Verdidebatt

Eid får opprørere og soldater til å legge ned våpen

Afghanske religiøse aktører jobber for fred på alle nivåer. Det samme gjelder i Syria, hvor religiøse ledere jobber aktivt både nasjonalt og lokalt for å oppnå fred.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forrige helg utspant det seg uvante og bemerkelsesverdige scener i et ellers krigsherjet Afghanistan, under feiringen av slutten på ramadan: Talibankrigere la ned våpnene sine og feiret i gatene sammen med sine medborgere. De afghanske soldatene og Talibankrigerne ga hverandre klemmer! Taliban og den afghanske regjeringen holdt en tre dagers våpenhvile, noe som har gitt afghanere nytt håp.

Den samme uken var toppdiplomater og fredsprosessaktører samlet under Oslo Forum på Losby Gods for å diskutere fredsmekling. Med det norske utenriksdepartementet som vert har den årlige samlingen blitt et referansepunkt for hele verden. I år deltok blant annet FNs generalsekretær, Somalias statsminister og utenriksministrene i Algerie, Jordan, Oman og Tanzania. Et av temaene for årets diskusjon er rollen religiøse aktører spiller i fredsmekling.

Et land der religiøse aktører er involvert i å bringe fred, er nettopp Afghanistan. Helgens våpenhvile har ulike forklaringer, men religiøse aktører er utvilsomt en av kreftene bak den siste positive utviklingen i landet. Noen uker tidligere hadde to tusen religiøse ledere under en fredssamling i Kabul, utstedt en uttalelse mot selvmordsbomber. De erklærte selvmordsbombing som ikke-islamsk og krevde at krigen skulle ende. De kalte dessuten alle parter sammen for å få dem til å forhandle fram en våpenhvile, og tilbød seg å megle på nasjonalt nivå.

Afghanske religiøse aktører jobber for fred på alle nivåer. Det samme gjelder i Syria, hvor religiøse ledere jobber aktivt både nasjonalt og lokalt for å oppnå fred. På lokalt nivå har de tilrettelagt våpenhvile og etablert humanitære korridorer. I Sør-Sudan oppfattes kirken, av både befolkning og politiske parter som langt på vei, den eneste aktøren med tillit og troverdighet nok til å bringe partene i konflikten sammen.

Vi arbeider sammen med religiøse ledere med fredsarbeid i blant annet Afghanistan, Syria og Sør-Sudan, og ser at religiøse aktører har en type tilgang til og innflytelse over partene som få andre innehar. De er i en unik posisjon til å delegitimere krig og vold, bygge broer mellom krigende parter, og legge til rette for reintegrering i samfunnet. Og vi ser at kvinner, til tross for kulturelle begrensninger, har en spesielt viktig rolle å spille i fredsmekling.

Trykket i Vårt Land 26. juni 2018. 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt