Leder

Med ansvar for religion

Skal vi lykkes med det nye Norge, må vi bygge ned frykten og bygge opp kunnskapen og forståelsen.

I går skrev Vårt Land om Integreringsbarometeret 2018, en undersøkelse som viser at hele 48 prosent synes integreringen går dårlig, og at 47 prosent er negative til muslimer.

Tidligere i juni skrev Vårt Land om en undersøkelse av religionsundervisning i norsk skole. Undersøkelsen er gjort ved Menighetsfakultetet og er en del av et større forskningsprosjekt ved Universitetet i Oslo.

Forskerne fant ut at lærere har en tendens til å bruke og etterape medienes framstilling av religion, spesielt islam, og at undervisningen dermed blir konfliktorientert. Som i mediene, dreier den seg ofte rundt terrorisme og radikal islamisme. Resultatet er at elevene ser på religion først og fremst som noe kontroversielt, sa forsker Audun Toft til Vårt Land.

For mediene formidler også religionsstoff i konfliktperspektiv. Den større undersøkelsen ved Universitetet i Oslo viser at norske medier har en overdekning av islam og muslimer. Knut Lundby, prosjektleder for undersøkelsen, sa til Vårt Land at det ligger implisitt i funnene at mediene bidrar til folks frykt for islam.

De siste årene har flere påpekt at der vi før var skeptiske til fremmed rase og kultur, er vi nå blitt mer skeptiske til fremmede religioner. Både hverdagsrasismen og den ideologiske rasismen har endret seg, og bærer nå preg av anti-muslimske holdninger.

De to undersøkelsene viser tydelig hvor viktig det er at mediene holder tunga rett i munnen i sin religionsdekning. Dette er nyttig lærdom, også for oss i Vårt Land. Vi tar mål av oss til å gi den beste og bredeste dekninga av det religiøse Norge. Med det hviler altså et stort ansvar på våre skuldre.

Når vi skriver om islam og andre religioner, skal vi derfor ikke overse det velfungerende, vi skal møte mennesker og saker med nysgjerrighet, og ikke primært drives av konflikter, men av fenomener. Det betyr ikke at vi skal være ukritiske, men at vi skal rygge unna det tabloide.

Skal vi lykkes med det nye Norge, må vi bygge ned frykten og bygge opp kunnskapen og forståelsen. Der vil Vårt Land gjerne bidra.

Trykket i Vårt Land 22. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder