Leder

Sex er ikke arbeid

Volden kvinnene utsettes for, setter både synlige spor og spor vi ikke kan se

i går skrev Vårt Land om at ungdomspartiene er rivende uenige om hvorvidt prostitusjon er arbeid. Mens Unge Venstre og FpU mener at det helt klart er arbeid, mener AUF og KrFU at dette synet er naivt. Nestleder i AUF, Ida Libak sier blant annet: «Hvis vi åpner for statlige bordeller, slik Unge Venstre vil, så kommer situasjonen til å bli mye verre enn den er i dag. Det har vi sett fra mange andre land».

Ungdomspolitikernes uttalelser kom etter at det de siste dagene har blåst en hard debatt om dette temaet. Grand Prix-guru Jostein Pedersen reagerte kraftig på Kvinnegruppa Ottars uttalelser om at «sex ikke er arbeid». Leder Ane Stø i Ottar sa dette til Dagsavisen: «Uttrykket sexarbeid» impliserer at man ser på prostitusjon som en form for arbeid, istedenfor vold og slaveri, slik vi ser det.

Prostituerte er en svært utsatt gruppe. Pro­senterets rapport fra 2014, «Am I not a human being like you?», konkluderte med at personer i prostitusjon utsettes for vold, diskriminering og trakassering. Slik blir det beskrevet i Prosenterets rapport: «Vold, trusler om vold, trakassering, krenkelser og ydmykelser er en stor del av livet til kvinner som selger sex. Det kvinnene utsettes for, setter både synlige spor og spor vi ikke kan se. Vold er en krenkelse av individets integritet, trygghets­følelse, selvbilde og relasjon til andre».

Dersom vi begynner å omtale prostitusjon som arbeid, bidrar vi til å legitimere prostitusjon og salg av kropp. Vi bør heller gå i motsatt retning. I denne sammenhengen er det viktig at Norge beholder sexkjøpsloven. En lov som Sverige innførte før oss, og som er blitt kopiert av flere andre land som en «nordisk modell».

Forskning viser at loven virker godt, og at advarsler om en økning av volden mot prostituerte ved innføring av loven, ikke slo til. I 2014 viste statistikk og forskning at det hadde vært et markert fall i prostitusjonsmarkedet i Norge etter at sexkjøpsloven ble innført i 2009. Annen forskning viser dessuten at loven har ført til en holdningsendring blant unge menn. Færre synes kjøp av sex er greit.

Vi støtter Kvinnegruppa Ottar, AUF og KrFUs syn i denne saken: Sex er ikke arbeid.

Trykket i Vårt Land 7. juli 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder