Lederartikkel Vårt Land

Erna og Angela

Merkel vek ikke fra sine to grunnprinsipper: At Tyskland skal føre en felles politikk med EU og at asylretten skal bestå.

Publisert: 10. jul 2018 / 345 visninger.

Angela Merkel red nok en gang av en politisk krise og fortsetter som forbundskansler i Tyskland. Innenriksminister Horst Seehofer fra CSU måtte gi seg i maktkampen. Partiet ville ikke støtte ham i å forlate regjeringen.

Det kan se ut som Merkel måtte betale for makten med nok innstramming i innvandringspolitikken. Det skal bygges mottakssentre på grensen mellom Bayern og Østerrike, og asylsøkere som kommer fra andre EU-land skal sendes tilbake. Men Merkel vek ikke fra sine to grunnprinsipper: At Tyskland skal føre en felles politikk med EU og at asylretten skal bestå.

Nobelkomitémedlem Asle Toje skriver på Facebook­ at CSU ga opp kravet om å stanse asyl-
søkere på grensen, og at dette vil øke presset på Norge. Vi er blitt et av landene som tror vi kan drikke havet­ tomt, sier han, og er kritisk til ledere som prøver å holde asyldøra på gløtt i stedet for å stenge den.

Erna Solberg har nemlig vist seg å være Angela­ Merkels beste støtte i kritiske tider. Aftenposten skrev lørdag om det nære forholdet som har oppstått mellom de to konservative statslederne gjennom flere år. Merkel har blant annet­ fått Solberg til å gi innspill om innvandringspolitikk i sitt eget parti.

Den norske statsministeren ga da også Merkel sin støtte da EU hadde sitt krisemøte om innvandring for to uker siden. Solberg lovet da at Norge skal støtte opp om en felles solidarisk politikk ved å ta mot vår del av de flyktningene som skal fordeles mellom EU-landene.

Dette har fått skapt opprør i deler av Fremskrittspartiet, og opprøret var så sterkt at Siv Jensen til slutt gikk ut og sa at regjeringen ikke har avgjort denne saken og at Fremskrittspartiet er mot. Dermed har regjeringssplittelsen i Tyskland fått sin norske variant.

Frp sier at Norge ikke har noe med å ta del i EUs politikk siden vi ikke er EU-medlemmer. Men det er jo noe vi gjør på mange områder. En felles europeisk innvandringspolitikk er i høyeste grad i vår interesse. Det står respekt av Solberg her.

Merkel og Solberg er blitt skyteskive for det innvandringskritiske ytre høyre. Vil Fremskrittspartiet gjøre som CSU og gi etter, eller vil de sette saken på spissen og våge muligheten for å sprenge regjeringen?

Trykket i Vårt Land 10. juli 2018.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Njål Kristiansen

147 innlegg  20540 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Dette har fått skapt opprør i deler av Fremskrittspartiet, og opprøret var så sterkt at Siv Jensen til slutt gikk ut og sa at regjeringen ikke har avgjort denne saken og at Fremskrittspartiet er mot.

Siv Jensen må ta kampen for å holde eget parti sammen. Kortsiktig kan hun nok ta en kamp med Høyre, men Erna Solberg har generell støtte i Høyre for sitt syn. Problemet for Høyre og Frp er hvis Siv Jensen må slå i bordet stadig oftere internt for å få oppslutning om regjeringsprosjektet. Jensen kan miste back-bencherne sine hvis de blir så frustrerte at de går ut før neste valg. Da må det skapes et nytt flertall. 

For egen del har jeg vanskelig å se at det skal være noen glede ved å beholde Listhaug, Tybring-Gjedde og Anundsen i partiet bortsett fra nettopp dette ene at de kan forrykke maktbalansen. En avskalling vil aktualisere det gamle ord om at bare Høyre kan garantere en konservativ politikk, og jo sterkere Høyre jo bedre. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Trond Wathne Tveiten kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
7 minutter siden / 864 visninger
Trond Wathne Tveiten kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
8 minutter siden / 864 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kutt bistanden til homohaterne
23 minutter siden / 159 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
32 minutter siden / 864 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Hva vil det si at noe er sant?
rundt 1 time siden / 1846 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 1 time siden / 6237 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Hva vil det si at noe er sant?
rundt 1 time siden / 1846 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 2 timer siden / 864 visninger
Arnt Thyve kommenterte på
Kutt bistanden til homohaterne
rundt 2 timer siden / 159 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 2 timer siden / 1763 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 2 timer siden / 6237 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Skoleverket som forsvar for demokratiet
rundt 3 timer siden / 150 visninger
Les flere