Leder

Barna i skuddlinjen

Krig bryter alle med alle barns grunnleggende rettigheter

FN har registrert over 21.000 ulovlige krigshandlinger mot barn i fjor, en klar økning fra 2016, viser en fersk rapport. FNs generalsekretær sa sist onsdag at han er sjokkert over situasjonen. I følge rapporten sto regjeringsstyrker fra blant annet Myanmar, Syria og Jemen bak minst 6.000 av de ulovlige voldshandlingene. Ulike væpnede grupper er ansvarlige for minst 15.000.

I dagens avis forteller Redd Barnas land-direktør i nettopp Myanmar om hvordan muslimske Rohingya-barn er blitt drept, utsatt for lemlesting og seksuelle overgrep. Michael McGrath har jobbet med humanitært arbeid i 18 år, men sier at han aldri har vært vitne til en slik brutalitet. – Familiene har lidd enorme tap og sliter med alvorlige traumer, sier han.

Rohingya-minoriteten i Myanmar er blant verdens mest utsatte grupper, og An San Suu Kyis regjering har måttet tåle kraftig, internasjonal kritikk for at de ikke har klart å stanse overgrepene. Barna har opplevd grusomheter de aldri vil kunne glemme. De fortjener at verdenssamfunnet ikke glemmer dem, men fortsetter å presse på. Sist onsdag ble militære, Tatmadaw, satt på «skammens liste» i FN for grove overgrep mot barns rettigheter. Militæret var allerede på lista for å rekruttere, og bruke barn.

EUs utenriksministre vedtok siste uke sanksjoner mot syv personer med ledende posisjoner i militæret, grensepolitiet og politiet i Myanmar, i tillegg til andre sanksjoner, som forlenget våpenembargo. Og selv om FN og Myanmar nylig inngikk en intensjonsavtale som skal gi rohingyaene mulighet til å vende tilbake fra flyktningeleirene i Bangladesh, er det lang vei igjen. Det er ikke mulighet for en trygg, frivillig og verdig repatriering nå.

På verdensbasis er rundt 68. 5 millioner mennesker verden over på flukt på grunn av krig, konflikt og sult. Tallet er rekordhøyt - for sjette år på rad .I Redd Barnas oversikt fra slutten av mai, kommer det fram at over halvparten av alle barn i verden, mer enn 1,2 milliarder, trues av krig og konflikt, fattigdom eller diskriminering av jenter. Disse tallene er så høye at det nesten er umulig å forstå hva det innebærer. Men vi må prøve, for krig bryter alle med alle barns grunnleggende rettigheter: Retten til liv, til å leve med en familie, til helse, utdanning, til personlig utvikling og til beskyttelse.

Trykket i Vårt Land 2. juli 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder