og har øynene i god behold.

3 liker  
Svar
Kommentar #2

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  13213 kommentarer

Smitteffekten?

Publisert 4 dager siden

Jeg kan tenke meg at det har med å gjøre med å gå foran med et godt eksempel? Vold avler vold? Hjelper det å slå vett i barn? Blir de ikke mer trassige og lar det gå ut over andre igjen som de kan hanskes med? Det finnes da andre metoder som husarrest eller lignende?

Svar
Kommentar #3

Daniel Krussand

8 innlegg  1549 kommentarer

Neppe

Publisert 2 dager siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Vold avler vold? Hjelper det å slå vett i barn?

Om en unge trenger tukt, og om en far eller mor (ulovlig) gir ris eller en «klappa» på låret, så er det viktig at det ikke gjøres i sinne, - da er det garantert skadelig!  Om det gjøres i kjærlighet og om man både før og etter «tukten» snakker med barnet om hvorfor det får straff, har man gjort det på rett måte.  Om det dermed er rett å tukte barn er en annen sak.

I dag bruker mange andre metoder.  Husarrest,  ingen ukepenger,  psykisk terror, neglisjering, utfrysing.  Hvor bra er det?

2 liker  
Svar
Kommentar #4

Daniel Krussand

8 innlegg  1549 kommentarer

Tre generasjoner.

Publisert 2 dager siden
Bjørn Blokhus. Gå til den siterte teksten.
Mine barnebarn slår hverandre. Noen ganger så blodet renner .

Veldig god vinkling av problemet.  Om unger blir kriminelle av manglende barneoppdragelse, var det kanskje en dårlig investering, - spesielt for oss besteforeldre.  Vi som griner over barnebarna og angrer på det vi investerte av tid og omsorg i 80-årenes jappetid m. m.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Erlend Torp kommenterte på
Det som klør i øret
rundt 6 timer siden / 649 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Det som klør i øret
rundt 6 timer siden / 649 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Årsaksmekanismer ved Evolusjon
rundt 6 timer siden / 1441 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
POLITISK KORREKT I FEIL RETNING.
rundt 7 timer siden / 181 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Sommerkroppen og skjønnheten
rundt 7 timer siden / 1516 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
FRI? - fri til å hore, drepe, stjele, lyve - ?
rundt 8 timer siden / 662 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Det som klør i øret
rundt 8 timer siden / 649 visninger
Les flere