Verdidebatt

Dødshjelpsvedtak truer menneskeverdet

Når Unge Høyre følger i Fremskrittspartiets fotspor og åpner for aktiv dødshjelp, er det et brudd med vår kulturs oppfatning av menneskelivets ukrenkelighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dødshjelp er på mange måter feil svar på et riktig spørsmål. Alvorlig syke og døende får dessverre ikke alltid et godt nok tilbud i Norge. Men, svaret må aldri bli aktiv dødshjelp. Svaret er livshjelp, gjennom bedre smertelindring, pleie, omsorg og behandling av mennesker i livets siste fase. Unge Høyre bryter med en grunnleggende verdi i rettsstaten når de nå åpner for dødshjelp. Det strider mot hele helsevesenets grunntanke om ærefrykt for livet.

Ut på et skråplan. 

I andre land som har åpnet for aktiv dødshjelp har det vært som å bevege seg ut på et skråplan. Ei dør ble satt på klem for så å åpnes mer og mer. Undersøkelser fra disse landene, viser også at mange oppgir ensomhet og frykt for å være andre til bry, som bakgrunn for ønsket om å dø. Disse utfordringene løses ikke ved å lovfeste krav på dødshjelp. Løsningen er å lovfeste krav på verdig behandling for eldre og for mennesker i livets siste fase, og i å sørge for nok hender til aktiv omsorg for lidende medmennesker. Alvorlig syke og døende pasienter trenger mennesker med varme hjerter og hender, ikke giftsprøyter.

I legeforeningens etiske retningslinjer slås det fast at «Leger skal ikke utføre aktiv dødshjelp eller assistert selvmord». I norsk rettsforståelse er livet det høyeste rettsgode. Det å ta liv er den alvorligste av alle forbrytelser. Unge Høyre og Fremskrittspartiet bryter med en fundamental verdi i vår vestlige kultur ved å ville legalisere eutanasi.

Argumentet til forkjemperne for å gjøre dødshjelp til en del av norsk helsetilbud handler for Unge Høyre om retten til å bestemme selv. Samtidig ønsker man strenge rammer for denne retten. Men det samme argumentet som man bruker for å åpne døren til dødshjelp på gløtt, taler også for fullt frislipp. Det er en vanskelig balansegang å sette strenge grenser samtidig som man viser til pasientens selvbestemmelse.

Rop om hjelp. 

Det er viktig å motvirke smerte og lidelse og vise barmhjertighet for mennesker som er i livets siste fase og har store smerter. Ropet om dødshjelp er alltid et rop om hjelp, men ikke alltid et rop om dødshjelp. Vi må kunne høre ropet om hjelp og svare med å bedre gi omsorg, nærhet, smertelindring. Vi må også spørre: Hva er det med samfunnet vårt som gjør at mennesker frykter det å bli til bry for andre? Det er viktig å skape trygghet for at mennesker som trenger det får hjelp. Døden må aldri bli samfunnets svar.

Med den alderssammensetningen vi har i Norge vil presset på helsetjenesten øke. Det blir flere gamle, ensomme og omsorgstrengende mennesker. Samtidig vil mangelen på hender i omsorgsyrkene bli mer påtrengende. Denne utfordringen løses ikke ved å lovfeste krav på dødshjelp. Vi vil lovfeste krav på verdig behandling for eldre og for mennesker i livets siste fase. Vi vil utdanne og ansette flere kvalifiserte fagfolk i helse og omsorg. Da blir det nok hender til aktiv omsorg for lidende medmennesker.

Trykket i Vårt Land 28. juni 2018. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt