Leder

De glemte krisene

Rapporter om kriser må ikke gjøre oss apatiske og selvsentrerte, men heller være en påminner om at det nytter å bidra.

Hvert år minner Leger uten grenser oss på dette: Millioner av mennesker dør i kriser vi ikke snakker om. I dagens avis skriver vi om konflikten i Øst-Kongo.

Disse krisene er underrapportert i det norske mediebildet. Det er ikke uten grunn at organisasjonen velger å publisere oversikten nettopp på sommeren, hvor det er færre saker som konkurrerer om oppmerksomheten.

Det er vanskelig å ta innover seg alt det vonde som skjer i verden. Vi trenger organisasjoner som pirker i vår samvittighet og minner oss på at det faktisk er 4,5 millioner mennesker som er på flukt internt i DR Kongo og til nabolandet Uganda.

Når en konflikt har pågått lenge, får den stadig mindre oppmerksomhet. Selv om faktaene er rystende i seg selv. 13 millioner mennesker har behov for nødhjelp i landet, det er like stort behov som i Syria.

En annen, og for mange ukjent, krise er sykdommen noma, som 140.000 mennesker rammes av hvert år. Den bryter ned tannkjøtt, vev og bein, ansiktet deformeres og gir livsvarige lidelser. Ni av ti dør uten behandling. De som overlever blir ofte stigmatisert og utstøtt. For å sette sykdommen i et dystert perspektiv: Noma, som var utryddet i den industrialiserte verden, ble funnet hos barn i konsentrasjonsleire under krigen.

Listen over de glemte krisene er lang: Åtte kvinner dør hver dag som følge av svangerskap i Sierra Leone. Vaksine mot lungebetennelse er effektivt, likevel dør 900.000 barn under fem år hvert år av sykdommen. Det er fordi vaksinen er for dyr for nesten en tredjedel av land i verden. I en serie artikler i sommer, vil Vårt Land ta for seg flere av de glemte krisene.

Samtidig er det viktig også å fortelle at det nytter. Her er to eksempler: Sovesyke er nesten utryddet på det afrikanske kontinentet og meslingevaksinen har spart 20 millioner barneliv siden 2000.

De to eksemplene er viktige påminnelser om at rapporter om kriser ikke må gjøre oss apatiske og selvsentrerte. Heller må de være en påminner om at det nytter å bidra. Enten med innsats eller med penger.

Trykket i Vårt Land 6. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder