Leder

Mirakelpredikantene

Taushet om slike forhold, gir aktører med helt andre agendaer vann på mølla.

I ett år har avisen VG arbeidet for å avdekke arbeidsmetodene til to såkalte helbredelsespredikanter, Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen. Etter vår oppfatning har avisen gjort det på en god måte. De har avdekket hvordan syke mennesker blir oppfordret til å kjøpe bøker og helseopphold, og til å ringe dyre forbønnstjenester på telefon, igjen og igjen. De har også avdekket hvordan Svein-Magne Pedersen angriper helsevesenets behandling av kreftsyke.

Vårt Land er ikke negativ til å be for syke. Tvert imot, det er naturlig for en som tror på en omsorgfull Gud å komme til ham med alt som er vanskelig. Det heller ikke oppsiktsvekkende at kristne tror at det er mulig å bli helbredet – de tror på en Gud som skapte himmelen og jorden, som kunne reise Kristus opp fra de døde. Nettopp derfor er det bare så ufattelig trist at enkelte predikanter bringer denne delen av kristen forkynnelse i vanry ved å misbruke Bibelens ord til manipulasjon og åpenlys griskhet.

Selvsagt skulle vi ønske at VG var enda mer grundig i sin behandling av temaet. Et eksempel er når avisen siterer Pedersen (og Billy Graham) på at «frelse er god business». Sammenhengen tyder på at de ikke sikter til sin egen virksomhet, men til at den som tror får himmelen som gave. Når ting vris på, får kristne lesere mistanke om at avsløringen har en antikristelig agenda, og oppslaget mister litt av sin effekt.

Vi skulle også ønske at VG hadde fått respons fra sentrale kristne ledere. De aller fleste vet at Den norske kirke tar avstand fra denne typen virksomhet, men noen er kanskje i tvil om hvorvidt alle karismatiske miljøer gjør det. Taushet om slike forhold, gir aktører med helt andre agendaer vann på mølla.

Det finnes nemlig en kategori ateistiske religionskritikere som stadig leter etter bekreftelse på at det er en kobling mellom gudstro og galskap. For å få dette bildet til å gå opp, konsentrerer de seg om den lille brøkdelen av kristne miljøer som gang på gang går over streken. Og om den litt større brøkdelen av kristne miljøer som er tause om dette. Disse ateistene bør få klar beskjed om at et samlet Kristen-Norge tar avstand fra den typen virksomhet som Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen bedriver. Det er på høy tid at denne virksomheten lider samme skjebne som andre usunne bølger i norsk kristenliv: Dør ut av seg selv.

Trykket i Vårt land 18. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder