Leder

Snuble over historien

Når vi snubler over Demnigs minneplater, er det ikke bare for å minnes det som har skjedd

Denne uka blir det satt ned 69 «snublesteiner» åtte steder i landet, for å minnes jødiske ofre under Holocaust. I gårsdagens avis skrev vi om den tyske kunstneren Gunter Demnig, som fikk ideen for 25 år siden. Nå er hele 60.000 snublesteiner plassert rundt om i Europa.

Snublesteinene er like enkle som de er sterke. Navnene til de avdøde inngraveres i minneplater, som plasseres i et hull i brosteinen – utenfor der ofrene bodde da de ble deportert under krigen.

På kultursidene i dagens avis skriver vi om den jødiske familien Benjamin, som under okkupasjonen mistet kunstforretningen og villaen sin til nazistenes styre. I dagens avis står det om den jødiske foreningen i Umeå, som søndag vedtok å avvikle foreningen etter trusler og hærverk fra nazister.

Når vi snubler over Demnigs minneplater, er det derfor ikke bare for å minnes det som har skjedd. Like mye må vi tenke over det som aldri skal skje igjen – verken mot jøder eller andre minoriteter.

Kunst i det offentlige rom er ofte forbundet med konflikter. 22. juli-monumentene lar vente på seg, grunnet konflikter mellom myndigheter, naboer, pårørende og kunsteksperter. Det er en utrolig krevende øvelse: Man skal ta en rekke hensyn, men samtidig skape noe som biter fra seg og ikke blir for trygt. Utfordre, uten å såre.

I den sammenheng er snublesteinene forbilledlige. Så å si alle synes å mene at de er vellykkede. De er nøkterne, men samtidig konfronterende, og de vekker historien til live.

Under nedleggingen av steinene på Ås onsdag, kom flere historier fram om trakasseringen mange jøder ble utsatt for også før krigen. Disse fortellingene minner oss om at antisemittismen ikke bare var noe som kom med de tyske krigsskipene – den var her allerede.

Det er omtrent 200 steiner igjen fra at alle jødiske ofre i Norge under krigen får hvert sitt minnesmerke. Målet er å være ferdig til 2022 – 80 år etter at 532 jøder ble deportert med skipet Donau. Det er en skamplett i Norges historie. Snublesteinene tillater oss ikke å glemme det.

Trykket i Vårt land 8. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder