Leder

Velkommen i Jesu navn!

Når man fordyper seg i kristendommen fungerer ikke begrepet «Norge som kristent land» lenger som innvandringskritisk skyts.

I går skrev Vårt Land om en stor undersøkelse om å være kristen i Vest-Europa. I Norge er det nemlig slik at kulturkristne er den gruppa som er mest negativ til innvandring. Aktive kirkegjengere, derimot, er langt mer positive enn kulturkristne, og også mer positive enn ikke-troende og gjennomsnittet i landet. Med dette skiller vi oss kraftig ut, for i andre vesteuropeiske land er aktive kristne mer fremmedfiendtlige.

Gjestfrihet er et viktig ideal i både Det gamle­ og Det nye testamente. Å ta imot fremmede og trengende, å inkludere utstøtte er en plikt – for vi er alle skapt i Guds bilde og har verdi uavhengig av ­herkomst og tro.

Dette vet aktive kristne. Men de forholder seg ikke til det utelukkende i lydighet: Ifølge diakon Signe ­Myklebust, som var intervjuet i går, endres vi av å leve ut gjestfriheten. Når vi møter innvandrere ansikt til ansikt i menighetens arbeid eller andre steder, blir vi påvirket. Vi ser at de nyankomne er mennesker, og at vi ikke trenger å frykte dem.

Kulturkristne ser ikke ut til å ha gått samme­ skole. For dem er kristendom kanskje først og fremst en identitetsmarkør, en garantist for vage kulturelle verdier. Isteden for et livssyn som ­inspirerer til selvkritikk og handling, er kristendommen for dem en ­historisk kraft eller en grenseoppdragning mellom «oss» og «dem.» Dette er kristendom som innhold versus kristendom som tradisjon.

I Sverige stiller det høyrepopulistiske politiske partiet Sverigedemokratene nå lister i kirkevalgene. Kanskje kommer vi også her til lands til å se en kamp utspille seg mellom de kulturkristne innvandringsskeptikerne og de ivrige gjestfrie kirkegjengerne. Dem som vil bruke kirka som et bolverk mot islam og utenlandskhet, skal derfor få en vanskelig jobb. For tydelig kristendom er ikke en trussel for mangfoldet, snarere tvert om.

I bunn og grunn styrker også undersøkelsen KRLE-faget. For dersom man faktisk mener at Norge er et kristent land, må man også vite hva kristendom er. Paradoksalt nok er det nettopp når man fordyper seg i kristendommen at «Norge som kristent land» ikke lenger fungerer som innvandringskritisk skyts. For bevisstgjøring og utdanning om kristendommen avvæpner dem som vil misbruke den.

Publisert i Vårt Lands papirutgave 2. juni 2018.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder