Leder

Barnevern og religion

For barn som blir tatt ut av sin familie, kan religion være en trygghet i tilværelsen i møte med en ny familie.

En fersk rapport viser at religion tas lite hensyn til når barn plasseres i fosterhjem. Vårt Land omtalte rapporten onsdag. Elvis Chi Nwosu, som jobber som prosjektleder i Barnevernet Kulturtolk, mener det ikke gjøres nok for å ivareta barns interesser ved plassering i fosterhjem: «Det er et brudd på barnas rettigheter. I FNs barnekonvensjon artikkel 20 står at det skal tas hensyn til barnets etniske, religiøse, kulturelle og språklig bakgrunn når det plasseres i fosterhjem».

Psykologspesialist Judith Van der Weele forteller at en del religiøse barn strever i sekulære fosterhjem. I et tilfelle ble ikke barnets religiøse diett tatt hensyn til i fosterfamilien. Det gjorde at barnet sultet seg. Fosterforeldrene forsto ikke årsaken.

Psykologen mener at barnevernet er passive og lite framoverlente i sine holdninger til religiøs betydning når de plasserer barn i fosterhjem. Hun mener dette henger sammen med en generell skepsis til religion i samfunnet: «Majoritetssamfunnet oppfatter religion som noe underordnet og litt suspekt, som mest sannsynlig er mer skadelig enn godt for den psykiske helsen». Van der Weele viser til at forskning viser det motsatte.

Fosterhjemstjenesten i Oslo mener derimot at religiøse hensyn blir tatt, men at barnas behov for trygghet og omsorg må gå først. De viser til eksempler der det har blitt tilrettelagt for at muslimske barn kan få plass til bønn i en kristen familie.

Det er positivt at Fosterhjemstjenester i Oslo kan vise til gode eksempler på tilrettelegging for at fosterbarn kan få utøve sin religion. Likevel peker den ferske rapporten på et problem. For barn som blir tatt ut av sin familie, kan religion være en trygghet i tilværelsen i møte med en ny familie. Derfor er det viktig at barnvernet legger stor vekt på å finne familier som kan legge til rette for kontinuitet i barnas religiøse liv. Et tiltak som bør vurderes er å gå mer aktivt ut i religiøse miljøer med informasjon om at det er behov for fosterforeldre. Selvsagt må familiene som plukkes ut være i stand til å gi den trygghet og omsorg barna trenger.

Det kan være traumatisk for et barn å både miste sin familie og sitt religiøse ankerfeste på samme tid. Her er det viktig ta forskningen på alvor: Overordnet har tro en positiv effekt på menneskers psykiske helse.

Trykket i Vårt Land 5. juli 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder