Leder

Smart kirketrim

Lokale initiativ som sørger for at kirkene blir brukt, er positivt, uansett grunn eller motiv

Besøker du sju kirker, får du medalje. I Gildeskål skal lokalbefolkningen fristes til å besøke alle prekenstedene i kommunen. Kirketrimmen, som det kalles, er inspirert av fjelltrimmen samme sted: Det går ut på å besøke et visst antall turmål i kommunen i løpet av et år.

Gå på gudstjeneste og få stempel i kortet minner også om konfirmasjonstida, da et fast antall turer i kirka var påkrevd. Men kirketrimmen i Gildeskål oppleves nok mer lystbetont. Det er også meningen. Folk oppfordres til å besøke andre steder enn sin nærmeste kirke.

– Det er bra at kirka slipper meg inn, som gammel hedning, sier Tommy Westblikk. Han og kona Line Helen Evjen var de urutinerte kirkegjengerne som fikk ideen. I mandagens reportasje i Vårt Land sa Westblikk blant annet at han er vokst opp med kirka som institusjon og at han sånn sett er kulturkristen. Det er mange grunner til at kirketrimmen er en god ide. Fra kirkas side et det selvsagt viktig å få folk til gudstjeneste. Tomme kirker forfaller, og kirker har til alle tider vært en vesentlig del av lokalsamfunnene. Kirkene er sentrale, ikke bare for menighetsliv, men ikke minst som kulturarv. Et prosti kan ha mange kirkebygg, som er ulike både på utsmykning, arkitektur og hvem som går der. Et initiativ som dette kan være med å sørge for at kirkene blir brukt.

Den norske kirke sliter likevel med å få folk til å komme til gudstjeneste. Enkelt sagt er det flere som går til kirka enn før, men de går sjeldnere. Paul Erik Wirgernes i Kirkerådet bruker dåpsfølgene som eksempel. De er større enn tidligere, og dermed er en bredere del av befolkningen innom. Men de er nettopp det: Innom på et enkelt besøk. Utfordringen for kirka er å få dem til å komme tilbake.

Kommuneoverlegen Laila Didriksen har også vært med på prosjektet. Hun sier kirka er et sted du kan komme selv om du har bråkete unger og lite tro på høyere makter. I Gildeskål vet de ikke om kirketrimmen blir en suksess, de har nettopp kommet i gang. Men lokale initiativ som sørger for at kirkene blir brukt, er positivt, uansett grunn eller motiv. Kirkedøren er åpen for alle: Om man går dit fordi man bare har lyst, fordi det er en del av kulturen, fordi man synes det er fint, er nysgjerrig eller for å få åndelig påfyll.

Trykket i Vårt land 20. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder