Leder

En god historie

Det er ikke de mest slagkraftige argumentene som forandrer et steinhjerte til et kjøtthjerte – men de gode fortellingene

Statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at personer med innvandrerforeldre fra noen land tjener bedre enn etniske nordmenn. Særlig skiller norskfødte med innvandrerforeldre fra India og Sri Lanka seg positivt ut.

Blant disse er Oslos varaordfører, Khamshajiny Gunaratnam, eller Kamzy, som hun også kalles. I et intervju i gårsdagens Vårt Land knytter hun sin egen fremgang direkte til situasjonen som familien hennes rømte fra: «Mine foreldre flyktet fra krigen på Sri-Lanka. Oppdragelsen min bygger på at vi var heldige som unnslapp krigen og kom til et fredelig og velfungerende samfunn. (…) Foreldrene våre var veldig opptatt av at vi skulle gi noe tilbake til det norske samfunnet.»

I tillegg til verdien av hardt arbeid peker hun på det kulturelle tvisynet som bakgrunnen hennes har gitt henne: «Jeg gikk på skole syv dager i uken. Fem dager i uken på vanlig norsk skole, og to dager i uken på tamilskole. Det ga meg en kulturell kompetanse som har vært viktig for meg.»

Hun spør seg om vi omsider er i ferd med å åpne øynene for den kompetansen som globaliseringen og innvandringen har gitt oss.

Det tror vi hun spør rett i. Men denne øyeåpneren k o m m e r i k k e av seg selv. Dels handler det om gode argumenter og dekning i tall, i dette tilfellet gitt til veie av Statistisk sentralbyrå. Men enda viktigere er historier. Fortellinger om Kamzy og andre som viser hva som bor i det som litt arkaisk kalles «våre nye landsmenn».

Dette er eksemplets makt. Argumenter for en raus flyktningpolitikk er vel og bra, men de er lite verdt om de ikke hektes på gode fortellinger. Fortellinger som inspirerer og viser vei. Først da evner de å overbevise. Dette er ikke noe mer mystisk enn at Jesus opererte etter det samme kommunikasjonsprinsippet. Det er ikke de mest slagkraftige argumentene som forandrer et steinhjerte til et kjøtthjerte – men de gode fortellingene.

Jesus fortalte lignelser. I innvandrings- og integreringsdebatten kan vi ta lærdom av det samme og løfte frem de gode historiene og eksemplene. Kanskje er det første steg ut av skyttergravene.

Trykket i Vårt Land 3. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder