Leder

Flyktninger og moral

Vi må holde verdier og humane prinsipper høyt hevet.

Foreløpig er det bare étt forslag som EU-landene ser ut til å samles om når det gjelder flyktninger og migranter: Etableringen av mottakssentre i NordAfrika. Også statsminister Erna Solbergs regjering er positiv til tanken.

Forslaget går ut på at man skal bygge leirer utenfor unionens grenser – såkalte «regionale ilandstigningsplattformer». Det ligner på Australias omstridte praksis, hvor flyktninger blir plassert i interneringsleirer på små øyer i Stillehavet.

I dagens Vårt Land er imidlertid bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien klinkende klar. Dersom forslaget handler om å «kjøpe disse menneskene vekk fra våre land og våre liv, ja, så er det dypt umoralsk», sier hun. Biskopen setter fingeren på noe vesentlig i det som er EUs største hopepine akkurat nå.

Europa er et kontinent som preges av stadig større fremmedfrykt, og hvor partier på ytre høyre er i regjeringsposisjon i flere land. Da kan det framstå lettere å sette medmenneskelighet og plikt til å hjelpe mennesker i nød til side. Alle er enige i at utfordringene med at mennesker flykter, på grunn av krig, nød eller av økonomiske årsaker, er store. Innvandringen til Europa bør absolutt være et felles anliggende, hvor landene deler på ansvaret.

Italia foreslår mottakssenter i Libya, men ingen hadde tenkt på å spørre Libya først. Men dersom afrikanske land sier ja til å bygge leirer, er det likevel mange spørsmål som må besvares. Skal det være et felles europeisk-afrikansk prosjekt? Hvem skal være «portvakt» og bestemme hvem som får bli og hvem som får avslag? Blir grunnleggende menneskerettigheter opprettholdt? Det er ikke ulovlig å søke asyl, uansett årsak til det.

Et av argumentene for et mottakssenter, er at flyktningene ikke skal utsette seg for den farefulle ferden i råtne båter over Middelhavet. Men det er også et vikarierende motiv for å holde migranter og flyktninger unna Europa.

Vi må holde verdier og humane prinsipper høyt hevet, og finne løsninger som er innenfor rammene av internasjonal lov. Og ikke falle for løsninger som synes lettvinte. Disse kan bli dypt umoralske.

Trykket i Vårt Land 27. juni 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder