Verdidebatt

Christiansens med nytt utslitingskonsept?

Nå er Stephan Christiansen i gang med et nytt prosjekt som har potensial til nok en gang å slite ut unge troende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land 23. mars 2018 annonserer min gamle bibelskole, Troens Bevis Bibel- og Misjonsinstitutt, for et konsept kalt Day & Night. På nettsidene til TBBMI gå det fram at dette skal være et såkalt 24/7-prosjekt. Det skal være døgnkontinuerlig lovsang og bønn. I materialet inngår et bilde der teksten «bed uavladelig» er synlig i bakgrunnen. Er det noen andre kristne i Norge som har erfaring med hvor krevende det er å få noe sånt til å gå rundt? Ungdom i Oppdrag? Fins det noen internasjonalt som har gjennomført dette, og opplevd resultater som er så oppsiktsvekkende at det må være en sammenheng?

Problemet er som alltid at til å begynne med har de unge langt større iver enn evne til å se sine begrensede krefter. Det blir ja til alt. Og fare for å kjøre folk fullstendig i grøfta mentalt og trosmessig. Uansett hvor små man lager skoene. Så nå har jeg advart om faren, som tidligere elev ved TBBMI, grundig smittet av misjonsviruset, som vår danske rektor Ove Petersen, kalte engasjementet for misjon. Døgnkontinuerlig opplegg med skiftordning er for det godt organiserte arbeidslivet med kontrakter og arbeidstidsreguleringer. Nattarbeid er helseskadelig. Vi Jesus-troende skal riktignok være lys i mørket, men nå tar Christiansen det nok en gang for langt.

I tillegg til bønn og lovsang skal det også vises barmhjertighet. Jeg regner med det betyr omsorg og hjelp for medmennesker med problemer. Da jeg var på et par sommerteam med Jesus Revolution i 2002, holdt vi gatemøter. Da kommer man jo i kontakt med de som holder til på gata. Det var flere ganger frustrerende å måtte si at vi ikke har ressurser til å hjelpe deg. Men kanskje har Den katolske kirken et opplegg der du kan få hjelp. Ofte er det en plass å sove om natten(!). Et måltid mat. På La Rambla i Barcelona fikk vi i hvert fall tak i ambulanse til en som hadde tatt overdose. Han hadde kanskje en tanke om at å legge seg til ved vårt gatemøte var en av de tryggeste plassene i gata? Han kunne blitt skuffet. Å vise barmhjertighet er noe av det som har manglet. Fint det er på plass.

Er det slik at vekkelsen ikke bryter igjennom fordi det ikke blir bedt kontinuerlig? Den nye hovedpastoren i Yoido Full Gospel Church i Seoul innrømmer at det nå er stagnasjon. Den satt nok langt inne. Men er forklaringen mindre bønn blant de kristne i den menigheten som Yonngi Cho grunnla?

Så er det fristende å pirke i semantikken. Christiansen skriver i en facebook-post at «Nå er det tid for å mobilisere en allianse av arbeidere». På engelsk bruker han «workers». Nå var virkelig ikke Jesus Revolution kjent for sin flate organisasjonsstruktur, så skinner det gjennom en holdning her?  Vi Jesus-troende er brødre og søstre. Da går vi vel for medarbeidere?

TBBMI skal feire 50 år. Grunnlagt i det begivenhetsrike år 1968. I programmet for festen i juni står det at Kjell Haltorp har undervist samtlige 50 kull. Det medfører ikke riktighet. Kjell Haltorp, som for øvrig var en av mine store helter i tidlig ungdom, var ikke innom i 1993/94. Så vidt jeg kan huske. Det var faktisk flere år Haltorp ikke ble invitert til å tale på sommerstevnet i Sarons Dal på grunn av det jeg oppfattet som teologisk uenighet med Aril Edvardsen. Men det ordnet seg det også.

Så er det håp om en mer nøktern tilnærming til å utnytte ungdommelig overmot 24/7? Ja, men Gud har talt til meg… Kanskje holder det med mindre? Less is more som det heter.

Gratulerer til min gamle bibelskole med 50-års-jubileet! Og en hjertelig hilsen til lærere og medelever på TV-kullet 1993/1994.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt