Redaktør politikk og verden Berit Aalborg

MDGs skjebnevalg

Valget 2019 kommer til å bli et skjebnevalg for MDG. Det er avgjørende for partiets framtid at de holder stand i Oslo.

Publisert: 20. jun 2018 / 494 visninger.

Forrige kommune- og fylkestingsvalg var bra for Miljøpartiet De grønne (MDG) flere steder i landet. Ikke minst gjorde de det godt i hovedstaden, noe som førte til at partiet gikk inn i byrådssamarbeid med Ap og SV.

Nguyen Berg

I tiden etter har MDG har fått mye juling i Oslo. Ikke minst har partiets mest profilerte byråd, Lan Marie Nguyen Berg, måttet tåle mer hets enn nesten noen andre politikere i Norge. Men MDG-politikeren har stått gjennom denne skittstormen på en bemerkelsesverdig måte. Dermed er hun også blitt et ikon for mange som er opptatt av miljø- og klimapolitikk.

Når høsten kommer, begynner den lange valgkampen fram mot kommune- og fylkestingsvalget. For MDG er det særlig viktig å beholde sin posisjon i Oslo. Får de det til, kan partiet vise til at de fikk makt, og klarte å overbevise hovedstandens borgere om at partiet har livets rett.

Grønnere by 

Det store spørsmålet er om MDG greier å gjennomføre nok tiltak for å gjøre Oslo til en grønnere by, før valget neste høst. Selv om flere prosjekter er i gang, hadde det trolig vært en fordel for partiet om befolkningen hadde fått mulighet til å venne seg til en mer bilfri by før valget.

Kommune- og fylkestingsvalget er også avgjørende av andre årsaker. Dersom MDG skal framstå som et reelt alternativ i stortingsvalget 2021, er det viktig at de fra posisjon i en av de store byene kan vise til resultater. Ikke minst dersom partiet ønsker å framstå som en del av et regjeringsalternativ etter dette valget.

Mer forsonlig

Aps Jonas Gahr Støre viser med all tydelighet at han tar partiet på alvor. Han er langt mer positiv til MDG nå, enn han var rett før valget i 2015. Etter at MDG hadde kommet med kategoriske krav om stopp i oljeutvinningen, uttalte Støre at det var uaktuelt å ha med partiet i regjering. Men både MDG og Støre har åpenbart lært. Lite tyder på at MDG vil stille nye ufravikelig krav. Støre er også betydelig mer forsonlig i tonen.

Mye står altså på spill for MDG i året som kommer. Dersom de gjør et godt valg i hovedstaden kan det gi både lokal selvtillit, men også øke sjansene for et liv i rikspolitikken. Trolig er Nguyen Berg et av partiets viktigste kort for å lykkes.Denne kommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave torsdag 21. juni 2018

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Bjørn Blokhus

0 innlegg  873 kommentarer

MDG viktig for det rød-grønne alternativet

Publisert 3 måneder siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Aps Jonas Gahr Støre viser med all tydelighet at han tar partiet på alvor. Han er langt mer positiv til MDG nå, enn han var rett før valget i 2015.

Støre må samle venner der han kan. Rødt, SV, MDG, SP og 'tvilerpartiet' KrF.

Giske arbeider hardt for å skape sin egen lokale klan i Trøndelag.  Sammen med Senterpartiet og de mange bondeklanene i Trøndelag kan de bli en mektig  lokal rød-'grønn' allianse og en utfordrer til innvandrer -og regnbue-Ap i Oslo.

Hva mener bergenserene ?  

Takk Vårherre for Erna

Svar
Kommentar #2

Carl Wilhelm Leo

6 innlegg  829 kommentarer

Vel talt , Støre.

Publisert 3 måneder siden
Berit Aalborg. Gå til den siterte teksten.
Etter at MDG hadde kommet med kategoriske krav om stopp i oljeutvinningen, uttalte Støre at det var uaktuelt å ha med partiet i regjering.

Hatten av for Jonas Gahr Støre , første politiker i Norge som våget å snakke rett ut om "nytteverdien" av nisjepartiet  partiet De Grønne. Som tydeligvis har målsetting at det norske fellesskapet skal begå kollektivt økonomisk selvmord -basert på tidenes største massehysteri om "menneskeskapt global oppvarming".

Støre har vist seg som en politiker med beina på jorda og det sunne vett i behold. Noe som ikke forekommer alt for ofte i denne symbolpolitikkens tid. 

Det trengs voksne folk i dagens politikk - ikke flere som går rundt og muller om at vi skal leve av uklare "bærekraftige"  formler -

Og aller helst vise resten av verden hvordan man skal ruinere seg selv med aktivistpjatt. Og tro at resten av verden vil juble og følge etter når de ser all denne grønne visdommen i full blomst.

Vel blåst , Støre !

 

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Dagfinn Gaarde kommenterte på
Skinne klart
5 minutter siden / 812 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Pisken svinges i feil retning
13 minutter siden / 361 visninger
Isak BK Aasvestad kommenterte på
Mer enn én Gud
24 minutter siden / 1804 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Nådens evangelium
35 minutter siden / 1035 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 1 time siden / 1035 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Opprop til dugnad
rundt 1 time siden / 2988 visninger
Per Erik Karlsson Brodal kommenterte på
Tjene Gud og mammon
rundt 1 time siden / 2697 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 1 time siden / 1035 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
President Donald Trump snakker sant
rundt 1 time siden / 517 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Vegetartrenden er en gavepakke for folkehelsen
rundt 2 timer siden / 155 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
No-platforming handler ikke om ytringsfrihet
rundt 2 timer siden / 202 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 2 timer siden / 1035 visninger
Les flere