Verdidebatt

Innfrir Gud alle bønner?

Det er en misforståelse mange gjør seg - at bønn om helbredelse alltid skal gi helbredelse.1. Kor 12, 9-10. Der viser bibelen til at noen får nådegave til å helbrede. Altså en nådegave og en annen får nådegave til å gjøre under.Bibelen sier ikke at alle som ber får det de de ber om. Men Gud hører alle bønner. Hva sier Bibelen om bønn og bønnesvar?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jak4, 2-6 forklarer oss at det ikke er slik at alle får det de ber om. Allikevel er Gud nær oss og hører alles bønner.

Det er ikke menneskene som er Gud - og skulle det være slik at alt menneskene ber om i milliarder bønner hver dag - så blir det ikke en bønn om Guds rikes komme - men en bønn om at Gud lar oss danse rundt gullkalven.

Da blir mennesket gud - og Gud er ikke mer. For da tror vi på en menneskeskapt gud - en avgud.

Forstår alle rekkevidden av at ikke ikke alle bønner gir lotto premien?

Ville det skape et godt forhold til Gud for menneskene - og ville vi ha et samfunn verdt å leve i om alle alltid skulle få innfridd bønnene sine? Det er min overbevisning om at da ville verden forandre seg til et absolutt forferdelig sted. Det ville være et sted hvor den onde ville regjere - et virkelig helvete.

For Gud forteller oss hvor Han selv bor - Han bor ikke hos de stolte og hovmodige - men Han bor hos de med nedbøyde og knuste hjerter. Jes 57, 15. Han gir hjertet liv hos dem som er knust.

Gud handler som Han selv vil. Og undere skjer.

Men, ikke milliarder av undere hver eneste dag. Skulle det være slik, så ville vi få tilstander som beskrives i Jak 4, 3 - at mennesket ville sløse det bort i nytelser. Og det er en vei bort fra Gud.

Hva forteller Bibelen oss om det Jesus forteller oss om bønn og bønnesvar - den vanlige bønn til Gud som kirken og troende ber? Vi må huske på Fadervår - bønnen som Jesus ber oss om å be. Det handler om den troendes nærhet til Gud og til Guds rike.

Jeg viser til Matt 7, 7-11 videre til Matt 18, 19-20, til Matt 21, 22 og til Luk 11, 9.
Ut fra sammenhengen alle disse versene forteller, så forstår jeg det slik at det gjelder bønn og bønnesvar om vi ber rett. At vi ber om at vi greier å bedømme vår neste rett - bønn om å få kjenne Guds rike og Guds rikes rettferdighet.

For Guds rike og troen må en søke først.

Jesu løfte om bønnhørelse betyr ingen automatikk i forholdet mellom bønn og bønnhørelse. Det viser ordene i Jak 4, 2-6 som jeg viste til.

Løftene om at Gud vil gi troende gode gaver når vi ber om det, går i første rekke på frelsens og nådens gode gave, på Guds rike og på Den Hellige Ånd. Det ser vi om vi leser Luk11, 13. Løftene til den som banker på og vil inn.

I Matt 18, 19-20 handler det om syndenes tilgivelse - at de som ber får syndene tilgitt. Det er jo svært sentralt i den kristne troen.

At Jesus på korset tok alle de troendes synder på seg. Alle. Slik at de som tror står syndfrie og vasket rene av Jesu blod - foran Guds åsyn.

Hvorfor finner noen mennesker Gud midt i det ondes gjerninger. I nærheten av slutten på sin eksistens. Da mennesket kjenner dødsrikets og djevelens krefter, finner mange mennesker troen på Gud.

Hvor er Gud i grusomhetene? Grusomhetene som er den ondes og menneskets ansvar og gjerninger. Hvordan virker Gud hos mennesker i sorg, midt i tragedien? Hvor er kjærligheten da det onde herjer med mennesker?

Gud er kjærlighet og kan bare gjøre det gode. I grusomhetene den onde står bak og gjennom våre onde gjerninger mot vår neste, kommer Gud med trøst og styrke til nesten.

Gud kommer til de som lider under ondskapen med ordene om og lovnadene om frelse og et evig liv i himmelen. Der kommer den treene med hvile fra grusomhetene, til trøst å styrke og med sin kjærlighet.

"Du kan bare se klart med hjertet, det essensielle er skjult for øyet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt