Verdidebatt

Skyter på feil skive

Jørn Maurstad presenterer sviktende argumentasjon og må ty til stråmenn for å skape en motstander han vil slåss mot, i stedet for å ta tak i det mest sentrale.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I et innlegg i Vårt Land 7. juni («Best å være diskré?») viser Jørn Maurstad til en formulering om homofile, hentet fra brosjyren Ekteskapserklæring, utgitt av 36 norske kirkesamfunn og organisasjoner. Normisjon er blant organisasjonene som står som utgiver, og vi stiller oss, som Maurstad påpeker, bak brosjyrens intensjon og budskap, men altså ikke nødvendigvis enkeltformuleringer.

Gjennomgående ukontroversiell. 

Formuleringen Maurstad viser til i sitt innlegg er hentet fra brosjyrens innledende tekst. Denne er ment å gi bakgrunn for utgivelsen av brosjyren, og de tanker og vurderinger som ligger til grunn. Tekstutdraget Maurstad reagerer på er en nyansering – den minner om at lesbiske og homofile ikke er en ensartet gruppe med et felles sosialt eller politisk mål, like lite som ulike kristne er det. Teksten er, slik vi leser den, gjennomgående ukontroversiell. Utdragets siste setning lyder som følger: «Atter andre lever som single fordi de har valgt å følge Bibelens samlivsetikk, men de har ikke noe ønske om å stå offentlig fram med sin tiltrekning til det samme kjønn».

Problemet oppstår med Maurstads måte å lese teksten, for i hans lesning er den ikke bare kontroversiell, men rent ut skadelig. Maurstad skriver «Av denne listen, er det bare de som ikke står frem offentlig som får positiv omtale, i form av at deres valg knyttes sammen med ordene ‘Bibelens samlivsetikk’». Dette er i beste fall vrangvillig og i verste fall tendensiøst. Det fremgår klart både av sammenheng og syntaks at det er homofile enkeltpersoners valg om å leve som single som beskrives å være i tråd med Bibelens samlivsetikk.

Det er mulig å argumentere overbevisende for at leddsetningen «de har ikke noe ønske om å stå offentlig fram med sin tiltrekning til det samme kjønn» slik sett er malplassert i sammenhengen og at teksten fungerer vel så godt uten den. Det er imidlertid ikke det Maurstad gjør. Han velger i stedet å ta Normisjon og de 35 andre organisasjonene som står bak brosjyren til inntekt for at det skulle finnes noen bibelsk begrunnelse for forbud mot homofil propaganda, og slik fremkalle ekko av de politiske bevegelser som skjer for eksempel i Russland. Dette faller på sin egen urimelighet.

Taushetskultur.

Der Maurstad imidlertid har helt rett, er i sin bekymring for at en taushetskultur kan gi unge (og eldre!) mennesker psykiske vansker. Kristne fellesskap har ikke alltid vært gode steder å komme med hele seg og bli møtt med vennlighet og forståelse. Det er vi nødt til å jobbe med!

Alle, også LHBT+-personer, skal kunne komme til Normisjons fellesskap og bli møtt som den de er. Vi kan ikke gå bort fra vårt syn på kristen samlivsetikk, men uansett hvem en er, og hvor mye man ønsker dele om det med dem rundt seg, er man velkommen hos oss.

Trykket i Vårt land 11. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt