Lederartikkel Vårt Land

Se til Merkel, Solberg!

Heller enn å se an situasjonen bør Erna Solberg følge Merkels eksempel og ønske Lia Xia varmt velkommen til Norge.

Publisert: 12. jul 2018.

Det er svært gledelig at kunstneren Liu Xia endelig er en fri kvinne. Hun har vært i husarrest siden mannen fikk Nobels fredspris i 2010. Hennes eneste «forbrytelse» var å være gift med menneskerettsforkjemperen og fredsprisvinneren Liu Xiaobo.

Norges forhold til Kina falt til et bunnpunkt da Xiaobo fikk fredsprisen. Dette gikk utover norsk eksport, og særlig laksenæringen. Forholdet bedret seg i 2016, da Solbergs regjering undertegnet ­avtale om å respektere Kinas såkalte «kjerneinteresser». Den kinesiske partiavisa Global Times kvitterte med å ­skrive at: «Norge har reflektert dypt, og lært sin lekse».

Da Erna Solberg i fjor besøkte Kina, for å gjenoppta politisk og økonomisk samarbeid, ble det ikke snakket mye om menneskerettigheter, men kun «veien framover».

Liu Xia fikk lov å forlate Kina etter internasjonalt, langvarig press. Tysklands Angela Merkel får æren for at poeten endelig fikk komme til Europa, etter at Kinas statsminister Li Keqiang møtte henne statsbesøk i Tyskland mandag. Hun har en stående ­invitasjon fra Nobel-­komiteen om å motta fredsprisen på sin manns vegne i Norge. Stats-­minister Erna Solberg sa i går at ­dette var uproblematisk.

Men om regjeringen Solberg vil ønske henne velkommen og møte henne, er fortsatt uavklart. Da Dalai Lama besøkte Norge i 2014 ville ikke den norske regjeringen møte ham, på grunn av det betente forholdet til Kina. Flere opposisjonspolitikere valgte imidlertid å treffe den åndelige lederen, som slapp inn på Stortinget bakveien.

Med jevne mellomrom vil norske økonomiske interesser stå i konflikt med internasjonalt press for menneskerettigheter. I gårsdagens Vårt Land sa Amnestys John Peder Egenæs at hvordan den norske regjeringen møter Liu Xia dersom hun kommer til Norge, blir en lakmustest på om Norge setter ­menneskerettigheter først.

Erna Solberg bør ha Angela Merkel som forbilde i denne saken. Merkel har ført en forbilledlig og uredd kamp for menneskerettigheter i ulik sammenhenger. For dette har Merkel har måttet betale en høy pris. Ikke minst internt i Tyskland, når det gjelder flyktningkrisen.

Heller enn å se an situasjonen bør Erna Solberg følge Merkels eksempel og ønske Lia Xia varmt velkommen til Norge.

Trykket i Vårt Land 12. juli 2018.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere