Hermund Haaland

13

Hvem styrer robotene?

Skal vi fremover unngå å bli styrt av robotene, blir det desto viktigere at avisen også peker på hvordan denne nære fremtiden best kan utformes.

Publisert: 27. mai 2018

Når Vårt Land på lederplass torsdag 24. mai slår fast at avisen både skal følge teknologirevolusjonen med et nysgjerrig og kritisk blikk, hilser jeg kombinasjonen velkommen. Sistnevnte synes for øyeblikket godt ivaretatt, men nysgjerrigheten må gjerne få noe mer plass. 

Kristent livssyn. 

Da jeg sammen med Nicolai Strøm-Olsen i 2016 lanserte boken «Konkurransekraft – gründere som endrer Europa», hadde vi saumfart noen av Europas viktigste gründermiljøer. Dette var i byer som London, Lisboa, Tallinn, Berlin og Oslo og her fant vi eksempelvis svært få som hadde et kristent livssyn aktivt med i bagasjen. 

Nå er ikke kristen tro ensbetydende med det å inneha en god forståelse av menneskets vesen og rolle i møte med den disruptive teknologien. Men – en forståelse av kristen tenkning om menneskets grunnleggende vesen og verdi vil definitivt kunne bidra positivt til å ivareta et mer helhetlig perspektiv når den nye teknologien skal tilpasses oss. 

Hans Nielsen Hauge inspirerer mange kristne i Norge. Det vesentlige i den arven er nettopp at troende – bærere av et kristent menneskesyn – i sin tid for over to hundre år siden både formet ny teknologi og skapte nye kapitalistiske virksomheter og bidro til et bedre og mer humant samfunn. Skal vi bidra til et bedre samfunn, må vi altså være til stede der den formes – og i dag er det blant annet i disse teknologi- og gründermiljøene. 

Dag Hareide nevnte oppstartsfondet The Vision Fund ledet av japaneren Masayoshi Son i sitt essay 23. mai. Det spektakulære med ham, ifølge The Economist, er at han både har fått med seg Saudi Arabias kronprins og landets oljefond samt teknologigiganter som Apple. Han har reist hele 100 milliarder dollar i investeringskapital. Det er langt mer enn de 64 milliarder dollarne hele det globale investeringsmiljøet for startups hadde tilgjengelig i 2016 – til sammen. Det gir ham svært stor makt over min og din fremtid. 

Menneskesyn. 

Pengene investerer han i de mest samfunnsendrende oppstartsbedriftene, og det menneskesynet både jeg og Vårt Land etterlyser, synes ikke å være særlig fremtredende. Blant annet investeres det stort i «Improbable» (500 millioner dollar) – et selskap som jobber med å skape så realistiske virtuelle verdener at mennesker kan bruke hele livet sitt inne i dem. Nærmere filmen «The Matrix» kommer man neppe. 

Skal andre enn Masayoshi Son prege fremtiden vår, er det vesentlig at verdiorienterte gründere vokser frem og tar mer plass i de fremvoksende teknologimiljøene, inkludert i Oslo. I tillegg til den konstruktive kritikk til miljøene som frembringes, kan Vårt Land utvilsomt stimulere nysgjerrigheten og i enda større grad inspirere til både å ta del i og å forme utviklingen.

Trykket i Vårt land 26. mai 2018

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Krussand

17 innlegg  2003 kommentarer

Roboter er overvurdert.

Publisert rundt 1 år siden

Ja det er viktig at maskiner ikke programmeres til å gjøre noe destruktivt eller til å skade mennesker eller tekniske systemer.

Roboter er sten døde, de har ingen følelse lik våre sanser, de kan ikke lytte eller se og vurdere ut over innlærte og programerte setninger eller bevegelser som deres kameralinser oppfatter.

Roboter kan gjøre mange oppgaver, men de lever ikke.  Alt de gjør styres av det binære tallsystem som kun har ett og null.  Går strømmen så stopper de momentant.  (f. eks. ved brudd i en ledning.)

Vår beundring av roboters fantastiske «evner» er egentlig naiv.  Menneskers kontakt med hverandre er hva vi trenger.  Det gir livet mening.  

Roboter er dyre å produsere, dyre i vedlikehold og blir utdatert i løpet av 10 - 15 år (?).

Jeg tror ikke roboter er fornuftig investering.  Bruk mennesker, de er venner og de har empati.

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
25 dager siden / 8350 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
26 dager siden / 6304 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 6031 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
20 dager siden / 3362 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
15 dager siden / 2632 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 2162 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 1970 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
9 dager siden / 1726 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
13 dager siden / 1711 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
9 dager siden / 1564 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere