Verdidebatt

Andre menneskers rettigheter i Islam

Andre mennesker rettigheter relaterer seg spesielt til forbrytelser mot religionen, liv, personlig eiendom, ærbarhet og psykisk helse, fem forhold som er sikret i Islam...

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Å, dere som tror! Bruk ikke hverandres velstand på klanderverdige måter ( slikt som tyveri, pengeutpressing, bestikkelse, åger) unntaken hvis det dreier seg om handel gjensidig avtale." (An-Nisa, 4:29)

Andre mennesker rettigheter relaterer seg spesielt til forbrytelser mot religionen, liv, personlig eiendom, ærbarhet og psykisk helse, fem forhold som er sikret i Islam. Å utnytte en annens eiendom forsøke å drepe andre, kaste trolldom, å utøve psykisk press eller å bgrense andres religionsfrihet kan alle ses som brudd på rettigheter i denne forbindelse.

Et av de vanligste bruddene på andres rettigheter er bakvaskelse eller sladder. Profeten Mohammed (fvmh) rådet muslimene på det strengeste til at unngå slike krenkelser av andres rettigheter og til å be om tilgivelse fra vedkommende i tilfelle av en slik krenkelse.

Islams lærde understrekker at Gud ikke tilgir krenkelser av andre menneskers rettigheter, og å angre slike er ikke tilstrekkelig for tilgivelse, da den eneste tilgivelsen for overtredelser som dette bare kan gis av offeret. Følgende hadith fra Profeten sammenfatter på beste måte den betydningen Islam kyntter an til det ukrenkelig i andre mennesker rettigheter: "I mitt samfunn er den fallen som dukker opp på gjenoppstandelsens dag med mange bønner, faster og velgjørenhet; men har han misbrukt noen, bakvasket en annen, fortært en annens velstad på ulovlig måte, utgydt en annnes blod og slått enda en, så vil Gud ta belønningene for de gode gjerningene hans og gi dem til dem som var ofrene hans; hvis alle de gode gjerningene hans var bruk opp før han fikk betalt det hans skyldte en annen, tas syndene fra ofrene og tillegges ham, og derfor blir han kastet i ildhavet."

Islam påbyr muslimer å opprettholde andre menneskers rettigheter, selv om de kan virke ubetydelige, og det blir godt forklart i følgende vers: ” Og slik, enhver som gjør et atoms vekt av godt, vil se det; og enhver som gjør et atoms vekt av ondt, vil set det.” (Az-Zilal, 99:7-8)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt