Kommentar

SVs kristensosialister

Det synes som om kristensosialistene igjen er på vei opp i SV. Men mye tyder på at de unge kristensosialistene preger partiet på andre måter enn før.

For noen uker siden hadde Vårt Land et intervju med de tre rødgrønne nest-lederne. Muslimen Hadia Tajik fra Ap, og de to kristne nestlederne Anne Beate Tvinnereim (Sp) og Kirsti Bergstø (SV). De tre frykter at regjeringen vil svikte Den norske kirke når en ny finansieringsordning skal utmeisles. De er opptatt av kirkens sterke posisjon i det norske samfunnet ikke skal svekkes.

Folkekirke

I intervjuet peker SVs nestleder på at folkekirken har viktige funksjoner. «Vi må være sikre på at den kompenseres slik at det forblir slik», sier hun. Intervjuet skapte oppstuss i visse kretser av SV.

Deler av SV mener at Den norske kirke ikke bør være i en særstilling. Denne fraksjonen har de senere årene hatt mye gjennomslag. Men det kan se ut til at kristensosialistene i SV er i ferd med å utjevne dette maktforholdet noe.

Fra gammelt av har SV hatt en betydelig fraksjon med kristensosialister. Politikere som Berge Furre, Otto Hauglin og Audgunn Oltedal preget partiet. Etter dem kom generasjonen med blant andre Erik Solheim, Helen Bjørnøy og Rolf Reikvam.

Skaperkraft

I januar hevdet Øyvind Håbrekke i tankesmien Skaperkraft at utviklingen i SV har snudd siden tiden med innflytelsesrike kristensosialister. Selv har Håbrekke bakgrunn i KrF og Skaperkraft framstår som en tenketank for sentrum-høyre, i både kirkelig og politisk forstand. Kanskje er det ikke så overraskende at han mener de mange aktive kristne i SV preger partiets profil i liten grad.

Kanskje tenker han på tidligere markante kristensosialister som Otto Hauglin, som stemte mot abortloven i 1975. Vedtaket falt med én stemme. Hauglin fikk godord fra deler av Kristen-Norge, men ansett som en sviker i deler av kvinnebevegelsen. Han valgte å følge sin egen overbevisning, og stemte mot SVs program.

Nye kristensosialister

Men det finnes altså en ung og ny fraksjon kristensosialister i SV. Nestleder Kirsti Bergstø er den mest kjente. Men det finnes også folk som Mina Finstad Berg og Freddy André Øvstegård. Alle tre de tre intervjuet i Vårt Land og er åpne kristne. Men deres kampsaker er ikke de samme som Otto Hauglins var på 70-tallet.

De framstår som en del av den brede folkekirketradisjonen, som ligger et godt stykke unna Skaperkraft.

Kanskje er det grunnen til at Håbrekke mener de ikke har innflytelse. Finstad Berg er feminist, hun mener blant annet at KrF er kjønnskonservative i spørsmål om kontantstøtte. Øvstegård mener kristendommen gir en verdidimensjon til de sosialistiske verdiene om likhet, solidaritet og samhold. Kanskje har disse unge SV-erne stor innflytelse på sitt eget parti, men det er ikke så lett å se det, dersom man legger et KrF-syn til grunn.

Norsk kristenhet er mer fragmentert enn noen gang. Det er også engasjementet til kristne politikere. Noen stemmer KrF, andre stemmer Høyre eller hyller Sylvi Listhaug. Også på venstresiden er de spredt. Det er interessant å merke seg at unge kristensosialister nå står langt tydeligere fram med sin tro.

Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papiravis tirsdag 26. juni 2018

Foto: 

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar