Verdidebatt

Fremtidsdystopi på Hovdetoppen i Gjøvik

Gjøvik kommune planlegger å krone den sentrale bytoppen Hovdetoppen med en UFO, byens siste ekte nærnatur og et unikt sted for å trekke seg tilbake i kontemplasjon, eller uregulert lek for barna i "villmarka".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stats/markeds-duopolet går sammen om en UFO-landing på Hovdetoppen, et monument for Fremskrittet midt i Gjøvik by. Hvorfor kunne de ikke bare ha bygd opp igjen den gamle og hyggelige restauranten som brant, istedenfor denne gigantiske etterligningen av Apples hovedkvarter i California?

Trodde disse planene var stanset av MDG, men neida, og det skal ikke forundre meg om de støtter dem denne gangen. Hadde tenkt meg på visning i Bassengvegen i dag, men da jeg så i Gjøviks blad at disse planene er tatt fram igjen i et enda større format enn forrige gang, med hele 200 rom for UFO-hotellet på selve toppen pluss 350 boenheter i solhellinga nedenfor toppen, vil denne grønne lunga midt i byen bli ødelagt.

Resultatene fra vår forskning viser at elementer fra den fredelige atmosfæren - stillhet, varierte muligheter, god sosial atmosfære og tilknytning til steder gjennom for eksempel historiske bygg - er veldig viktig. De stille og fredelige steder er gjerne knyttet til opplevelse av parker, vann eller andre grønne omgivelser. Dette kan ha noe med Nordmenns forhold til naturen å gjøre. Da må vi kanskje tenke annerledes om konseptet byliv. I byutviklingen snakker vi som regel om å skape mye liv. Men må utgangspunktet være å skape vibrant byliv og forretning over alt?

- Atmosfære er byutviklingens missing link

Nå har de nettopp valgt å droppe Mjøsparken nede på Huntonstranda til fordel for en massiv utbygging av monotone boligblokker, så fortsetter de jammen med å ødelegge bysentrums siste tilfluktssted for fred og ro, Hovdetoppen. Nei, her blir ikke mye atmosfære!

Hovdetoppen til venstre i bildet. Foto: Øyvind Holmstad

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt