Verdidebatt

Uføre til kamp - Blir du med ?

Snille uføre kommer ikke til himmelen - Kamp- og aksjonsvilje fører oss til paradis

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

UFØRETRYGDEDE TIL KAMP – BLIR DU MED ?

Uføre skal også bo, spise, leve og delta i samfunnet på lik linje med andre. Men mye av dette koster penger.  Med 270 kr i trygdeøkning pr. måned blir dette vanskelig for mange tatt i betraktning den generelle prisstigningen.

Er vi uføre for snille ? Snille uføre kommer ikke til himmelen. Kamp- og aksjonsvilje kan føre oss til paradis. Men da MÅ vi alle stå sammen.

Når vil LO, YS og UNIO gå til politisk streik for å bekjempe de store forskjellene i samfunnet ? Når vil LO, YS og UNIO gå til politisk solidaritetsstreik for oss på uføretrygd og for alle utenfor arbeidslivet ? Mange uføre er medlemmer i fagforeningene.

Mange tusen er i disse dager skuffet over at Regjeringen med statsråd Anniken Haugli (H) i spissen heller ikke i år imøtekommer kravet om etterregulering for 2016. Grunnbeløpet i folketrygden økser fra 93 634 til 96 883. En økning pr. år på 3249 og en økning pr. måned på 270 som jeg kaller almisser når vi regner med generell prisstigning.

Men skuffelser, klaging og tårer hjelper ikke. Handling må til. Skal vi oppnå å bli hørt må det en skikkelig kamp til. Folk er så flinke til å gå i demonstrasjonstog og arrangere aksjonsdager for sine sykehus, mot rasisme, for barnevennlige skoleveier, klima og miljø m.m.

Alle inkl. organisasjonene vet at alle uføretrygdede i vårt samfunn mangler streikevåpen, fordi de ikke er i jobb. Dette vet regjeringen så utmerket godt og dette vet de å utnytte.  Derfor er det så lett å innføre kutt og ordninger som forringer levekårene til så mange. Regjeringen vet så altfor godt at de kun blir møtte med svake protester.

For noen år siden gikk LO, YS og Unio til streik mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.  Dette er bra, men har organisasjonene glemt alle de 600 000 nordmenn i yrkesaktiv alder som står utenfor arbeidslivet (uføretrygd, arbeidsledighetstrygd, arbeidsavklaringspenger, arbeidsledighetstrygd, sosialhjelp) ? Har de glemt oss 310 000 på uføretrygd ?

Og har folk fått med seg at den nye uføretrygdordningen fra 1.1.2015 førte til at mange mister retten til bostøtte da bruttobeløpet på uføretrygd steg og alle de med høy gjeld som fikk kraftige reduksjoner i gjeldsfradraget Og hva tenker organisasjonene om at opptjening av pensjonspoeng stanses ved fylte 62 år mot tidligere 67 år som medfører at dagens uføretrygdede får 25% mindre i alderspensjon. Det betyr at alle som ble uføre før 62 år taper 5 opptjeningsår.  Veien til fattigdom er kort.

Og har organisasjonene tenkt på uføretrygdedes muligheter på et allerede stramt arbeidsmarked ? IA-avtalen er en avtale om inkluderende arbeidsliv som ble inngått med regjeringen, arbeidsgiverorganisasjonene og arbeidstakerorganisasjonene i 2001og feiret sitt 17-årsjubileum i 2018. Med 600 000 utenfor arbeidslivet spør jeg om IA står for ingen adgang.

Arbeidstakerorganisasjonene har programfestet bekjempelse av fattigdom og deres verdigrunnlag er bygget på samhold, likeverd og solidaritet.  Min oppfordring er : Alle utenfor arbeidslivet (kortvarig og langvarig) med alle bruker- og pasientorganisasjoner kommer sammen og drøfter aksjonsformer.  Med støtte fra LO, YS og Unio ?? Sammen er vi sterke.

Gunn Pound

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt