Leder

Om samer, fakta og hets

Et av målene på et velfungerende demokrati er evnen til å gi sine minoriteter den beskyttelsen de trenger.

Samisk kultur og levesett hetses grovt i kommentarfelter og leserinnlegg i nordnorske medier. Dette skrev Vårt Land om i går.

Et av eksemplene er et leserinnlegg 17. januar, som sto på trykk i lokalavisa Fremover: «Tysfjord kommune har ikke helt lykkes med integreringspolitikken. Vi var ikke harde nok i klypa, men tillot at det fikk utvikle seg lukkede miljøer i små samfunn hvor innavl ble et problem». Avisa Nordland, den størst avisa i fylket, lot innlegget stå på trykk uten frasen om «innavl».

Mikkel Berg-Nordlie er forsker på urfolkspolitikk og har begynt å samle på eksempler på hets i sin twitterkonto «Samehets». Han forteller at de som hetser tilhører et lite, men høylydt mindretall som preger debatten. Han viser til at flere av disse har et konspirasjonsteoretisk tankegods, der hemmelige samtaler mellom samer og regjeringen i Oslo er en ingrediens. En av påstandene går ut på at det skal ha vært et møte i Finland i 1945 der man planla for samisk overtagelse av nordområdene.

Forskeren skisserer opp et dilemma som samene må forholde seg til: Enten diskutere på motstandernes premisser eller la faktafeil og hets stå uimotsagt.

Flere av dilemmaene samene står i er svært likt det også andre minoriteter opplever. De blir mistenkeliggjort og det dannes fiendebilder om dem. De er utsatt for kunnskapsløshet og konspirasjonsteorier. Og de må velge sine kamper med omhu. Alt dette gjør at samer og andre minoriteter blir utsatt for en behandling fra andre nordmenn som er svært nedverdigende over tid.

Det er et lyspunkt at de aller fleste nordmenn har et mer nøytralt eller positivt syn på samer og andre minoriteter. Det er et mindretall som tror på konspirasjonsteorier og som benytter seg av hets. Likevel gjør dette mindretallet mye av seg i debatter både mot samer og andre minoriteter.

Det legger et særlig ansvar på oss andre å ta samer og andre minoriteter i forsvar når de opplever å bli utsatt for konspirasjonstenkning og hets. Det er også viktig å bidra til å motsi faktafeil når de dukker opp. Et av målene på et velfungerende demokrati er evnen til å ivareta sine minoriteter og gi dem den beskyttelsen de trenger.

Trykket i Vårt land 23. mai 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder