Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

Venstres Høyre-problem

Venstres problem er ikke at de mangler gjennomslag i regjeringen. Utfordringen er at de likner for mye på Høyre.

Publisert: 21. jun 2018 / 523 visninger.

På torsdagens avsluttende pressekonferanse la Venstre frem en fyldig skryteliste. Det nyslåtte regjeringspartiet er fornøyd med sine gjennomslag. De skryter av samarbeidet med både Erna Solberg og Frp. Venstre-leder Trine Skei Grande poengterte selv at samarbeidet i regjeringen sklir godt: Venstre bruker betydelig mindre tid og krefter på å bli enige med de to andre partiene enn hun hadde trodd.

Likere Høyre

Dette viser at Venstre passer godt inn i det borgerlige regjeringsprosjektet. Samtidig avslører det en stor utfordring for Venstre i tiden som kommer: Venstre og Høyre er blitt likere over tid. Det er blitt tiltagende vanskeligere å se forskjell.

Dette handler delvis om at Venstre er blitt et tydeligere borgerlig parti. I Venstres siste alternative budsjett, før de gikk inn i regjeringen, foreslo de større skattelettelser enn de blåblå. Et annet eksempel er at det er Venstre som har gått tydeligst i strupen på fagbevegelsen. På den avsluttende pressekonferansen beklaget nestleder Terje Breivik at en allianse i Stortinget, bestående av blant annet Ap og KrF, hadde strammet inn muligheten for innleie av arbeidskraft. Som Vårt Land skrev onsdag førte denne innstramningen til at Ap og KrF ble feiret med varm applaus og kaker hos Fellesforbundet, et av de store LO-forbundene.

Miljø-Høyre

Men det er ikke bare Venstres posisjon som har vært i endring. Det siste året er det blitt tydeligere at Høyre også beiter seg inn på Venstres jaktmarker. Ikke minst i miljø- og klimapolitikken.

På årets Høyre-landsmøte vedtok de en storresolusjon om grønn omstilling. Høyres Stefan Heggelund, som ledet arbeidet med resolusjonen, sa den gangen til Vårt Land at målet var å styrke troverdigheten rundt partiets klima- og miljøpolitikk. Han avviste imidlertid at Høyre har iført seg Venstres klær.

Heggelund viste derimot til at Høyre de siste årene har vært svært opptatt av klima og miljø. I 2014 holdt Erna Solberg en landsmøtetale med sterkt klimafokus. Flere Høyrefolk pekte den gangen på at partiet måtte posisjonere seg overfor moderne miljøvelgere. Spøkefullt ble det snakket om «Tesla-Høyre»: Miljøvennlige, urbane velgere som tjener bra og gjerne kjører el-bil.

Velgerflyt mellom Venstre og Høyre

At de to partiene frir til det samme velgersegmentet understreket også valgforsker Bernt Aardal i et intervju med Vårt Land. Han mener det er en «reell velgerflyt mellom de to partiene i dette segmentet».

For Venstres gjennomslag har dette sin klare oppside. Det betyr at de får gjennom mange saker, uten å måtte sloss. Men for partiets framtid er dette utfordrende. Det er ikke lett å være lillesøster i en koalisjon, der det største partiet får æren for mange saker, samtidig som velgerne har problemer med å se forskjell.

Egne saker

Dersom mange velgere ikke ser den store forskjellen mellom Høyre og Venstre, vil en god del av dem stemme på koalisjonens maktparti. Derfor er det helt avgjørende for Venstre at de blir synlige med egne saker i Stortinget. Nettopp det blir utfordrende for Venstre når de deler flere kampsaker med Høyre.

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Arne D. Danielsen

311 innlegg  5665 kommentarer

Et innsmett

Publisert 5 måneder siden

Herværende skribent er ofte uenig med Aalborg – og gir av og til uttrykk for det. Da er det greit og også redelig å tilkjennegi enighet. Dette er en interessant og trolig også god analyse.

Svar
Kommentar #2

Bjørn Blokhus

0 innlegg  944 kommentarer

Benchmarking

Publisert 5 måneder siden

Høyre setter en ny standard. Noe å måle seg opp mot.

Hva med tvilerpartiet, vil det inn i varmen ?

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Hva vil det si at noe er sant?
26 minutter siden / 1837 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
35 minutter siden / 6226 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Hva vil det si at noe er sant?
rundt 1 time siden / 1837 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 1 time siden / 850 visninger
Arnt Thyve kommenterte på
Kutt bistanden til homohaterne
rundt 1 time siden / 144 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 2 timer siden / 1759 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 2 timer siden / 6226 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Skoleverket som forsvar for demokratiet
rundt 2 timer siden / 145 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 2 timer siden / 6226 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 2 timer siden / 1759 visninger
Kristoffer Eknes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 3 timer siden / 935 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
Å forvente en orden
rundt 3 timer siden / 205 visninger
Les flere