Bjarte Ystebø

1

VGs karakterdrap

VGs storsatsing på Svein-Magne Pedersen-journalistikk er et karakterdrap. Hvorfor skal denne predikanten knuses?

Publisert: 21. jun 2018.

Det er den samme historien vi har sett tidligere. Kapital, Fædrelandsvennen, Dagbladet og Vårt Land. Alle har de brukt store ressurser på å finne feil hos helbredelsesevangelisten. Og alle har de kommet til kort. 

Det vil si, feil finner de. Feil gjør vi alle, også godt betalte journalister. Men selv om Svein-Magne Pedersen trolig er den mest granskede lederen i Kristen-Norge har anklagene mot ham aldri blitt mer enn at de synes han tjener for godt og at han leder folk vill med sin helbredelsesforkynnelse. 

Ble med anklagen. 

Til og med Helsedirektoratet har anklaget ham for lovbrudd, men det ble med anklagen. For det er det de ser etter. Lovbrudd. De prøver på kvakksalverloven, stiftelsesloven, markedsføringsloven eller aller helst en eller annen form for økonomisk kriminalitet. VG er ikke de første som prøver å felle Svein-Magne Pedersen. Og hvem vet, kanskje har Pedersen brutt en regel gjennom sine 40 år i tjeneste. Det er mer overraskende om han ikke har gjort det. Det er nesten umulig å drive en virksomhet i et overbyråkratisert Norge uten å komme i konflikt med statens strenge regler. Men Misjonen Jesus Leger er en stiftelse, kanskje den strengeste av alle virksomhetsformer, særlig i forhold til hovedanklagen mot Svein-Magne, personlig berikelse. 

Vi har fulgt Svein-Magne Pedersens tjeneste tettere enn noen andre medier siden Norge Idag ble til i 1999. Vi har hatt ham som taler på vårt sommerstevne i mange år, og vi kjenner ham personlig. Svein-Magne Pedersen er en hedersmann. 

Gjennomsiktig. 

Han bryr seg om mennesker, både deres evige sjel og deres jordiske helse. Han jobber mer enn noen VG-journalist, slik at han både kan virke i kallet sitt som evangelist og samtidig drive stiftelsen som har ansvar for 20 ansatte, som har både familier og huslån. Han er en gründer og en evangelist, og hans virksomhet er gjennomsiktig. 

Hovedanklagen mot Svein-Magne Pedersen er at han driver teletorg. Og ja, det er veldig uvanlig å tilby forbønn over teletorg. Og det er rimelig å spørre ham hvordan dette harmonerer med Jesu prinsipp om at «For ingenting har dere fått det, for ingenting skal dere gi det videre.» 

Svein-Magne svarer på hvorfor han har valgt å gjøre det slik. Det er slik han kan hjelpe flest mulig og holde seg med en stab som hjelper ham til å utføre tjenesten. Og prisene på teletorget er ikke høyere enn at det kan sammenlignes med en togbillett eller en restaurantmiddag. Det skulle helst vært gratis, selvfølgelig, men Svein-Magne har organisert arbeidet sitt slik og står for det. Man kan være enig eller uenig. 

Ikke en krone. 

Det er også viktig å påpeke at Pedersen taler i åpne møter hvor alle kan komme og få forbønn uten at det koster en krone. Og han sitter gladelig til klokken er både fire og fem om morgenen og ber for syke. Allerede søndag kveld på Bildøy kan man komme og stille seg i kø. 

Svein-Magne Pedersen er en unorsk og uortodoks mann, som ikke først og fremst spør seg hva VG eller Dagbladet mener, når han gjør sine veivalg. Han tåler at det stilles spørsmål ved virksomheten hans. Han er vant til det. Men når man leser den kanonaden som ble presentert i VG i helgen, sitter man igjen med et svært ufordelaktig bilde av ham. Slik er det ofte for kristne ledere i norsk presse. Det er bare de mest naive kristne lederne som tror de kan unngå det. 

Svein-Magne er en ekte idealist som brenner for at mennesker skal bli frelst og helbredet, og bruker all sin tid på det. De som sier noe annet, kjenner ham ikke. Og foreløpig er det bare avdekket at han har brutt én lov: Janteloven.

Trykket i Vårt Land 21. juni 2018

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torvid Høiland

13 innlegg  636 kommentarer

Karakterdrap.

Publisert 8 måneder siden

Det karakterdrap VG bedriver er for intet å regne sammenlignet med de karakterdrap Jesus begikk mot pengehandlerne i tempelet.

6 liker  
Kommentar #2

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

36 innlegg  570 kommentarer

En hedersmann

Publisert 8 måneder siden
Bjarte Ystebø. Gå til den siterte teksten.
Svein-Magne Pedersen er en hedersmann. 

De fleste som har hørt ham tale og virke, har nok sannsynligvis dette inntrykket.
Han har uten tvil gitt mye godt til mange. Og han hører fra Ånden ang. "kunnskaspord", noe som nok bidrar i hans tjeneste. Også angående de mer uvanlige ord.  Spesifikke ord.

1 liker  
Kommentar #3

Daniel Krussand

14 innlegg  2003 kommentarer

Publisert 8 måneder siden
Bjarte Ystebø. Gå til den siterte teksten.
Han jobber mer enn noen VG-journalist, slik at han både kan virke i kallet sitt som evangelist og samtidig drive stiftelsen som har ansvar for 20 ansatte, som har både familier og huslån. Han er en gründer og en evangelist, og hans virksomhet er gjennomsiktig. 

Du har rett Ystebø.  Hylekoret fra alle mulige kanter er patetisk.  Aller mest når biskoper og prester klager.

Svein-Magne Pedersen følger sitt kall.Kommentar #4

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Pengene kaller,

Publisert 8 måneder siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Svein-Magne Pedersen følger sitt kall.

og da er det bare å følge kallet.

Og bakom informerer media, eller hylekoret, som noen velger å kalle (!) den fjerde statsmakt.

4 liker  
Kommentar #5

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

36 innlegg  570 kommentarer

Kall

Publisert 8 måneder siden

GF: "Pengene kaller, og da er det bare å følge kallet."..  skriver du (direkte fullt setningssitat)..  
Du setter det opp -  i 2 deler; første del på overkriftslinjen  + neste på påfølgende linje - med litt avstand.  Oppsett kan vurderes som potensielt påstand av krenkende karakter. Setningen i de to ledd kan f.eks dog ikke siteres på blålinja/kopieres sammen.
Du vurderer hans kalls(kilde), som du antyder er pengene...? Eller tenker du det annerledes?  
Skaper du bevisst et inntrykk av "bedrag", eller er det uheldigheter i ditt oppsett?

1 liker  
Kommentar #6

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Mot og/eller naivitet

Publisert 8 måneder siden
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad. Gå til den siterte teksten.
Skaper du bevisst et inntrykk av "bedrag", eller er det uheldigheter i ditt oppsett?

er hva som skal til for å si sannheten når noen forsøker å kneble deg. Den lille gutten sa bare hva han så da Keiseren spradet naken i byen.

I dette tilfellet er det dog Keiseren selv som sier sannheten. Da kreves det ikke så mye mot å kalle en spade for en spade.

"Frelse er «veeeldig god business», sier Pedersen i en av de 16 telefonsamtalene."

https://www.vg.no/spesial/2018/mirakelpredikantene/kap1/

Kommentar #7

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Publisert 8 måneder siden

Ironien her er at alle de som klager  på predikantene har et sugerør i statskassa.

Svein-Magne Pedersen sparer staten for store utgifter med å gjøre mennesker friske og skulle ha egentlige ha støtte økonomisk som et helseforetak.

Men som  Hove skrev i Dagen så er dette en åndskamp. 

Angrepene mot Svein-Magne forutsetter at Gud ikke fins og da kan man si at det predikantene foretar seg er som magi, trolldom.

(Bibelen kaller slike menneske som ikke tror på en Gud for dumme.)

Men å promotere Satan det kan VG gjøre.

De gjør det gjennom metallmusikerne som er satandyrkere med å anmelde  og promotere konsertene deres.

Mange av disse selvmedisinerer seg med dop og alkohol og pådrar seg livsstilssykdommer og får en tidlig død.

Det er den australske psykologiprofessoren Dianna Theadora Kenny ved University Of Sydney som har prøvd å finne svaret på myten bak 'The 27 Club' (musikere som døde da de var 27 år red.anm) og rockedøden.

Janis Joplin (bildet), Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Brian Jones og Jim Morrison er blant de mest berømte musikerne som gikk bort i en alder av 27 år, og har sånn sett vært viktige navn bak opphavet til 'The 27 Club'.

Størst risiko for selvmord blant metalmusikere, satandyrkerne.

Når du bruker drop så slipper du djevelen inn i livet ditt og han kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. 

Jesus sier at han er kommet for at vi skal ha liv og overflod. Joh.10.

Det er tragisk at så mange unge ved hjelp av VG lar seg forføre av Satan.

Jeg har et tips til  at media slutter å forfølge lysets barn og skriver om mørkes barn.

Her kan VG redde mange liv hvis VG omvender de frafalne fra Satan (djevelen).


Kommentar #8

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Enig!

Publisert 8 måneder siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.
Svein-Magne Pedersen sparer staten for store utgifter med å gjøre mennesker friske og skulle ha egentlige ha støtte økonomisk som et helseforetak.

Hvis mirakelpredikantene hadde gjort folk friske, kunne vi lagt ned alle sykehus med én gang. Eller enda enklere, hvis Gud griper inn direkte, også overfor dem som ikke har noen til å be for seg, kan vi si farvel én gang for alle til all sorg, ensomhet og smerte.

Men tilbake til kvakksalverne, sekulære så vel som religiøse: Hvis de fikser én, bare én, amputasjon, vil alle forstå at dette er veien å gå.

2 liker  
Kommentar #9

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Publisert 8 måneder siden

Grunnen til at man ikke kan helbrede alle er på grunn av mangel på tro, vantro som Jesus uttrykker her.

Jesus svarte: «Du vantro og vrange slekt! Hvor lenge skal jeg være hos dere? Hvor lenge skal jeg holde ut med dere? Kom hit med gutten!» 18 Og Jesus talte myndig til ham, den onde ånden fór ut, og gutten ble frisk i samme stund.
    19 Da disiplene ble alene med Jesus, spurte de ham: «Hvorfor kunne ikke vi drive den ut?» 20 «Fordi dere har så lite tro», svarte han. «Sannelig, jeg sier dere: Om dere har tro som et sennepsfrø, kan dere si til dette fjellet: ‘Flytt deg herfra og dit!’ – og det skal flytte seg, og ingenting skal være umulig for dere.

Kommentar #10

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert 8 måneder siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.
Angrepene mot Svein-Magne forutsetter at Gud ikke fins og da kan man si at det predikantene foretar seg er som magi, trolldom.

Nei. Man kan godt tro på Gud og samtidig være skeptisk til Pedersens udokumenterte påstander om at han har helbredet kreft og AIDS.

7 liker  
Kommentar #11

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert 8 måneder siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

Grunnen til at man ikke kan helbrede alle er på grunn av mangel på tro, vantro som Jesus uttrykker her.

Jesus svarte: «Du vantro og vrange slekt! Hvor lenge skal jeg være hos dere? Hvor lenge skal jeg holde ut med dere? Kom hit med gutten!» 18 Og Jesus talte myndig til ham, den onde ånden fór ut, og gutten ble frisk i samme stund.
    19 Da disiplene ble alene med Jesus, spurte de ham: «Hvorfor kunne ikke vi drive den ut?» 20 «Fordi dere har så lite tro», svarte han. «Sannelig, jeg sier dere: Om dere har tro som et sennepsfrø, kan dere si til dette fjellet: ‘Flytt deg herfra og dit!’ – og det skal flytte seg, og ingenting skal være umulig for dere.

Da må du også være fair nok til å konkludere med at alle som ikke blir helbredet etter kontakt med SMP, er pga at SMP mangler tro. Da er vi vel alle glad for at forbønnstelefonen blir lagt ned?

Du siterer og kommer med en forklaring, men ser ikke at verset «rammer» først og fremst den som ber for syke?


4 liker  
Kommentar #12

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Patetisk

Publisert 8 måneder siden
Bjarte Ystebø. Gå til den siterte teksten.
Det er også viktig å påpeke at Pedersen taler i åpne møter hvor alle kan komme og få forbønn uten at det koster en krone. Og han sitter gladelig til klokken er både fire og fem om morgenen og ber for syke. Allerede søndag kveld på Bildøy kan man komme og stille seg i kø. 

Det er ikke gratis han krever skyhøye honorar, og stiller vilkår om at kun han skal be for syke. Dette I motsetning til bibelens formaning om at det er de eldste som skal be, SMP tåler ikke det, han skal gjøre dette, selvsagt fordi han taper penger på at andre kan æren. Påstander om jantelov faller tilbake på den som anklager. 

2 liker  
Kommentar #13

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert 8 måneder siden
Daniel Krussand. Gå til den siterte teksten.
Svein-Magne Pedersen følger sitt kall

Sjekk proff.no Misjon Jesus leger Jeg kjenner ingen misjonærer som er god for en formue på ca 100 000 000 

2 liker  
Kommentar #14

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert 8 måneder siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
. Man kan godt tro på Gud og samtidig være skeptisk til Pedersens udokumenterte påstander om at han har helbredet kreft og AIDS.

Det kan man, sjekk hvor mange menigheter i Norge som slipper inn SMP, de blir færre og færre, på Sørlandet tror jeg ikke du finner en eneste menighet som lar han slippe til for å holde såkalt Mirakelmøte. Det er selvsagt flere grunner til det, men jeg tror hovedargumentet er at han ikke holder mål, rent teologisk. Det blir for kontroversielt. Jeg tror ikke han velkommen i noen menighet i Vennesla heller, og det sier vel det meste 

1 liker  
Kommentar #15

Rune Tveit

40 innlegg  4109 kommentarer

Publisert 8 måneder siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.
Men å promotere Satan det kan VG gjøre.

Jeg vet ikke om du er en kristen, men dersom du er det, mener jeg du vanærer kristne med slike tullete påstander 

2 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere