Verdidebatt

Varig fattigdomsbekjempelse

Bli dere med, Norfund? Vi får ikke bekjempet fattigdom uten at vi stanser det enorme tapet av natur som skjer i verden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nylig kom beskjeden om at Norfund har fått ny toppsjef. Vi gratulerer Jan Tellef Thorleifsson med en spennende jobb som er full av muligheter! Han har en unik sjanse til å skape bærekraftig utvikling i Afrika.

Det statlige selskapet Thorleifsson nå skal lede, ble etablert i 1997 for å bidra til blant annet økonomisk vekst og sysselsetting i utviklingsland gjennom investeringer i vannkraft og annen fornybar energi, mikrofinans og fond som spesialiserer seg på små- og mellomstore bedrifter.

Men verden har endret seg siden den gang. Klimaendringer og tap av naturmangfold er blitt to av de største truslene for økonomisk vekst og utvikling blant de aller fattigste. Ved å investere i prosjekter som finner løsninger på disse to utfordringene samtidig, har Thorleifsson og Norfund mulighet til å skape varig fattigdomsbekjempelse.

For bekjempelse av fattigdom handler ikke bare om økonomisk utvikling; det henger direkte sammen med å ta vare på naturressursene som vi er avhengige av.

Afrikas natur forsvinner. 

Før påske la Det internasjonale naturpanelet (IPBES) frem en rapport om hvordan det egentlig står til med det globale naturmangfoldet. De advarer: Naturen er på virkende front. Årsakene er blant annet kraftig overforbruk, forurensning og klimaendringer.

Det afrikanske kontinentet har mistet hele 40 prosent av naturmangfoldet sitt på knappe 40 år. IPBES-rapporten slår fast at om lag 500.000 kvadratkilometer av landområdene allerede er forringet, i tillegg kommer overforbruket av livet i havområdene. Presset vil øke når den afrikanske befolkningen dobler seg til 2,5 milliarder mennesker de neste tretti årene.

Prisen for alt dette betales av de fattigste. De er avhengig av jord for å dyrke mat, skog for å skaffe seg brensel, og velfungerende havområder for å sikre seg viktig protein i kostholdet samt inntekter. Når naturen kollapser, har de ikke noe sikkerhetsnett.

Alt henger sammen med alt.

Avskogingen på kontinentet illustrerer hvordan tap av natur, klimaendringer og fattigdom henger sammen – og er spesielt relevant for Norfunds arbeid. Bare i Uganda alene forsvant 60 prosent av skogdekket mellom 1990 og 2015. Mye skyldes urbanisering og industrielt skogbruk, men omfattende mangel på ren og moderne energi spiller også en stor rolle.

Om lag 1,3 milliarder mennesker i verden lever uten strøm. Hele 3 milliarder mennesker er avhengige av trekull og fyringsved for å lage mat. Os fra parafinlamper og røyk fra matlaging over åpen ild tar 4,3 millioner menneskeliv hvert år. Avskoging fører også til utslipp av CO2 opprinnelig lagret i trær. Hele 18 prosent av de globale klimautslippene er forårsaket av avskoging og forringelse av skog.

Case: Rentbrennende kokeovner.

I Ugandas hovedstad Kampala finnes et lite verksted som har tatt opp kampen mot avskoging. Her lager de energieffektive kokeovner som hver kan spare 40 trær i året. – Drømmen min er å produsere 100 kokeovner hver dag. I dag lager vi 20 stykker, fortalte gründeren Nolbert Muhumuza til WWF for en tid tilbake.

Både han og den gryende industrisektoren i landet sliter med strømmangel og mangel på investeringer. Lån var ikke noe alternativ for Muhumuza på grunn av høy rente og krav om garanti. Myndighetene har ingen økonomiske støtteordninger som oppstartbedrifter kan benytte seg av.

Ifølge Global Alliance for Clean Cookstoves er tiden moden for å satse på bedrifter med gode og fremtidsrettede forretningsmodeller for å få disse på industriskala. Norfund kan gjøre dette. Beregninger utført av IVL Svenska Miljøinstitutet, på oppdrag for WWF, viser at produksjon og salg av kokeovner i Uganda kan skape behov for 12.000 jobber.

En stående invitasjon. Vi vet fra 50 aktive år i mange afrikanske land at dårlig styresett er en hovedårsak til tap av natur. Norfund kan ikke forvalte skoger, vann og drive med arealplanlegging. Det skal myndighetene gjøre, og i mange land gjør de en altfor dårlig jobb. Myndighetene skal også legge til rette for at næringslivet kan gjøre sitt for å redde natur og klima.

Oppgaven til Norfund bør være å følge godt med i timen, og etterspørre og være der så snart slike investeringer er mulig. Startpunktet kan være lokal innovasjon, slik som kokeovnverkestedet i Kampala.

Produksjon av rentbrennende kokeovner og fornybare energiløsninger er bare to eksempler på næringsutvikling som kan skape økonomisk vekst, arbeidsplasser og gode miljøresultater. Det finnes sikkert et utall andre bedrifter og næringer der ute, og vi samarbeider gjerne om å finne dem.

Blir dere med, Norfund?

Trykket i Vårt land 14. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt