Verdidebatt

Om teologer trengs?

Det er nok av folk utenfor kirka som er kunnskapsløse og negative overfor teologisk utdanning. Om ikke kritikken skal komme innenfra også.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi trenger ikke teologiske broilere’, skriver Erlend Waade i Vårt Land 12. juni. Det fremgår ikke hvilket «vi» lærer/ kateket Waade gjør seg til talsmann for. Men det vi som er glad i kirka, og som er glad for alle som vil bruke sine evner og krefter i tjeneste for denne kirka, definitivt ikke trenger, er offentlige uttalelser fra kirkelig ansatte som snakker ned andre medarbeidere i kirka, arbeidere som kirka er fullstendige avhengig av både innad og utad.

Ikke oppmuntrende. 

Det har undret meg hvordan teologi og teologer ofte omtales på en negativ måte i leserinnlegg og endog av faste spaltister i avisa, til og med av folk som selv er teologer. Det er kritisk avgjørende for kirka at stadig nye unge mennesker velger å kvalifisere seg for å arbeide som prest. Denne småhetsingen av teologi og teologer virker neppe spesielt oppmuntrende på unge som overveier å studere faget.

Kristendommen bygger på historiske hendinger over en lang tidsperiode, som er nedfelt i historiske skrifter. Hvis man ikke har vitenskapelig forskningsbasert kunnskap om dette, ville man vært prisgitt alle slags fantasifulle narrativ om kristendom, kirke og kirkehistorie som for eksempel det Waade konstruerer i sitt innlegg om presteutdanningens historie.

Waade lager et falskt skille mellom kunnskap på den ene side og tro, liv og fromhet på den andre. Kirkehistorien, også nyere norsk kirkehistorie, er full av eksempler på personer som nettopp kombinerer disse to sidene, og som dermed setter de kraftigste spor både som kirkeledere, forkynnere og teologiske lærere.

Subjektivisme. 

Waade skildrer Bibelen som «fantastisk litteratur» som skaper «ekte møter» mellom forfatter og leser, der det til og med er bedre jo mindre en vet om teksten. At dette vil resultere i fullstendig subjektivisme og vilkårlige tolkninger, ser ikke ut til å bekymre Waade.

Men det bekymrer flere enn meg. Det er nok av folk utenfor kirka som er kunnskapsløse og negative overfor teologisk utdanning. Men vi trenger ikke hjelpe til fra kristent hold med å skape et inntrykk av at teologi er noe vi best klarer oss uten, når saken er at uten teologi vil kirka miste et fotfeste, og mennesker miste nødvendig kunnskap om sin tro.

Trykket i Vårt land 15. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt