Leder

Bibel mot barn

Et av kriteriene Bibelen bruker for å bedømme myndighetene, er hvordan de behandler de farløse barna.

Få bibelord er så misbrukt som Paulus' brev til romerne kapittel 13, der det står at enhver skal være lydig mot myndighetene fordi de er innsatt av Gud. Nå føyer USAs justisminister Jeff Sessions seg til dem som bruker dette bibelverset til å forsvare myndigheter som handler på tvers av det mange finner moralsk akseptabelt.

Familier som kommer ulovlig inn i USA over grensen fra Mexico, blir nå skilt. Barna blir tatt fra foreldrene og plassert i såkalte shelters, som i realiteten er fengsel for barn – eller i noen tilfeller hos fosterfamilier. Praksisen er ikke ny, men det er nå i år at den har blitt utbredt. Hvor mange barn som er skilt fra foreldrene er ikke klart. Fra 7. til 21. mai i år gjaldt det 658 barn.

Trump-administrasjonen har ikke vedtatt noen bestemmelser om å skille barn fra foreldrene. Derimot har det blitt gitt direktiv om en ny praksis der alle ulovlige innvandrere skal stilles for retten. Det betyr at de voksne blir satt i fengsel, og dersom de har barn, kan barna ikke bli med dem dit. Det er uklart om barna vil bli gjenforent med foreldrene når de slipper ut av fengsel.

Å rive barn fra foreldrene på denne måten har skapt sterke reaksjoner, også i det republikanske partiet og blant kristne ledere som vanligvis støtter Trump. Det var for å forsvare seg overfor den siste gruppen at justisministeren trakk fram Romerbrevet.

Men teksten i Romerbrevet bør ikke brukes politisk, ikke isoleres fra sin kontekst, verken fra de andre bibelske tekstene eller teologien som helhet.

Den er ikke Guds blankofullmakt for myndighetene til å gjøre hva de vil eller et krav om at folk skal bøye seg for dem. For det er også et sentralt bibelsk budskap at myndighetene står til ansvar for Gud – og det er jo også poenget i de versene justisministeren siterte.

Profetene i Det gamle testamentet var helt konsekvente i sine domsutsagn mot konger og ledere som brøt med Guds vilje. Et av kriteriene Bibelen bruker for å bedømme myndighetene, er hvordan de behandler de farløse barna. Å gjøre barn foreldreløse kan umulig være i samsvar med dette.

Vi håper amerikanske kristenledere gjør dette klart for justisministeren, slik at det ikke spres en familiesplittende teologi basert på selektiv bibellesning.

Trykket i Vårt land 16. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder