Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

SVs kristensosialister

Det synes som om kristensosialistene igjen er på vei opp i SV. Men mye ­tyder på at de unge kristensosialistene preger partiet på andre måter enn før.

Publisert: 27. jun 2018

For noen uker siden hadde Vårt Land et intervju med de tre rødgrønne nest-lederne. Muslimen Hadia Tajik fra Ap, og de to kristne nestlederne Anne Beate Tvinnereim (Sp) og Kirsti Bergstø (SV). De tre frykter at regjeringen vil svikte Den norske kirke når en ny finansieringsordning skal utmeisles. De er opptatt av kirkens sterke posisjon i det norske samfunnet ikke skal svekkes.

Folkekirke

I intervjuet peker SVs nestleder på at folkekirken har viktige funksjoner. «Vi må være sikre på at den kompenseres slik at det forblir slik», sier hun. Intervjuet skapte oppstuss i visse kretser av SV.

Deler av SV mener at Den norske kirke ikke bør være i en særstilling. Denne fraksjonen har de senere årene hatt mye gjennomslag. Men det kan se ut til at kristensosialistene i SV er i ferd med å utjevne dette maktforholdet noe.

Fra gammelt av har SV hatt en betydelig fraksjon med kristensosialister. Politikere som Berge Furre, Otto Hauglin og Audgunn Oltedal preget partiet. Etter dem kom generasjonen med blant andre Erik Solheim, Helen Bjørnøy og Rolf Reikvam.

Skaperkraft

I januar hevdet Øyvind Håbrekke i tankesmien Skaperkraft at utviklingen i SV har snudd siden tiden med innflytelsesrike kristensosialister. Selv har Håbrekke bakgrunn i KrF og Skaperkraft framstår som en tenketank for sentrum-høyre, i både kirkelig og politisk forstand. Kanskje er det ikke så overraskende at han mener de mange aktive kristne i SV preger partiets profil i liten grad.

Kanskje tenker han på tidligere markante kristensosialister som Otto Hauglin, som stemte mot abortloven i 1975. Vedtaket falt med én stemme. Hauglin fikk godord fra deler av Kristen-Norge, men ansett som en sviker i deler av kvinnebevegelsen. Han valgte å følge sin egen overbevisning, og stemte mot SVs program.

Nye kristensosialister

Men det finnes altså en ung og ny fraksjon kristensosialister i SV. Nestleder Kirsti Bergstø er den mest kjente. Men det finnes også folk som Mina Finstad Berg og Freddy André Øvstegård. Alle tre de tre intervjuet i Vårt Land og er åpne kristne. Men deres kampsaker er ikke de samme som Otto Hauglins var på 70-tallet.

De framstår som en del av den brede folkekirketradisjonen, som ligger et godt stykke unna Skaperkraft.

Kanskje er det grunnen til at Håbrekke mener de ikke har innflytelse. Finstad Berg er feminist, hun mener blant annet at KrF er kjønnskonservative i spørsmål om kontantstøtte. Øvstegård mener kristendommen gir en verdidimensjon til de sosialistiske verdiene om likhet, solidaritet og samhold. Kanskje har disse unge SV-erne stor innflytelse på sitt eget parti, men det er ikke så lett å se det, dersom man legger et KrF-syn til grunn.

Norsk kristenhet er mer fragmentert enn noen gang. Det er også engasjementet til kristne politikere. Noen stemmer KrF, andre stemmer Høyre eller hyller Sylvi Listhaug. Også på venstresiden er de spredt. Det er interessant å merke seg at unge kristensosialister nå står langt tydeligere fram med sin tro.


Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papiravis tirsdag 26. juni 2018

Foto: 

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 1498 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 dager siden / 1193 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
14 dager siden / 1087 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
10 dager siden / 988 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 817 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 471 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
20 dager siden / 452 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere