Leder

Forstandig teknologi

Vi skal ikke omfavne alle nyvinninger, og alltid «tenke positivt»

«Hva er det som vil endre samfunnet mest de neste 10–30 årene?» spurte forfatter Dag Hareide i gårsdagens avis, etter å ha besøkt gründerfestivalen Katapult Future Fest. Svaret hans er neppe kontroversielt: Utviklingen i bioteknologi, robotikk, informasjonsteknologi og nanoteknologi.

Vi står daglig midt i en permanent revolusjon, hvor mange av gjenstandene vi brukte for ti år siden framstår håpløst utdaterte. Det er bare elleve år siden Apple lanserte sin første Iphone. Medietilsynets undersøkelser viser at 91 prosent av alle barn og unge mellom 9 og 16 år hadde smarttelefon i 2016.

Det er ingen vits å si at alt var bedre før. Den sammen utviklingen som har skapt skjermavhengighet og økt overvåkning har også frambrakt medisinske og vitenskapelige framskritt som har gjort livet bedre for svært mange. Og innen medisinen får pasienter daglig glede av teknologiske nyvinninger. I klimautfordringene er også teknologiske framskritt avgjørende.

Dag Hareide hadde mye pent å si om de idealistiske gründerne på Katapult i Oslo – et møtepunkt for folk med ideer for en bedre verden, og folk med penger til å realisere ideene. Men én innvending hadde han, nemlig spørsmålet om hvem som får makten over utviklingen. Da Hareide kontaktet en arrangør i forkant, ble han fortalt: «Vi vil ha positive bidrag, løsninger – ikke kritikk».

Det er forståelig at kreative innovatører vil ha en «ja»-mentalitet, for å skape et bedre jordsmonn for nye tanker. Samtidig er det helt avgjørende å holde kritikkens fane høyt hevet – særlig i tider hvor endringene går så fort at etiske diskusjoner gjerne kommer halsende etter.

«Vår tidsalder er kritikkens egentlige tidsalder, som alt må underkaste seg», skrev opplysningsfilosofen Immanuel Kant for godt over 200 år siden. Fruktene av opplysningstenkningen ligger nettopp i den kritiske sans. Vi skal ikke omfavne alle nyvinninger, og alltid «tenke positivt».

For Vårt Land er det naturlig å følge denne utviklingen med et nysgjerrig, men kritisk blikk. Dypest sett berører det spørsmålet om hva et menneske er.

Trykket i Vårt land 24. mai 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder