Lederartikkel Vårt Land

Svensk jødehets

Der jødisk trosutøvelse blir stoppet som følge av trusler, er det i praksis jødisk liv det settes en stopper for.

Publisert: 9. jun 2018 / 597 visninger.

I fjor flyttet den jødiske foreningen i Umeå ut av forsamlingshuset sitt på grunn av trusler fra nynazister. Nå legger de ned foreningen i den svenske byen. Dette skrev vi om på nyhetsplass både torsdag og fredag. Medlemmer av den jødiske foreningen har fått personlige trusler fra nynazister i Umeå. I tillegg har nynazistene satt opp klistremerker på foreningens lokaler, med hakekors og tekster som «vi vet hvor du bor». 

Formann i det jødiske sentralrådet i Sverige, Aron Verständig, forteller at det nå ikke lenger finnes jødiske foreninger i det nordlige Sverige. Det er skandaløst at en jødisk forsamling må legge ned på grunn av trusler. Her har ikke de svenske myndighetene lyktes med å komme problemet til livs. 

Dette er ikke det eneste tilfellet av alvorlige anslag mot jødiske miljø i Sverige. Mandag begynner rettssaken etter brannbombeangrepet mot en synagoge i Gøteborg i fjor. I samme tidsrom ble det også ropt trusler mot jøder i Malmø. 

Hendelsene i Umeå har likevel et enda større skadeomfang. Der jødisk trosutøvelse blir stoppet som følge av trusler, er det i praksis jødisk liv det settes en stopper for. Dersom nynazistene fritt kan skremme bort en jødisk forening, står jødene selv for tur i neste omgang. Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Norge, pekte på nettopp dette poenget i Vårt Land torsdag: Det neste steget for jødene i Umeå er å flytte fra byen. Og steget etter dette er å flytte fra landet. «Når de ikke lenger tør ha organisert virksomhet, blir det ikke lenger noe jødisk samfunn», sa Kohn. 

Vi er enige med Kohn når han etterlyser mer aktivt arbeid fra svenske styresmakter i å stoppe høyreekstreme grupper. Nynazistene som skremte jødene til å legge ned foreningen i Umeå, brukte klistremerker og flygeblad fra Den nordiske motstandsbevegelsen, en gruppe som også er aktive i Norge. Handlingsrommet til denne gruppen bør være svært begrenset. 

Det kan synes som om den svenske regjeringen ikke har maktet verken å stoppe den nynazistiske jødehetsen i Umeå eller tilby den jødiske foreningen tilstrekkelige ressurser til trygghetstiltak. Det er ikke en god måte å ivareta en sårbar gruppe på. Svenske jøder er blitt sviktet.

Trykket i Vårt land 9. juni 2018

5 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Øyvind A. Jørgensen

9 innlegg  33 kommentarer

Korrekt om nynazister og jøder?

Publisert 26 dager siden

I lederartikkelen om jødehets i Sverige skriver Vårt Land f.o.fr. om truslene mot jøder i Umeå, men også om brannbombeangrepet mot synagogen i Göteborg og truslene mot jøder i en demonstrasjon i Malmö på samme tid. På nyhetsplass to dager før ble også de to siste hendelsene tatt med i stykket om nazistenes trusler. Illustrasjonsbildet er fra etterforskningen av mordbrannforsøket i Göteborg. Denne saken ble også omtalt i nyhetsoppslaget dagen etter med overskrift «Nazistane er smartare enn før.»

Det er noe jeg stusser over her. Har Vårt Land fått bekreftet at de tiltalte i mordbrannsaken, som visstnok er fra Palestina og Syria, er nynazister? Og var det nynazister som demonstrerte i Malmö og ropte død over jødene?

2 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Kjell G. Kristensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 1 time siden / 11429 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Etterrettelig bibelbruk
rundt 3 timer siden / 224 visninger
Per Steinar Runde kommenterte på
Ramadan
rundt 3 timer siden / 251 visninger
Robin Tande kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 3 timer siden / 12888 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Det fantastiske menneske
rundt 3 timer siden / 979 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Sommer-refleksjoner: Identitetskrise, overgivelse og kristent liv
rundt 3 timer siden / 1323 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Sommer-refleksjoner: Identitetskrise, overgivelse og kristent liv
rundt 3 timer siden / 1323 visninger
Johan Rosberg kommenterte på
Det fantastiske menneske
rundt 3 timer siden / 979 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Etterrettelig bibelbruk
rundt 4 timer siden / 224 visninger
Elisabeth Nissen Eide kommenterte på
Det fantastiske menneske
rundt 4 timer siden / 979 visninger
Les flere