Leder

Erna og Angela

Merkel vek ikke fra sine to grunnprinsipper: At Tyskland skal føre en felles politikk med EU og at asylretten skal bestå.

Angela Merkel red nok en gang av en politisk krise og fortsetter som forbundskansler i Tyskland. Innenriksminister Horst Seehofer fra CSU måtte gi seg i maktkampen. Partiet ville ikke støtte ham i å forlate regjeringen.

Det kan se ut som Merkel måtte betale for makten med nok innstramming i innvandringspolitikken. Det skal bygges mottakssentre på grensen mellom Bayern og Østerrike, og asylsøkere som kommer fra andre EU-land skal sendes tilbake. Men Merkel vek ikke fra sine to grunnprinsipper: At Tyskland skal føre en felles politikk med EU og at asylretten skal bestå.

Nobelkomitémedlem Asle Toje skriver på Facebook­ at CSU ga opp kravet om å stanse asyl- søkere på grensen, og at dette vil øke presset på Norge. Vi er blitt et av landene som tror vi kan drikke havet­ tomt, sier han, og er kritisk til ledere som prøver å holde asyldøra på gløtt i stedet for å stenge den.

Erna Solberg har nemlig vist seg å være Angela­ Merkels beste støtte i kritiske tider. Aftenposten skrev lørdag om det nære forholdet som har oppstått mellom de to konservative statslederne gjennom flere år. Merkel har blant annet­ fått Solberg til å gi innspill om innvandringspolitikk i sitt eget parti.

Den norske statsministeren ga da også Merkel sin støtte da EU hadde sitt krisemøte om innvandring for to uker siden. Solberg lovet da at Norge skal støtte opp om en felles solidarisk politikk ved å ta mot vår del av de flyktningene som skal fordeles mellom EU-landene.

Dette har fått skapt opprør i deler av Fremskrittspartiet, og opprøret var så sterkt at Siv Jensen til slutt gikk ut og sa at regjeringen ikke har avgjort denne saken og at Fremskrittspartiet er mot. Dermed har regjeringssplittelsen i Tyskland fått sin norske variant.

Frp sier at Norge ikke har noe med å ta del i EUs politikk siden vi ikke er EU-medlemmer. Men det er jo noe vi gjør på mange områder. En felles europeisk innvandringspolitikk er i høyeste grad i vår interesse. Det står respekt av Solberg her.

Merkel og Solberg er blitt skyteskive for det innvandringskritiske ytre høyre. Vil Fremskrittspartiet gjøre som CSU og gi etter, eller vil de sette saken på spissen og våge muligheten for å sprenge regjeringen?

Trykket i Vårt Land 10. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder