Verdidebatt

Debatt etterlyses

De siste dagene har debatten rundt fosterreduksjon – såkalt tvillingabort – blusset opp igjen. Det er jeg glad for, for det er et etisk spørsmål som i aller høyeste grad bør diskuteres.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bakgrunnen for at debatten på ny har kommet på dagsorden, er Unge Høyres landsmøte som går av stabelen om litt over en uke. Her har flere fylkeslag sendt inn forslag om å forby tvillingabort dersom det ikke er medisinsk begrunnet. Abort er i seg selv et etisk vanskelig spørsmål, og retten til å selv bestemme kommer i konflikt med retten til liv. Fosterreduksjon skiller seg fra abort ved at man ikke avbryter hele svangerskapet, men velger ut et eller flere fostre som man fjerner. Avslutningen av et av flere fosterets liv innebærer en risiko for det andre fosterets eller de andre fostrenes liv og helse.

Dette gir praksisen et nytt etisk dilemma. At Unge Høyre løfter denne debatten vil jeg gi forslagsstillerne honnør for. Jeg håper den også får etterspill og løftes inn i moderpartiet og opp mot regjeringen. Kanskje kan Unge Høyre her gå frem med, det jeg mener er, et godt eksempel på klokskap.

Dette er ikke første gangen denne debatten har vært løftet, men den blir som regel liggende slumrende i skyggen. Debatten har riktig nok levd litt i avisspaltene, men den store, etiske debatten om saken har uteblitt. Kanskje kan forslaget fra Unge Høyres representanter være med å endre dette?

Da spørsmålet om praksisen kom opp i Stortinget for et par år siden, ble den etiske debatten satt til side og Regjeringen gikk rett til lovteksten og tolken den juridisk. Slik stortingsflertallet leste abortloven fra 1970-tallet, var retten til selvbestemt abort før uke 12 ensbetydende med at også fosterreduksjon er tillatt. Statsministeren uttalte at det ikke var mulig å tolke loven annerledes. Det er underlig - for i Danmark kom man til stikk motsatt konklusjon.

Vi var mange som reagerte på denne lovtolkningen og som etterlyste en etisk og politisk debatt rundt beslutningen. Regjeringen ønsket derimot ikke dette, og KrF måtte derfor løfte problemstillingen rundt fosterreduksjon i Stortinget. Det har vi også gjort i senere tid- vi foreslo å forby fosterreduksjon i bioteknologimeldingen som ble debattert i Stortinget forrige måned.

Dette er en etisk problemstilling som fortjener en ordentlig debatt. Da abortloven ble skrevet på 1970-tallet, visste vi ingenting om den teknologiske utviklingen vi kom til å ha på feltet, som åpner både for sortering og forstereduksjon. At stortingsflertallet uten særlig videre etisk diskusjon landet på at abortloven bestemmer at fosterreduksjon er lov, viser behovet for å se nærmere på loven og oppdatere den med tanke på hva teknologien i dag tillater. Vi må riste 1970-tallet av oss og tenke etisk på spørsmålene som ligger der.

Spørsmålet vi bør stille oss i denne sammenheng er: ønsker vi fosterreduksjon i Norge eller ikke? For KrFU er svaret et klart nei. Jeg håper også Unge Høyre lander på dette standpunktet, og ønsker dem lykke til med landsmøte og de viktige etiske debattene.

Trykket i Vårt land 16. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt