Eddie Whyte

8

Barns rettigheter - den som tier, samtykker?

Trump stempler mennesker på flukt etter et bedre liv, som «kriminelle». Netanyahu stempler 10-åringer som kaster stein mot israelske okkupasjonsstyrker, som «terrorister». Felles i deres propagandakrig er en demonisering og umenneskeliggjøring av ofrene for grove overgrep begått av statlige myndigheter.

Publisert: 22. jun 2018.


Hjerteskjærende bilder fra USA av små barn i bur dominerer mediebildet i Norge denne uken. Siden Trump-administrasjonen introduserte sin «nulltoleranse"-politikk mot innvandring i april, har tusener blitt fengslet - mange på flukt fra forfølgelse og uroligheter i Latin-Amerika.

Mer enn 2000 barn har blitt skilt fra sine familier og fengslet i interneringsleirer i landet som profilerer seg som frihetens høyborg. Amnesty har tydelig fordømt praksisen om å splitte familier som søker asyl, som et grovt brudd på menneskerettighetene, mens fremtredende talspersoner for regjeringen forsvarer den umenneskelige behandlingen av mindreårige, og statsadvokat Jeff Sessions siterer fra bibelen, sikker på at han har Gud på sin side.

Flere tusen mil unna sitter hundrevis av palestinske barn fengslet som følge av unntakslover og en militær domstol, i landet som kaller seg Midtøstens eneste demokrati. I likhet med Trumps kristne fundamentalister er israelske talspersoner også glad i å misbruke bibelen og påberope seg støtte fra Gud. Begge påroper seg «divine right», noe som er viktigere enn verdensopinionen, internasjonale lover eller menneskerettigheter. 

Hvert år blir 700 palestinske barn tatt til fange av tungt bevæpnede israelske soldater – oftest midt på natta i sitt eget hjem. Hjem blir invadert, familier trakassert og barna blir dratt ut av senga, påført bind for øynene og bakbundet. Mange forteller om slag og spark og at de blir tvunget til å kle seg nakne. Foreldrene får ikke følge barna eller vite hvor de blir ført.

En UNICEF studie viser at hele 75 % av de fengslede barna blir offer for fysisk vold i israelske fengsler, mens en rapport fra Flyktninghjelpen forteller at seks av ti barn i Gaza sliter med åpenbare symptomer på posttraumatiske stresslidelser, som frykt, angst, stress og mareritt.

Men vi mangler fjernsynsbilder på direkten av disse barna i fengsel. Det er muligens derfor folk her i landet er mindre opptatt av palestinske barn? Hvordan skal vi tolke denne tausheten? Er det virkelig slik at den som tier, samtykker?

Trump stempler mennesker på flukt etter et bedre liv, som «kriminelle». Netanyahu stempler 10-åringer som kaster stein mot israelske okkupasjonsstyrker, som «terrorister». Felles i deres propagandakrig er en demonisering og umenneskeliggjøring av ofrene for grove overgrep begått av statlige myndigheter.

Mens Norge og verden for øvrig roper etter beskyttelse for barnas rettigheter i USA, hva er det som må til for at palestinske barn skal få den samme oppmerksomheten og de samme rettighetene?

Eddie Whyte er mangeårig tillitsvalgt i arbeiderbevegelsen, opptatt av menneskerettigheter og Palestina.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

14 innlegg  2003 kommentarer

Demokrati og rettsstater, hvem har det?

Publisert 8 måneder siden

God analyse sett fra barnas ståsted, både i mellom-Amerika og i Gaza.

Men, arabere i Gaza, hvorfor er de ikke venner med Jødene?

Da hadde problemet blitt løst.

Og narkotika-kartellene i Mexico hvorfor finnes de?  Hvorfor er Mexico et korrupt u-land?  


1 liker  
Kommentar #2

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

36 innlegg  570 kommentarer

Trumps endring av dysfunksjonelle loopholes og ulov

Publisert 8 måneder siden
Eddie Whyte. Gå til den siterte teksten.
Amnesty har tydelig fordømt praksisen om å splitte familier som søker asyl,

Trump/ republikanerne er ikke problemet.  De er løsningen. Følg Foxnews istedetfor NRK.
Problemet er de grunnleggende politiserte stragegiene fra tidligere politikere, og/eller nåværende demokrater.  De blånekter å bidra til å endre dysfunksjonelle mangeårige lover de nå sutrer over praktiseres; - De VIL på død og liv HA INN UBEGRENSEDE MENGDER flyktninger.  Åkke som. Venstresiden er kaoskamerater. Republikanerne vil ha lov og orden i funskjon og i rettferdige, gode, bærekraftige samt effektive løsninger.  De vil ha en velfungerende stat.  Slik de vet hvordan kunne fungere tidligere. Slik de ser må til.

Hvorfor fungerer ikke landene der folk migrerer fra? Er det ikke noen Leftister med kompetanse som kan flytte til deres land og bidra til å hjelpe de der de bor? Hvorfor "immigrerer"/"misjonerer"/ "koloniserer" ikke venstresiden MellomAmerika og bidrar med sin kompetanse?  Hvorfor klarer de det ikke selv?
Hvorfor kommer MS13 gjenger inn i USA/ "IS-gjenger" fra Mexico?

Hvorfor er det rett og slett så mye vanstyre og manglende innovasjon i land uten judeokristen bakgrunn og arbeidsetikk? Kan du bidra til å forklare det?  

Hvorfor skapes det mer vitenskap, mer arbeidsplasser, mer kapasitet i Israel under jøder enn i nabolandet Jordan under palestinere?

Hvorfor så mye hat mot judeokristen lov og rettspraksis, men likevel vil altså folk flykte til de vestlige land?  Ikke til arabiske, kommunistiske eller maoistiske etc.

Hvorfor gikk Rhodesia/ Zimbabve i hundene da de hvite ble kjeppjaget ut?
Hvorfor driver svarte i SørAfrika med lignende tendenser nå? Hva har disse "blod"regimene å skryte av; -  de klarer tydelig ikke å skape gode samfunn "selv."  

Jeg tror rett og slett folk trenger Gud og Hellig Ånd.  Av alle grunner.  Det funker ikke uten i det lange løp for folk flest og for å ha et rettferdig samfunn.  Det må være en indre åndserfaring/ lojalitet til en Hellig, allvitende ytre/indre kilde.  Mennesker er ikke sterke nok i seg selv, verken en selv eller "naboen".  Det funker ikke. Det er bare å se det inn i hvitøyet.  

Se på forskjellen NordKorea og Sør Korea.  Ingen "rase"diskriminering.  Et glitrende eksempel på ulike livsfilosofier og deres resultat.
Se på foskjellen mellom ulike landsdeler i Norge. Hvor fungerer rettsstaten best etter loven og intensjonene?

Du kommer inn på MidtØsten.
Hvor mye krig og hvor lenge skal man leve med i verden, der som her?   Hvilket svar har du?
Hva er ditt drømmeland og hvorfor er det attraktivt for deg? Hva har gjort det til drømmeland?
Hvorfor tror du Trump er problemet, ikke løsningen?  Han er en genial strateg og businissmann, og har hjerte på rett sted.  Og han er effektiv og meget dyktig.

2 liker  
Kommentar #3

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

36 innlegg  570 kommentarer

"Fake" fra demokratenes side?

Publisert 8 måneder siden

Vedrørende loven/ immigrasjonsstriden.
ww.facebook.com/LevinTV/videos/2114899668835366/UzpfSTEwMDAwNDAzNDA0NjM3MDoxMzMzNDc0NzgwMTMwMzEx/

1 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere