Verdidebatt

Kristne i samfunnsdebatten

På spørsmålet «bør kristne engasjere seg i samfunnsdebatten» finnes det derfor bare ett svar: De ikke bare bør; de er forpliktet til det.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Bør kristne engasjere seg i samfunnsdebatten?» spør Arild Greaker (Vårt Land 19. mai). Hans svar blir noe midt mellom «tja» og «njæ». Man forventer mer av en statsviter.

Greaker anbefaler at når man skal «analysere et såkalt kristent standpunkt» bør man spørre etter utgangspunktet: «Springer det ut fra egeninteresse? Er det ute etter å fremme egen etnisitet eller kultur?» Mener han at når kristne mennesker engasjerer seg i kampen mot slaveri, mot barnearbeid, mot prostitusjon og sosial dumping har dette slike motiver?

Greaker spør også om man «som kristen» bør ta stilling til «kompliserte samfunnsspørsmål som troende attpå- til er svært uenige om». Han er «usikker»; det er «en vanskelig øvelse».

Hva gjør det «vanskelig»? Skal man som kristen la være å engasjere seg i samfunnsdebatten fordi man kan komme til å være uenig med andre kristne? Når var alle kristne enige om alt? Er det ikke når meninger utveksles og brytes at standpunkter og holdninger utvikles? Skal så kristne «akseptere brukt av makt for å tvinge gjennom moralske mål, og er dette i konflikt med ens plikt til kjærlighet overfor mennesker?»

Skreller man vekk den polariserende retorikken, blir spørsmålet om kristne skal akseptere at det finnes lover i et samfunn og at disse håndheves. Det finnes fortellinger om lovbrudd begått av kristne som ikke ble anmeldt fordi man hadde en misforstått oppfatning av hva kristen kjærlighet er. Forbryterens behov for å bli møtt med kristen kjærlighet ble viktigere enn offerets krav på det samme.

Statsviteren tror Gud arbeider i samfunnet «gjennom ansvarlige mennesker». Jeg har nok ikke samme betingelsesløse tro på den menneskelige ansvarlighet som ham. Jeg tror denne ansvarligheten også trenger noe å navigere etter. Kall det gjerne verdier. Kall det gjerne etikk og tro.

På spørsmålet «bør kristne engasjere seg i samfunnsdebatten» finnes det derfor bare ett svar: De ikke bare bør; de er forpliktet til det.

Trykket i Vårt land 23. mai 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt