Verdidebatt

Bibelen er ikke troens fundament

Så hva skal da være fundamentet?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bibelen er tekst, og tekst må fortolkes. Her må leseren bringe med seg en forutgående forståelse. En slik spesifikk forståelse kan ikke begrunnes i Bibelen selv. Siste appellinstans må nødvendigvis være en annen. Sannsynligvis ens egen fornuft, erfaring eller lignende. Og derfor ikke fundamentalt i den forstand.

Så hva skal da være fundamentet? Fundamentet for min tro og mitt liv er Jesus. Ikke min egen forståelse av han, men den levende personen Jesus selv. Jesus som møter meg gjennom totaliteten av min levde erfaring av verden. Jesus som kommer meg i møte gjennom bønn, gjennom fornuft, gjennom personlige opplevelser, gjennom møter med andre mennesker og gjennom det jeg leser, både i Bibelen og andre steder.

Bibelen er utvilsomt den beste kilden til å lære om Jesus, og jeg tror Jesus kan åpenbare seg på en spesiell måte gjennom Bibelen. Bibelen har en unik og autoritativ posisjon, og er inspirert av Gud. Det jeg beskriver som møter med Jesus handler ikke om å få direkte ufeilbarlige åpenbaringer eller budskap, men at Jesus kan lede og vise vei på alle områder i livet. Samtidig som man er kritisk til sin egen begrensede forståelse.

Det er Jesus som også kommer meg i møte gjennom mine feil, min utilstrekkelighet og min uforstand. Jesus som gang på gang viser at han er klokere, mer kjærlig og mer trofast enn det jeg klarer å forestille meg.

Å være kristen kan egentlig aldri bety noe annet enn å følge Jesus. Og da må man være åpen for at han faktisk kan komme deg i møte. At han kan lede deg inn i ny forståelse og innsikt, så lenge man holder fast ved han. Eller kanskje rettere sagt så lenge man stoler på at han holder fast i deg. På den måten kan man stå fritt til å vokse i kunnskap og innsikt i en virkelighet som alltid er rikere og dypere enn det man selv skulle tro. Uten unødvendige konflikter med andre kunnskapsområder som naturvitenskap, eller bibelforskningen selv.

Derfor må fundamentet i et kristent liv være tilliten til Jesus. Han må være grunnfjellet man bygger på i alle livets områder, inklusivt vår fornuft og forståelse. Dette er også en holdning man finner i Bibelen: Stol på Herren av hele ditt hjerte, støtt deg ikke til din egen innsikt! (Ordsp. 3,5).

Det helt fundamentale ved kristen tro burde ikke handle om en eller annen fastlåst forståelse av Bibelen, men om å forstå hva Bibelen egentlig handler om, nemlig Jesus.

Trykket i Vårt Land 26. juni 2018. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt