Leder

Medias ansvar

Nyanser og etterrettelighet blir stadig viktigere i den polariserte, internasjonale verden vi lever i.

I 2016 var det ti ganger så mange oppslag om islam som om kristendom i Norge. Dette til tross for at ikke mer enn rundt fire prosent av den norske befolkningen er muslimer.

Lørdag skrev Vårt Land om et omfattende forskningsprosjekt som konkluderer med at norske medier har en uforholdsmessig stor og skjev dekning av islam.

Forskningen viser dessuten at medieoppslag om islam i stor grad er relatert til konflikt, krig og vold. Professor Knut Lundby peker på at folk flest får sin primære informasjon om religion og livssyn fra mediene. Dermed kan dette virke inn på folks holdninger. Lundby viser blant annet til et kjent eksempel fra sosiale medier. I fjor sommer ble det delt et bilde på en norsk Facebook-gruppe: Det så ut som bussen var fylt med kvinner kledd i heldekkende burka. Det satte sinnene i kok hos mange islamskeptikere. Bildet viste bare tomme busseter.

I sosiale medier flommer det over av konspirasjonsteorier om Islam. Det tegnes et bilde av at islamistiske grupper som IS og Al-Qaida representerer islam generelt. Slik blir den jevne muslimske mann og kvinne i Norge slått i hartkorn med disse voldelige gruppenes handlinger og tankesett.

Det er en viktig jobb for alle norske medier å bidra til et nyansert og mangfoldig bilde av den islamske befolkning og av selve religionen, slik at vi får et bredt bilde av islam. På samme måte som blant kristne, finnes det en rekke ulike tolkninger av islam, og mange ulike grupperinger som praktiserer islam ulikt.

Et nyansert bilde av muslimer i mediaer også viktig for den identitetsdannelse som skjer blant unge muslimer i Norge. Dersom de blir slått i hartkorn med IS, vil det også gjøre noe med deres egen selvforståelse.

Særlig de store mediehusene som NRK, VG, Aftenposten og TV 2 har et stort ansvar. De når ut til mange lesere, seere og lyttere, og bidrar sterkt til den offentlige debatten og holdningsdannelsen. Men også mindre mediehus har et ansvar vi må være oss bevisst. Nyanser og etterrettelighet blir stadig viktigere i den polariserte, internasjonale verden vi lever i.

Trykket i Vårt land 4. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder