Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Pressmestring

Regjeringens viktigste tiltak mot kroppspress er å ha Erna Solberg som statsminister.

Publisert: 11. jun 2018  /  656 visninger.

Mange utsettes for kroppspress i sosiale medier, sa folkehelse­minister Åse Michalsen da hun og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helle­land samla bloggere, annonsører og ­andre som påvirker unge ­mennesker, til et rundebordsmøte ­forrige uke.

Ministerne ønsker å kjempe mot det såkalte kroppspresset og ­hadde innkalt viktige rollemodeller for å gi innspill til hvordan de bør gå fram. Selv har de foreslått retningslinjer som motvirker ­negative ­effekter reklame og sosiale medier kan ha på barn og unges forhold til kropp.

Kommer innenfra

Å ­framstille kroppspress som en ekstern ­faktor du kan fjerne gjennom reguleringer, er en naiv forståelse av hva kroppspresset egentlig består av. Kroppspress kommer innenfra, det er ikke noe du kan utsettes for direkte.

Unge er opptatt av kropp fordi vi lever i et samfunn som verd­setter fine kropper. Når kjendiser som Kim Kardashian får oppmerksomhet bare fordi hun er en kropp i offentligheten, er det ikke så rart at unge mennesker sammenligner seg med henne. Presset oppstår fordi vi blir opplært til å tro at kropp og utseende avgjør vår verdi som mennesker. Og det er et press vi legger på oss sjøl, ikke et ytre press du vedtar å kvitte deg med.

Endrer kroppen

­Politikerne skal ha ros for å bry seg om ­unges selvbilde og psykiske helse. Men det spørs om deres virkemidler hjelper. Forrige uke vedtok Stortinget at ­annonsører skal ­sørge for at reklamen ikke viser et ­urealistisk eller usunt skjønnhets­ideal, «blant annet ved ­merking av reklame som ­gjennom retusjering endrer kroppsfasongen til­ ­mennesker i reklamen».

Ingen ønsker seg modeller som har blitt manipulert til å få umenneskelig lange bein eller smalere midje bare for å lokke oss til å kjøpe nye joggesko. Men forslaget tar ikke høyde for at det kan være selve kroppen som er manipulert.

Blant bloggere og såkalte ­influensere, rollemodeller som lever av å promotere seg sjøl og andres produkter i sosiale ­medier, er kosmetiske operasjoner vanlig. Sosiale medier er fulle av pupper med silikon, løftede rumper og lepper med restylan. Kroppen er allerede ferdig retusjert før bildene blir tatt. Har­ ­politikerne tenkt til å merke ­disse kroppene?

Ikke tema

De fleste er ­enige om at vi trenger å se kropper i ulike størrelser og fasonger. Det er mye bra med kropps­positivismen, en bevegelse som er opptatt av å vise mennesker som ikke oppfyller det slanke idealet vi ser i mediene ellers. Men deres aktivisme handler fortsatt om kropp. Så lenge vi setter søkelyset på kroppen, er det først og fremst kropp vi ser.

Selv om det nok er naivt å tro at vi bare kan slutte å bry oss om kropp og tie kroppspresset i hjel, så må vi ikke godta at mennesker blir redusert til kun det fysiske. Kroppen din skal verken hemme eller fremme den du er.

Derfor er regjeringens beste tiltak mot kroppspress at Erna Solberg er statsminister. Og at Siv Jensen er finansminister og Bent Høie helseminister. Alle tre har en kropp. Ingen av dem er statsråder på grunn av kroppen. Kroppen er heller ikke et tema.

I det øyeblikket rolle­modeller – uavhengig om det er stats­ministere eller ­influensere – snakker om kroppspress, ­begynner vi å legge merke til kroppen deres. Og så ­begynner vi å ­sammenligne den med vår egen.

Og plutselig handler det om kropp, når det kunne ha ­handla om dyktige og ­interessante ­mennesker.

Ansvar

Skal vi ­bekjempe det såkalte kroppspresset, er det ­riktig å ansvarliggjøre de som har makt til å påvirke kropps­bildet vårt: Motebransjen, reklame­bransjen, mediene og ­influensere. Men det er også ­viktig å ­gjøre oss voksne, ­spesielt foreldre, ­bevisste på hvordan vi snakker om egen kropp. Det hjelper ikke å be fjortenåringen slappe av og elske kroppen sin samtidig som du sjøl bare ­spiser grønnalger og spinat­shakes for å komme inn i bikinien til ­sommeren.

Hvordan voksne snakker om egen kropp, påvirker unge. ­Hvordan voksne lar være å ­snakke om egen kropp, men ­heller gir unge bekreftelse og komplimenter på andre ­områder, er kanskje enda viktigere.

Vi har alle ansvar for at vi ­lever i et kroppsfiksert samfunn. ­Kanskje trenger vi opp­læring i pressmestring – evnen til å skjønne at vi sjøl må være med å bekjempe kropps­presset. Den mest effektive måten å ­gjøre det på, er å flytte oppmerk
somheten vekk fra kroppen og heller være opptatt av andre 
ting.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Ikke alle kan delta i 'Birken'

Publisert 9 måneder siden

Et oppslag fra Biri på veien til 'Birken'

https://www.dagbladet.no/nyheter/tesla-i-grofta-pa-e6---kom-fortumlet-ut-med-birken-startnummer-pa-seg/69886417

Kommentar #2

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert 9 måneder siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Skal vi ­bekjempe det såkalte kroppspresset, er det ­riktig å ansvarliggjøre de som har makt til å påvirke kropps­bildet vårt: Motebransjen, reklame­bransjen, mediene og ­influensere. Men det er også ­viktig å ­gjøre oss voksne, ­spesielt foreldre, ­bevisste på hvordan vi snakker om egen kropp. Det hjelper ikke å be fjortenåringen slappe av og elske kroppen sin samtidig som du sjøl bare ­spiser grønnalger og spinat­shakes for å komme inn i bikinien til ­sommeren.

Vi kan ikke la være å snakke om kropp, men hvordan skal vi gjøre det? Når det først er blitt et tema som kommer til overflaten i mediene er det typisk at det skjer med feminint og feministisk tilsnitt. Menn diskuterer ikke kropp på samme måte som kvinner. Når kvinnen kommer hjem og sier "du, vi må prate....... " da vet han at han vil få servert et ferdig tygd og fordøyd opplegg som han har å forholde seg til. Mannen parkeres og forholder seg til kvinnens verden mht emnet han måtte bli tilsnakket om. 

En helt annen sak er at menn kan snakke på menns premisser. "Du, det er noe jeg har tenkt på en stund.........." .......... "Hva tror du om..............." kan være nyttige innfallsvinkler. For menn snakker om alt mulig, bare på litt andre premisser og måter enn kvinner. 

Som her for en måneds tid siden. En gærning i Toronto kjørte ned og drepte 10 pax. Han forklarte sin gjerning med at han var frustrert over å ikke få sex med kvinner. Definisjonen er en incel - en mann som lever i ufrivillig sølibat. Dette er situasjonen for svært mange. Jeg husker ikke sikkert tallene, men jeg tror det er bare ca 40% av befolkningen som har et sexualliv som kan kalles regulært. Normen er altså at hverken kvinner og menn flest ikke har sex med andre. Konsekvensen er likevel ikke at vi til stadighet kjører ned ventende busspassasjerer eller andre kødannelser. Men straks fenomenet oppstår må noen komme og forklare oss på side opp og side ned om fenomenet som praktisk talt er ubetydelig i sosial sammenheng. Det lar seg ikke en gang måle hvor mange incels som begår terrorhandlinger på annen måte enn med strekmarkering på veggen, fordi de er så sjeldne. Artiklene og forklaringsmodellene ble ført i pennen av kvinner som drøfter, drøfter og drøfter igjen. Men dette er bare en digresjon for det jeg skal frem til . 

Når kroppspresset enda en gang er konstatert å være stort særlig blandt gutter og menn, er det fint om man forsøker å bevirke at dette debatteres for seg blandt av og for menn. Naturligvis vil det være greit å diskutere fellesgods hvor det viser seg at også kvinner har problemer med å fremstå uten sminke. Det bør de jo ikke ha, men vi har pervertert bildet av skjønnhet gjennom å dyrke det urealistiske hvor det er bare å betale seg bort fra enhver rynke. Jeg ser at det også er mulig å få anusbleking men jeg gadd se et tall for hvor mange anusblekinger som blir utført på årlig basis. Jeg har ikke hørt om noen. 

Vi har et iboende element i vår kultur. Det skal være perfekt. Samme hva, perfekt skal det være. Et svar kan være at vi må akseptere virkeligheten. Hvordan skal vi komme dit? 

Jeg hadde en usedvanlig sjelden opplevelse på treningssenteret idag. Jeg skal ikke gå inn på årsakene men jeg har vært nødt til å akseptere en ekstrem overvekt de siste årene. Jeg har trent styrke i 35 år. For første gang ble jeg mobbet i garderoben for min vekt. Hendelsen er allerede lagt bort og blir ikke forfulgt. Han pekte bare på det opplagte og problemet er mitt. Jeg dusjer alltid etter trening. Jeg hører til de ca 30% som tør det. Jeg er som jeg er og skammer meg ikke av det. Tidvis kan vekten plage, men jeg skammer meg ikke og det er en oppgave å redusere den. Jeg har nøkkelen og jeg lirker den rundt i låsen hele tiden. 

Her tror jeg vi har et sted å starte. Fedre må snakke med sine sønner, gjerne i følge med kompisene om at det er greit å dusje på skolen, etter trening i lag eller på senter. Det er naturlig å være naken av og til. Det er naturlig å skifte sammen kompiser. Ingen skal ta bilder, og alle skal føle seg trygge sammen nakne kompiser. Dvs...... hvis man ikke er på hyttetur i regi av karer fra Senterpartiet da, da kan visst alt mulig skje. Man må innarbeide en holdning om at det er greit. At hver enkel er ok, og at det ikke finnes én norm for hvordan man skal se ut. Vi må lære bort til hverandre at middelveien er en fantastisk vei, for det er der alle er, bortsett fra noen som liker grøftekantene best. Enkelt sagt, vi må skape aksept for hverandre ved å akseptere oss selv og hverandre. 

La menn snakke om det seg imellom, og så kan kvinner blogge for seg. Og så kan kvinnene la være å barbere leggene et års tid, la være å vokse bikinilinjen en stund, og så ser vi hvor vi lander i løpet av en stund. Da viser kvinnene at de mener noe seriøst med bekymringen for kroppspress. Det blir det mindre preik ut av. 

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
25 dager siden / 2669 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
14 dager siden / 2517 visninger
Den uønskede debatten
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 1 måned siden / 2486 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 2316 visninger
Monica Mæland, sover du?
av
Linn Slette
29 dager siden / 1906 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
1 dag siden / 1718 visninger
Tåkefyrster i skoddeheimen
av
Jarle Mong
rundt 1 måned siden / 1600 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
28 dager siden / 1446 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere