Rannveig Bremer Fjær

1

Hjerte for Afrika

Bekjennelser fra en som fremdeles elsker og tror på Afrika

Publisert: 22. jun 2018

'Han som elsket Afrika’ er tittelen på intervjuet med Gunnar Kopperud i Vårt Land 18. juni. Som fersk journalist med en forelskelse og fascinasjon av alt afrikansk, ble han sendt til Afrika på reportasjetur i 1988, noe som endte med dagens motløshet og resignasjon. 

I boka Vi som elsket Afrika. Et Essay beskriver han sin frustrasjon over milliarder norske kroner bevilget til frigjøringsbevegelser, som bare resulterte i mer vold og ødeleggelse. Det har bygd seg opp en stille, tung tristhet formet av vemod gjennom mange år. Han har likevel beholdt en dyp respekt for bistandsarbeidere og misjonærer. 

Misjonens innsats. 

Det er også min erfaring at både bistandsarbeidere og misjonærer har gjort en kjempeinnsats i Afrika. Alt fra David Livingstones innsats mot slaveriet, Albert Schweitzers sykehus i Lambarene til forrige århundres massive oppbygning av helse, medisinsk forskning, utdannelse, bibeloversettelser og menighetsplanting over hele Afrika sør for Sahara. Det har ikke skjedd uten offer. 

På Madagaskar er 150 nordmenn begravet, både barn og voksne. For en tid tilbake var jeg sammen med tre tidligere Kongo-misjonærer, alle enker, alle med ektemenn som fikk en altfor tidlig død i Kongo. 

Jeg forstår Kopperuds frustrasjon over manglende evne til å ta ansvar og vilje til å ta tak i problemene. Selv har jeg hatt det privilegium å besøke noen misjonsstasjoner i Afrika og sett på det arbeidet som drives, og som ofte havner under journalistenes radar. I 2009 besøkte jeg Joshua French og Tjostolv Moland i Kisangani, og anbefalte nyhetshungrige journalister å skrive litt om norsk misjonsinnsats. 

Motorsykkel fra opprørerne. 

Det kom en midtside artikkel i VG om Liv Kyllingstad Godin, en av to eldre damer som måtte flykte på motorsykkel fra opprørerne, og som reiste tilbake til Kongo i en alder av 90 år. Gjennom et langt liv bygde hun skoler, veier og bruer for både misjonens penger og egen minstepensjon. Bare én gang ble det bevilget penger fra Norad. 

En bønne og fasteaksjon i et krigsherjet Liberia ledet til fred og valget av Ellen Johnson Sirleaf som president. Hun fikk orden på økonomien, en verdig fredsprisvinner! 

Mama Janne sender sine medarbeidere ut i jungelen for å lete etter utstøtte kvinner, kvinner med fistler som lekker og lukter. De bringes til sykehus der dr. Mukvege, som tidligere er nominert til Nobels Fredspris, opererer dem. 

Fem år gamle Dina bor på senteret for voldtatte kvinner som bærer hennes navn, operert etter en brutal voldtekt som to-åring. Senteret er opprettet av Karis misjon. Kona til Aril Edvardsen har fulgt sin mann på mange reiser, så nøden, og valgte å gjøre noe med den. 

Oppe før soloppgang. 

Afrikas kvinner imponerer meg. De er hardtarbeidende, tar vare på barna, gjør husstellet og arbeider ute på markene. Mange av dem er oppe før soloppgang for å be. Her er det ingen ferdigmat eller kjøkkenmaskiner. På et kvinneseminar i Goma haglet spørsmålene etter prevensjonsundervisning. De ville ingen ende ta. Dette må vi få mennene våre med på, mente de. Da jeg foreslo at mennene kunne hente vann, så tolken vantro på meg og sprutet ut i latter. Det var fullstendig utenkelig! Etter seminaret slo de seg løs. Det ble sang, dans og latter. 

Med sin store ekspertise, språk- og kulturkunnskap og rutine med å kjøre saker igjennom et korrupt og byråkratisk system, gjør også misjonærer en respektabel innsats under katastrofer. Da flyktninger invaderte Bukavu tidlig på 2000-tallet, spurte en norsk misjon UD om å få allokere midler til hjelp for flyktningene. De fikk ja, men tillatelsen ble trukket få dager etterpå. Da var pengene heldigvis brukt opp! 

Det var jubel da Ian Smith gav Zimbabwe selvstendighet med Robert Mugabe fra Patriotisk Front som statsminister 1980. I år 2000 ble alle hvite gårdbrukere jaget ut av landet og gårdene gitt til Mugabes venner. Åtte år senere var opp mot 90 prosent av befolkningen arbeidsløse, en enorm inflasjon gjorde at månedslønna ikke engang rakk til et brød. Sykehus og skoler i Harare ble stengt en periode, og landet ble rammet av en langvarig koleraepidemi. 

Gud tilgi dem. 

«Vold avler vold», sier pastor John Knight i en preken i 1986, og fortsetter: «Hevnen tilhører Herren, og vi skal vende det andre kinnet til.» Bare to timer senere, i neste gudstjeneste, blir St. John-katedralen i Mutare (Zimbabwe) angrepet av en mobb på 500. Menigheten er forberedt. Alle kneler ned og ber Gud tilgi dem. Edgar Tekere, lederen for Patriotisk Front i området, gir sine folk ordre om å innta eiendommene og drive menigheten ut. Politiet ville ikke gripe inn. Kirkens eiendom ble okkupert i 15 dager. Årsaken til invasjonen er angivelig støtte til rebeller som ble opplært mot presteskapet. 

Ja, noe viktig er gått tapt med oss som medmennesker og samfunn om vi slutter å gi bistand, slik Kopperud hevder. Skulle bare ønske at de som bruker pengene på best måte, også er de som får dem. Hundrevis av millioner til dem som kanskje likevel hogger regnskogen, er trolig ikke der pengene når fram til dem som trenger det mest.

Trykket i Vårt Land 22. juni 2018

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Per Steinar Runde

210 innlegg  2476 kommentarer

Fint og varmt

Publisert 9 måneder siden

Bremer Fjær skriv fint og varmt om Afrika, men står kanskje ikkje så langt frå Gunnar Kopperud likevel. Ein artikkel ho skreiv i Tidsskrift for den norske legeforening i 2009, https://tidsskriftet.no/2009/12/internasjonal-medisin/koleraepidemien-som-endelig-tok-slutt , kan tyde på dette. Iallfall peikar ho der på vanstyret til Robert Mugabe som årsak til svolt, kolera og eit havarert helsevesen i Zimbabwe. Ein annan som peikar på at afrikanske leiarar må ansvarleggjerast, er den zambiske økonomen Dambisa Moyo, her i eit kort intervju med CNN: https://www.youtube.com/watch?v=BHKa4qiIegM

Kommentar #2

Per Steinar Runde

210 innlegg  2476 kommentarer

Fint og varmt

Publisert 9 måneder siden

Bremer Fjær skriv fint og varmt om Afrika, men står kanskje ikkje så langt frå Gunnar Kopperud likevel. Ein artikkel ho skreiv i Tidsskrift for den norske legeforening i 2009, https://tidsskriftet.no/2009/12/internasjonal-medisin/koleraepidemien-som-endelig-tok-slutt , kan tyde på dette. Iallfall peikar ho der på vanstyret til Robert Mugabe som årsak til svolt, kolera og eit havarert helsevesen i Zimbabwe. Ein annan som peikar på at afrikanske leiarar må ansvarleggjerast, er den zambiske økonomen Dambisa Moyo, her i eit kort intervju med CNN: https://www.youtube.com/watch?v=BHKa4qiIegM

Kommentar #3

Per Steinar Runde

210 innlegg  2476 kommentarer

Korrigert versjon

Publisert 9 måneder siden

Bremer Fjær skriv fint og varmt om Afrika, men står kanskje ikkje så  langt frå Gunnar Kopperud likevel. I ein artikkel ho skreiv i Tidsskrift  for den norske legeforening i 2009, https://tidsskriftet.no/2009/12/internasjonal-medisin/koleraepidemien-som-endelig-tok-slutt , gjekk ho meir detaljert inn på vanstyret til Robert Mugabe som årsak til svolt, kolera og eit havarert helsevesen i Zimbabwe.

Ein  annan som har peika på at afrikanske leiarar må ansvarleggjerast, er  den zambiske økonomen Dambisa Moyo, her i eit kort intervju med CNN: https://www.youtube.com/watch?v=BHKa4qiIegM. Ho  meiner gode samfunnsinstitusjonar, marknadsøkonomi og handel er vegen  til stabilitet og velstand i Afrika, og ikkje uhjelp, som ofte verkar  som ei sovepute eller går i lomma på korrupte leiarar.

1 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere