Verdidebatt

VID og Grønn kirke

En Kirkerådsundersøkelse viser at menigheter med diakon har større kjennskap til, bevissthet om og aktiviteter for grønn menighet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Torger Gillebo etterlyser i VL 23. mai svar fra Kjetil Fretheim om MF sitt bidrag til Grønn kirke og grønne menigheter, og om praksisrettet forskning prioriteres. Fretheim svarer i VL 29. mai. Siden også VID vitenskapelige høgskole er nevnt av Gillebo, har VID noe å melde. Det første er å takke for engasjement og utålmodighet!

Kirkerådet gjennomførte i 2011 en spørreundersøkelse i menighetene om grønn kirke-oppfølging, som oppsummeres i saksdokumentet til Kirkemøtesak 04/12 (kirken.no). Svarene viser ifølge Kirkerådet «en veldig tydelig forskjell både på kjennskap, bevissthet og aktiviteter mellom menigheter som har en diakon eller diakonimedarbeider, og de som ikke har det.»

I tillegg til å konkretisere Diakoniplanen (kamp for rettferdighet; vern om skaperverket) i undervisningen og på pensumlister, har Diakoniprogrammet ved VID løftet fram Grønn kirke på svært mange måter.

Undertegnede har ledet Ressursgruppe for grønn kirke i Oslo, Asker og Bærum siden 2004. Vi har hatt årlige inspirasjonsdager for menighetene, bistått Ungdomstinget i å dele ut grønn pris, hatt oppfølgingsbesøk i grønne menigheter, sendt ut grønne tips og – i tråd med vedtak i Kirkemøtet i 2012 – hatt prostivise møter. Forslaget om å styrke prostinivået kom fra Ressursgruppen. Slike prostimøter gir hjelp til ildsjeler og ansatte som kan brukes i egen menighet.

Prostisamarbeidet løftes fram av Kirkemøtet 2017 (sak 16/17).
Svaret på om VID har vært inne i lokalmenighetene for å medvirke til Grønn kirke-konseptet er derfor ja. Formidling er en del av det å være «inne», og også her har vi bidratt, både i menigheter, kirkeakademier og bispedømmesamlinger for diakoner. Både ved VID og utenfor VID har vi også bidratt til nasjonale satsinger og Kirkens Nødhjelps påvirkningsarbeid.

Hovedmotivasjonen for Grønn kirke er å elske det Gud elsker. Arbeidet i menighetene vil bæres av ildsjeler, inklusive diakoner, men i menighetene finnes bred støtte for at menighetene engasjerer seg i kamp for livet i vår verden.

Kronikken ble trykket i Vårt Land 1. juni 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt